
- Detalii
- Noutăți Medicale
Detectarea si prevenirea rezistentei la antiparazitare
Medicamentele antiparazitare actuale raman eficiente impotriva parazitilor de la bovine in Statele Unite, dar aparitia parazitilor rezistenti, in alte state si la alte specii de animale, precum si semnele aparitiei unor populatii rezistente peste tot in lume, creeaza o nevoie permanenta de masuri de prevenire.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min
Medicamentele antiparazitare actuale raman eficiente impotriva parazitilor de la bovine in Statele Unite, dar aparitia parazitilor rezistenti, in alte state si la alte specii de animale, precum si semnele aparitiei unor populatii rezistente peste tot in lume, creeaza o nevoie permanenta de masuri de prevenire.
Un nou raport al Centrului de Medicina Veterinara din cadrul FDA ofera sfaturi pentru prevenirea si detectarea unei astfel de rezistente.
Conform autorilor raportului, o parte a problemei ar putea fi faptul ca atat medicii veterinari cat si producatorii au prea mare succes in reducerea parazitilor la populatiile gazda.
Lucrarea prezinta conceptul de ”refugiu”, care este o parte a populatiei de paraziti care nu este tinta tratamentului. Atunci cand un animal este tratat cu medicamente antiparazitare, parazitii sensibili sunt ucisi, dar sunt lasati in urma indivizi mai rezistenti sau cu o toleranta crescuta. Acesti paraziti transmit rezistenta lor genetic catre descendentii lor. Daca toti parazitii care afecteaza o turma sunt expusi medicamentului, parazitii rezistenti ar putea in final sa devina majoritatea populatiei.
Conceptul de ”refugiu” creeaza un refugiu pentru anumiti paraziti, prin lasarea lor netratati. Ideea este de a mentine o populatie de paraziti susceptibili la medicamente pentru a dilua populatia celor rezistenti. Refugiile pot include animale netratate, oaule si larvele parazitilor de pe pasuni cand animalele sunt tratate si protejarea unor etape de viata ale parazitului neafectate de tratament.
Autorii sugereaza faptul ca, tratarea doar a unei jumatati de turma la un moment dat, ar putea reduce incarcaturile de parazit ajutand in acelasi timp la pastrarea sensibilitatii la medicamentele anatiparazitare.
Autorii enumera mai departe o serie de practici de management care cred ei, contribuie la rezistenta la antiparazitare.
- Tratarea fiecarui animal din turma
- Deparazitarea frecventa de rutina, fara efectuarea unor teste de diagnostic pentru a determina daca este necesar tratamentul
- Deparazitarea atunci cand refugiile mediului sunt reduse
- Administrarea de medicamente antiparazitare fara a sti daca sunt eficiente la ferma.
- Folosirea de medicamente anatiparazitare pentru scopuri neaprobate, cum ar fi pentru cresterea in greutate.
- Bazarea doar pe medicamentele antiparazitare pentru controlul parazitilor, in detrimentul schimbarii practicilor de management
Autorii ofera urmatoarele sfaturi pentru a controla rezistenta la antiparazitare:
- Folositi semnele clinice si rezultatele testelor de diagnostic pentru a determina care paraziti sunt prezenti in ferma, nivelul de infectare si nivelul rezistentei si folositi aceste informatii pentru a lua decizii de tratare si management.
- Folositi medicamente antiparazitare care sunt eficiente, bazandu-va pe rezultatele recente ale testelor de diagnostic si folositi medicamente aprobate pentru parazitii specifici prezenti in exploatatie. Intotdeauna urmati instructiunile de pe eticehta si nu folositi medicamentele antiparazitare pentru scopuri neaprobate.
- In mod ideal, identificarea si sacrificarea animalelor care elimina cele mai multe de oua in fecale este o practica de management buna.
- Trateaza animalele atunci cand larvele sunt in cel mai mare numar pe pasune, pentru a maximiza refugiile mediului. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand atat temperatura cat si umiditatea sunt ridicate,
- Atunci cand este posibil, cantareste animalele pentru a evita subdozarea medicamentelor antiparazitare. Mentine inregistrarile tratamentelor efectuate si rezultatele de reducere al numarului de oua pentru a le utiliza in deciziile privind tratamentul sau sacrificarea animalelor.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma