Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

“Daca oprim activitatea genei MMP(, am putea preveni aparitia afectiunii” - Seungmee Lee de la Universitatea din Ediburgh Royal School of Veterinary Studies. Cercetarile efectuate de Universitatea Edinburgh Royal School of Veterinary Studies legate de resorbtia dintilor la pisici au aratat ca blocarea actiunii unei anumite gene previne procesele celulare care duc la boli. Constatarile ar putea ajuta dezvoltarea de terapii pentru resorbtia dintilor, pentru care nu exista alte tratament decat extragerea dintilor afectati. 

Primul studiu

Cercetatorii din divizia preclinica a scolii au incercat sa examineze care gene pot juca un rol in provocarea resorbtiei, in primul studiu care a examinat aceasta afectiune din aceasta perspectiva. Folosind probe de material genetic recuperat din dintii a 11 pisici, medicii veterinari au identificat 1000 de gene care fusesera active in dintii in care a avut loc resorbtia si, prin urmare ar putea fi implicate in proces. 

MMP9

Echipa s-a concentrat pe o gena in special, metaloproteinaza matriciala 9 (MMP9), care produce o proteina care se gaseste in mod obisnuit in zonele de tesut deteriorat. In experimentele care au folosit doua tehnici diferite pentru prevenirea activarea genei, ambele abordari au impiedicat procesele biologice asociate resorbtiei dentare. 

Gene de interes

Rezultatele au sugerat ca gena MMP9 si proteinele pe care le genereaza sunt implicate in provocarea resorbtiei dentare si se crede ca terapiile existente care vizeaza aceasta proteina - de exemplu, in tratamentul cancerului - pot fi eficiente in tratarea afectiunii. Echipa spera sa studieze alte gene de interes care ar putea juca un rol in aceasta afectiune. 

Stare dureroasa

Seungmee Lee de la Royal School of Veterinary Studies a spus: “Aceasta este o afectiune dureroasa care afecteaza practic toate pisicile mature si in prezent nu exista o modalitate eficienta de a gestiona boala in afara de indepartarea dintilor afectati. Prin examinarea genelor implicate in proces se pare ca, daca oprim activitatea genei MMP9, putem sa prevenim dezvoltarea afectiunii”.

Implicatii mai largi

Echipa a sugerat, de asemenea, ca descoperirea poate avea implicatii in alte aspecte ale sanatatii, cum ar fi rolul MMP9 in bolile osoase, inclusiv cancerul. 

Studiul - finantat de Consiliul de Cercetare in Biotehnologie și Științe Biologice, Fiona si Ian Russell Seed Corn Grant Fund, Sym Charitable Trust si MSD Animal Health - a fost publicat in Scientific Reports.