Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicii veterinari sunt incurajati sa verifice si sa ia in considerare avizele stiintifice actualizate ale Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la clasificarea antibioticelor, atunci cand prescriu aceste medicamente pentru animale in ingrijirea lor. Aceasta clasificare poate fi folosita ca instrument pentru pregatirea ghidurilor terapeutice. 

Avizul stiintific, care a fost supus unei consultari publice lansate in februarie 2019, claseaza antibioticele luand in considerare atat riscul ca utilizarea lor la animale sa provoace dezvoltarea unei rezistente antimicrobiene la nivelul sanatatii publice, cat si necesitatea utilizarii lor in medicina veterinara. Acesta a fost pregatit de Grupul de experti Ad Hoc pentru consultanta antimicrobiana (AMEG) si adoptat atat de comitetul pentru medicamente veterinare  (CVMP) al EMA cat si de comitetul pentru medicamente umane (CHMP), in conformitate cu sustinerea EMA a unei abordari „One Health” care promoveaza o cooperare stransa si integrata intre medicina umana si cea veterinara. 

Actualizarea tine cont de experienta acumulata de la clasificarea initiala a antibioticelor in 2014, care a propus trei categorii pentru antibiotice clasificate drept Antimicrobiene critice importante (CIA) din lista CIA a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, adica cele de cea mai mare relevanta pentru sanatatea umana. Clasificarea revizuita ia in considerare toate clasele de antibiotice si include criterii suplimentare, precum disponibilitatea antibioticelor alternative in medicina veterinara. De asemenea, AMEG a evaluat impactul caii de administrare asupra selectiei rezistentei la antibiotice si a inclus concluziile sale intr-o lista separata, de luat in considerare atunci cand se prescriu antibiotice. 

Clasificarea cuprinde acum patru categorii, de la A la D: Evitati, restrictionati, atentie si prudenta. 

  • Categoria A („Evitati”) include antibiotice care nu sunt autorizate in prezent in medicina veterinara in Uniunea Europeana (UE). Aceste medicamente nu pot fi utilizate la animale producatoare de alimente si pot fi administrare individual unor animale de companie, numai in situatii exceptionale. 
  • Categoria B („Restrangere”) se refera la chinolone, cefalosporine de generatia a treia si a patra si polimixine. Antibioticele din aceasta categorie sunt importante in medicina umana, iar utilizarea lor la animale ar trebui restrictionata pentru a reduce riscul pentru sanatatea publica. 
  • Categia C („Atentie”) cuprinde antibiotice pentru care exista alternative de medicamente umane in general in UE, dar doar cateva sunt disponibile in anumite indicatii veterinare. Aceste antibiotice trebuie utilizate numai atunci cand nu exista substante antimicrobiene din categoria D care sa fie eficiente clinic. 
  • Categoria D („Prudenta”) include antibiotice care ar trebuie utilizate ca tratamente de prima linie, ori de cate ori este posibil. Aceste antibiotice pot fi utilizate la animale intr-o maniera prudenta. Aceasta inseamna ca trebuie evitata utilizarea inutila si perioadele lungi de tratament, iar tratamentul de grup ar trebui restrictionat la situatiile in care tratamentul individual nu este posibil. 

Clasificarea claselor de antibiotice se uz veterinar in UE, cu exemple de substante active pe clasa, este prezentatat in infograficul realizat de EMA, disponibil pe website-ul institutiei. Acesta include, de asemenea, caile de administrare si tipurile de formulare sortate dupa impactul lor estimat asupra AMR. Medicii veterinari sunt incurajati sa consulte acest infografic atunci cand decid ce antibiotic sa prescrie animalelor. Cu toate acestea, clasificarea nu se traduce direct in ghidurile terapeutice si trebuie acordata atentie si informatiilor din Rezumatul caracteristicilor produsului pentru fiecare produs in parte si cadrelor legislative aplicabile. (de exemplu, in ceea ce priveste limitele maxime ale reziduurilor). Mai jos aveti clasificarea integrala a antibioticelor realizata de catre EMA si motivarea stiintifica pentru clasificare.