- Detalii
- Noutăți Medicale
Care sunt efectele înfășurării membrelor periferice ale câinilor mici pentru a preveni hipotermia în timpul anesteziei?
Hipotermia intraoperatorie după anestezia generală este o complicație frecventă în medicina veterinară, iar câinii cu o masă corporală mai mică sunt mai susceptibili. Cercetările anterioare au arătat că 83,6% dintre câinii care nu primesc suport termic activ în timpul anesteziei experimentează hipotermie post-anestezie.
Hipotermia intraoperatorie după anestezia generală este o complicație frecventă în medicina veterinară, iar câinii cu o masă corporală mai mică sunt mai susceptibili. Cercetările anterioare au arătat că 83,6% dintre câinii care nu primesc suport termic activ în timpul anesteziei experimentează hipotermie post-anestezie.
Deși există dovezi care demonstrează beneficiile purtării de șosete de către pacienți, utilizarea de pături sau a unei saltele cu circulație de apă caldă pentru menținerea temperaturii corporale, efectul asupra câinilor mai mici, care sunt mai predispuși la pierderea de căldură, este necunoscut.
Cercetări noi publicate în Veterinary Anaesthesia and Analgesia de către Ayano Kudo și alți cercetători au investigat efectele înfășurării membrelor periferice ale câinilor mici cu huse pentru picioare de masă asupra temperaturii rectale în timpul anesteziei.
Un total de 60 de câini, cu o greutate corporală < 15 kg, anesteziați pentru operații de țesut moale, au fost incluși în studiu și repartizați aleatoriu fie pentru a primi doar suport termic de rutină (grupul de control), fie pentru a avea și membrele periferice înfășurate, pe lângă suportul termic de rutină (grupul cu înfășurarea membrelor).
Anestezia a fost indusă cu propofol sau alfaxalon și menținută cu izofluran în oxigen. Toți câinii au fost intubați endotraheal și a fost folosit un circuit de respirație cu recirculare. Pentru câinii din grupul de control, suportul termic de rutină a fost oferit prin plasarea unei pături cu aer cald la 42 °C sub câini și acoperindu-i cu un prosop din bumbac sau poliester. Pentru câinii din grupul cu înfășurare, membrele periferice au fost înfășurate până la nivelul metacarpului/metatarsului mijlociu cu huse pentru picioarele mesei din poliester după inducerea anesteziei, pe lângă același suport termic de rutină oferit grupului de control. Temperatura rectală a fost măsurată înainte de inducerea anesteziei și imediat după intubare și aplicarea echipamentului de monitorizare, până la finalul intervenției chirurgicale.
Rezultatele au arătat diferențe semnificative în temperatura rectală între câinii cu și fără înfășurarea membrelor. Temperatura rectală nu a fost diferită între cele două grupuri la momentul intubării, dar a fost semnificativ mai mare în grupul cu înfășurare (36,7 ± 1,0 °C) comparativ cu grupul de control (35,9 ± 0,8 °C) la sfârșitul intervenției chirurgicale. Temperatura rectală la 15 și 30 de minute după incizie a fost semnificativ mai mare în grupul cu înfășurare comparativ cu grupul de control. Incidența hipotermiei (<37,0 °C) a fost semnificativ mai mică în grupul cu înfășurare față de grupul de control. Niciun alt factor, precum vârsta, scorul condiției corporale, durata anesteziei sau a intervenției chirurgicale, nu a influențat temperatura rectală.
Învelirea membrelor periferice ale câinilor mici cu huse pentru picioare de masă a încetinit scăderea temperaturii rectale intraoperatorii în timpul anesteziei, rezultând o temperatură rectală semnificativ mai mare la sfârșitul intervenției chirurgicale. Această metodă este ieftină și ușor de aplicat, ceea ce o face o opțiune practică pentru minimizarea hipotermiei în timpul anesteziei la câinii mici supuși intervențiilor chirurgicale de țesut moale.
Referințe:
Redondo JI, Suesta P, Serra I et al. (2012) Retrospective study of the prevalence of postanaesthetic hypothermia in dogs. Vet Record. 171 (15), 374-374
Kudo A, Oboso R, Oshita R et al. (2024) Peripheral warming for prevention of hypothermia in small dogs during soft-tissue surgery: a randomized controlled trial. Veterinary Anaesthesia and Analgesia. https://doi.org/10.1016/j.vaa.2024.08.011
Sursă: bsava.com
Articole cu același subiect:
Articole similare
Aspecte legate de anestezie si analgezie in interventiile stomatologice
Înaintea anesteziei trebuie efectuată o examinare clinică amănunțită. Pentru toți pacienții în vârstă sunt recomandate efectuarea analizelor de biochimie, hematologie și examen cardiologic. La...
Un audit clinic dovedește că îmbunătățirea protocolului anestezic reduce semnificativ hipotensiunea perioperatorie la animalele de companie
Un nou audit clinic, condus de o asistentă medicală din Regatul Unit, a analizat impactul combinațiilor de medicamente asupra tensiunii arteriale perioperatorii.
Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine- procese inflamatorii
Procesele inflamatorii sau infectioase care afecteaza sistemul nervos central pot fi de asemenea usor de diagnosticat cat si greu si frustrant de diagnosticat pentru medicul radiolog. Unele exemple...
Piometrul
Importanţa clinică a piometrului la căţea este deosebită, ţinând cont de fecvenţa mare, precum şi de prognosticul grav, atât din punct de vedere al reproducerii, cât şi vital.
Anestezia locala pentru interventiile oculare la rumegatoare
Tehnicile de anestezie topice si regionale se folosesc pentru interventiile chirurgicale la nivelul ochiului si al structurilor sale anexe; paralizia pleoapelor (fara analgezie) este realizata prin...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Noua versiune a declarației unice 2025 oficializată de ANAF: Ce trebuie să știe PFA-urile
- Echipa Veterinarul.Ro
Beneficiul de netaxare pentru salariul minim brut continuă în 2025: Condiții și aplicare
- Echipa Veterinarul.Ro
Impozitul pe dividende crește la 10% pentru distribuțiile după 1 ianuarie 2025
- Echipa Veterinarul.Ro
Modificări la impozitul micro de anul acesta: plafon redus și eliminarea restricțiilor pentru consultanță și management
- Echipa Veterinarul.Ro