Marți, Aprilie 29, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Achiziționarea câinilor în perioada pandemiei a fost o tendință puternică, însă un nou studiu arată că această decizie a adus atât bucurii, cât și provocări pentru proprietari. Deși majoritatea și-au păstrat câinii după aproape doi ani, mulți au resimțit costuri mari și dificultăți legate de comportamentul patrupedului

Achiziționarea câinilor în perioada pandemiei a fost o tendință puternică, însă un nou studiu arată că această decizie a adus atât bucurii, cât și provocări pentru proprietari. Deși majoritatea și-au păstrat câinii după aproape doi ani, mulți au resimțit costuri mari și dificultăți legate de comportamentul patrupedului

Proprietarii de câini care au cumpărat un cățeluș din cauza pandemiei COVID-19 sau ai căror câini prezintă comportamente problematice au resimțit o povară mai mare a responsabilității de a avea un câine. Cu toate acestea, majoritatea au ales să își păstreze cățelul, conform unui studiu realizat de Bree Merritt de la Royal Veterinary College din Marea Britanie și colegii săi, publicat pe 12 februarie 2025 în jurnalul cu acces liber PLOS One.

În primele luni ale pandemiei COVID-19, pe măsură ce oamenii din Regatul Unit au fost nevoiți să rămână în casele lor, cererea de căței a crescut semnificativ. Acest fenomen a generat îngrijorări cu privire la bunăstarea acestor „căței pandemici”, care ar fi putut fi cumpărați impulsiv și aduși în medii nepotrivite pentru creșterea lor pe termen lung.

Apărătorii drepturilor animalelor au temut că această tendință ar putea duce la comportamente problematice, relații slabe între câini și stăpânii lor și, în cele din urmă, la abandonul sau relocarea multor căței adoptați în acea perioadă.

Pentru a investiga această problemă, cercetătorii au chestionat aproape 800 de proprietari de câini din Marea Britanie care au achiziționat un cățeluș între martie și decembrie 2020. Participanții au fost întrebați despre motivele achiziției câinelui, precum și despre metodele de dresaj și îngrijire aplicate.

Ulterior, cercetătorii au realizat un sondaj de monitorizare atunci când cățelușul împlinise 21 de luni, evaluând astfel relația emoțională dintre proprietari și câinii lor, precum și dificultățile întâmpinate în deținerea unui câine.

Deși 40% dintre respondenți au declarat că decizia de a cumpăra un câine a fost influențată de pandemie, 98% dintre aceștia încă își păstrau câinele la vârsta de 21 de luni. Cu toate acestea, cei care au fost motivați de pandemia COVID-19 să își cumpere un cățel au raportat costuri mai mari asociate deținerii unui câine, cum ar fi renunțarea la activitățile preferate, curățarea mizeriei făcute de animal sau cheltuieli financiare considerabile pentru întreținerea lui.

Proprietarii care s-au confruntat cu comportamente problematice ale câinilor lor, precum anxietatea de separare, dificultăți de control sau agresivitate, au resimțit, de asemenea, o povară mai mare în deținerea unui câine. Dintre acestea, doar comportamentele agresive au avut un impact negativ asupra legăturii emoționale dintre proprietari și câinii lor.

Este posibil ca proprietarii care și-au dat câinii spre adopție să fi fost mai puțin dispuși să participe la sondajul de monitorizare, ceea ce face ca aceste rezultate să reflecte un scenariu optimist în ceea ce privește impactul achizițiilor de căței în timpul pandemiei. De asemenea, există posibilitatea ca unii proprietari să fi renunțat la câinele lor după finalizarea sondajului.

Autorii studiului subliniază că soluțiile bazate pe dovezi pentru îmbunătățirea comportamentelor problematice ar putea fi extrem de benefice pentru această categorie de proprietari de câini, ajutându-i să reducă povara deținerii unui animal și să îmbunătățească calitatea vieții atât pentru câini, cât și pentru ei înșiși.

„Relațiile cu câinii noștri pot fi extrem de satisfăcătoare, dar nu sunt doar distracție și jocuri. A avea grijă de un câine poate fi solicitant, costisitor și poate influența rutina zilnică. Comportamentele problematice reprezintă o preocupare mai largă, nu doar pentru câinii adoptați în pandemie. Aceste rezultate arată cât de important este să oferim sprijin bazat pe dovezi pentru a îmbunătăți sănătatea emoțională a câinilor și a proprietarilor lor și pentru a consolida relația dintre ei”, a declarat Dr. Bree Merritt, autorul principal al studiului.

„Achiziția impulsivă a câinilor bazată pe circumstanțe temporare reprezintă o provocare continuă pentru sectorul de bunăstare canină. Studiul nostru arată că achizițiile de căței realizate în timpul pandemiei, determinate de factori precum timpul liber mai mare, au dus la o povară mai mare a deținerii unui câine în momentul în care aceștia au ajuns la vârsta adultă timpurie, comparativ cu câinii achiziționați pe baza unor planuri pe termen lung”, a adăugat Dr. Rowena Packer, coautor al studiului.

Campaniile din Marea Britanie au încurajat de mult timp viitorii proprietari să ia în considerare capacitatea lor de a îngriji un câine pe întreaga sa durată de viață înainte de a face o achiziție. Cu toate acestea, dacă aceste mesaje nu au impactul dorit, ar putea fi necesare intervenții mai ample pentru a sublinia responsabilitățile asociate deținerii unui câine, ideal înainte de cumpărare.

Referință: Lasting lockdown love? Problem behaviour and pandemic and non-pandemic related risk factors influencing the owner-dog relationship in a UK cohort of dogs reaching early adulthood, PLOS One (2025). DOI: 10.1371/journal.pone.0316166

Sursa: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Un studiu recent realizat de un cercetător de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), publicat în Journal of Veterinary Behavior , arată că peste 99% dintre...

Noutăți Medicale

Autoritățile din Țările de Jos, Germania, Finlanda și alte țări europene au emis avertismente privind câini care prezintă semne neurologice acute după consumul anumitor produse de mestecat și...

Noutăți Medicale

Deși ora de vară poate da peste cap somnul oamenilor, un nou studiu realizat în Canada arată că cei mai afectați sunt câinii care lucrează după un program strict. Aceștia au nevoie de cel puțin o zi...

Noutăți Medicale

Un nou raport de caz, realizat de echipa de medicină internă de la Lumbry Park Veterinary Specialists, în colaborare cu Universitatea din Edinburgh, explorează opțiuni inovatoare de tratament pentru...

Noutăți Medicale

Un studiu realizat de cercetători de la Texas A&M University oferă informații pentru minimizarea riscului de boli intestinale cauzate de Giardia duodenalis și Cryptosporidium în centrele canine....

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO