
- Detalii
- Noutăți Medicale
Cercetătorii au descoperit variante genetice care determină viteza de albire la cai
Cercetătorii de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS) și de la Universitatea Uppsala din Suedia au descoperit de ce unii cai gri devin complet albi pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce alții rămân de o culoare gri „pestriță” atrăgătoare.
Cercetătorii de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS) și de la Universitatea Uppsala din Suedia au descoperit de ce unii cai gri devin complet albi pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce alții rămân de o culoare gri „pestriță” atrăgătoare.
După cum s-a publicat în revista Nature Communications, factorul decisiv este numărul de copii ale unei mici secvențe de ADN din gena stratului cenușiu purtat de fiecare cal; în timp ce caii care „încărunțesc lent” au o variantă genetică cu două copii ale duplicatului, caii care „încărunțesc rapid” - cei care vor deveni în cele din urmă albi - au o variantă genetică cu trei copii.
„Există cai care se nasc albi pentru că sunt purtători ai unei variante genetice care cauzează culoarea albă a blănii, dar marea majoritate a cailor albi nu au această variantă genetică”, a declarat Dr. Leif Andersson, profesor în cadrul Departamentului de Bioștiințe Integrative Veterinare al VMBS și la Universitatea Uppsala.
„În schimb, caii cenușii sunt fătați cu un pigment normal al blănii - cum ar fi negru sau maro - care se deschide la culoare treptat pe măsură ce îmbătrânesc și, în cele din urmă, devine gri sau alb”.
Faptul că un cal are două sau trei copii ale secvenței duplicate din gena gri determină cât de repede un cal devine gri și dacă ajunge să fie un cal gri sau alb.
„Unii cai, cei care vor deveni în cele din urmă albi, încep să aibă gene gri și fire de păr la baza cozii în prima săptămână de la naștere”, a spus Andersson.
„Un cal care „încărunțește lent” nu va prezenta, de obicei, semne de gri până la vârsta de 5 până la 7 ani.”
Deși culoarea gri sau albă a blănii nu pare să influențeze performanțele atletice sau starea generală de sănătate a calului, aceasta îl face mai predispus la apariția melanomului - un tip de cancer de piele care are o legătură bine stabilită cu gena gri la cai.
„Caii care „încărunțesc rapid” sunt mai predispuși să dezvolte melanoame, însă nu observăm același risc crescut la caii care „încărunțesc lent””, a declarat Andersson.
Cercetătorii speră că această nouă înțelegere asupra evoluției culorii cenușii a blănii și a geneticii ecvine va deschide noi uși pentru cercetări suplimentare privind modul de prevenire și tratare a melanomului la caii cenușii.
Referințe:
Carl-Johan Rubin et al, „An intronic copy number variation in Syntaxin 17 determines speed of greying and melanoma incidence in Grey horses”, Nature Communications, 2024; 15 (1) DOI: 10.1038/s41467-024-51898-2
Sursă: sciencedaily.com
Articole cu același subiect:
Articole similare
Salmoneloza la cabaline
Un cal poate fi expus la salmonele ce provin din furaje, din mediul înconjurător sau de la alte animale. În cazul în care microorganismul reușește să colonizeze cu succes o gazdă, acesta poate...
Colica la cabaline - intre controverse si prejudecati - partea a II-a
Ori de cate ori explorarea prin metode neinvazive ridica suspiciunea acestor forme de ileus mecanic se recomanda efectuarea laparotomiei exploratoare.
Royal Veterinary College revoluționează diagnosticarea ecvină cu un nou scanner CT avansat
Royal Veterinary College (RVC) a instalat un scanner avansat de Tomografie Computerizată (CT) în Spitalul pentru Cai, aducând o schimbare majoră în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ecvine....
Tensiunea ridicată a frâului poate afecta comportamentul cailor
Într-un studiu pilot desfășurat la Universitatea din Helsinki, s-a constatat că tensiunea ridicată a frâului este asociată cu deschiderea gurii de către cai, ceea ce indică durere sau disconfort în...
Distensia abdominala la manz - Diagnosticul diferential si evaluare - partea a II-a
Distensia abdominala poate aparea la manjii de orice varsta si este cel mai adesea insotita de semne de dureri abdominale.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro