Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Confirmat: viermii pot ajuta la vindecarea ranilor la cal

Un studiu publicat in Jurnalul Veterinar Ecvin, supliment al Asociatiei Americane a Practicienilor Ecvini a ajuns la concluzia ca larvele pot juca un rol esential in ingrijirea veterinara moderna pentru o varietate de rani la cai.

larve viermi - rana cal

Studiul a evaluat eficacitatea terapiei de debridare a viermilor intr-o diversitate de leziuni la cai si a constatat ca metoda a fost benefica in 93% din cazuri.

Larvele au fost utilizate pentru tratamentul plagilor de sute de ani. Proaspat aparute - larvele de musca verde fara germeni sunt de obicei folosite in acest scop. Actiunea lor de cicatrizare/vindecare a ranilor este atribuita efectului de debridare, un efect antiseptic asupra citokinelor si proliferarii celulelor implicate in vindecarea ranilor divizarea formarii biofilmelor. Larvele de asemenea distrug si digera bacteriile si pot fi, de asemenea, benefice in lupta impotriva multirezistentei la medicamente a bacteriilor - de ex. MRSA.

Studiul a implicat analiza retrospectiva a 41 de cai cu leziuni diverse, inclusiv leziuni ale membrelor, laceratia membrelor, abcese ale tesuturilor moi si infectii musco-scheletice. In functie de tipul, marimea si localizarea plagii, viermii au fost aplicati in contact direct sau indirect. In unele cazuri, a fost necesara o a doua aplicare a viermilor pentru a ajunge la nivelul dorit de vindecare. Debridarea, dezinfectia si vindecarea a avut loc in toate cele trei cazuri , in mai putin de o saptamana. Din cele trei cazuri care nu au raspuns, doua erau mai complicate prin prezenta unor tumori si unul de o afectiune preexistenta de deteriorare a osului subadiacent.

Olivier Lepage de la Universitatea din Lyon, care a condus studiul, a declarat: ”Aceste rezultate arata ca terapia de debridare cu larve are un potential
loc esential in ingrijirea moderna veterinara a ranilor. Aceasta poate fi folosita pentru a trata mai multe tipuri de leziuni, cu toate ca nu si pe cele care implica tumori sau sechestrarea osoasa. Costurile ridicate reprezinta un factor limitativ, dar terapia prin debridarea cu larve trebuie cu siguranta sa fie luata in considerare pentru leziunile care nu raspund la metodele conventionale.”
Profesorul Celia Marr, Editor EVJ a spus: ” Caii sufera tot timpul din cauza ranilor care nu se vindeca, mai ales la nivelul membrelor la care pielea este in continua miscare si exista foarte putin tesut subcutanat. Desi la prima vedere studiul ar putea parea contra-intuitiv si ne-am gandi la viermic a la ultimul lucru pe care l-am pune pe o rana curata, studiul arata ca larvele pot fi o metoda eficienta de a curata tesutul deteriorat si este o abordare importanta in managementul adjuvant a ranilor ecvinelor”.

1The use of maggot debridement therapy in 41 equids OM Lepage, A Doumbia, MF Perron-Lepage and M Gangl. EVJ ISSN 0425-1644 DOI: 10.1111/j.2042-3306.2012.00609.x
Studiul este publicat de Wiley-Blackwell si poate fi accesat http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2042-3306.2012.00609.x/abstract