
- Detalii
- Noutăți Medicale
Evaluarea unui sistem de monitorizare continuă a glucozei la viței de lapte și capre adulte: un nou studiu publicat în American Journal of Veterinary Research
Un studiu inovator, condus de Munashe Chigerwe de la School of Veterinary Medicine din cadrul University of California-Davis, în colaborare cu alți cercetători, a fost publicat în ediția din septembrie a American Journal of Veterinary Research. Intitulat "Evaluarea unui sistem de monitorizare continuă a glucozei la vițeii de lapte sănătoși și la caprele adulte", studiul își propune să investigheze precizia unui dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei (CGMS) prin compararea acestuia cu metodele tradiționale de analiză chimică.
Un studiu inovator, condus de Munashe Chigerwe de la School of Veterinary Medicine din cadrul University of California-Davis, în colaborare cu alți cercetători, a fost publicat în ediția din septembrie a American Journal of Veterinary Research. Intitulat "Evaluarea unui sistem de monitorizare continuă a glucozei la vițeii de lapte sănătoși și la caprele adulte", studiul își propune să investigheze precizia unui dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei (CGMS) prin compararea acestuia cu metodele tradiționale de analiză chimică.
Obiectivul Studiului
Cercetătorii au dorit să determine dacă dispozitivul CGMS poate măsura cu exactitate concentrațiile de glucoză la animalele de fermă, comparativ cu metoda de referință utilizată în prezent, analizorul chimic. Această evaluare este esențială pentru a stabili dacă tehnologia CGMS poate fi folosită în practica veterinară, în special pentru monitorizarea sănătății rumegătoarelor, cum sunt vițeii și caprele, în contextul hipoglicemiei și hiperglicemiei.
Metodologie
Studiul a implicat două grupuri de animale: 7 capre adulte sănătoase și 7 viței de lapte sănătoși. Folosind un design randomizat, încrucișat, animalele au fost supuse la trei tratamente diferite: control, hipoglicemie și hiperglicemie. Pentru a induce hipoglicemia și hiperglicemia, cercetătorii au folosit insulină și xilazină. CGMS a fost aplicat pe gâtul animalelor pentru a monitoriza continuu nivelurile de glucoză. În paralel, nivelurile de glucoză au fost măsurate și cu ajutorul unui analizor chimic, glucometru și un aparat din unitatea de terapie intensivă la diferite intervale de timp: 0, 2, 4, 6, 8, 10 și 12 ore.
Acuratețea sistemului CGMS a fost evaluată prin comparația cu analiza chimică utilizând diagrame Bland-Altman. De asemenea, au fost aplicate criteriile ISO 15197:2013 pentru precizia analitică și analiza grilei de eroare Parkes pentru precizia clinică.
Rezultate
Studiul a relevat diferențe notabile între măsurătorile realizate de CGMS și cele ale analizorului chimic. La capre, sistemul CGMS a supraestimat concentrațiile de glucoză în toate cele trei stări: hipoglicemie, normoglicemie și hiperglicemie. În cazul vițeilor, dispozitivul a subestimat concentrațiile în timpul hipoglicemiei și a supraestimatconcentrațiile în timpul normoglicemiei și hiperglicemiei.
Un aspect important al studiului este faptul că, deși CGMS a îndeplinit criteriile de precizie clinică ISO pentru ambele specii, cu peste 99% din măsurători încadrate în zonele A și B ale grilei Parkes, nu a îndeplinit criteriile de precizie analitică conform ISO 15197:2013.
Relevanță Clinică
Rezultatele sugerează că, deși sistemul CGMS evaluat are o precizie clinică acceptabilă, acesta nu este suficient de precis la nivel analitic pentru a înlocui metodele standard de monitorizare a glucozei. Totuși, CGMS ar putea fi luat în considerare pentru utilizarea clinică în monitorizarea continuă a glucozei la animale, oferind o soluție practică pentru supravegherea bolilor metabolice, cu condiția înțelegerii limitărilor sale analitice.
Studiul publicat în American Journal of Veterinary Research aduce o contribuție importantă la înțelegerea posibilităților și limitărilor tehnologiei de monitorizare continuă a glucozei la animalele de fermă. În timp ce dispozitivul CGMS ar putea deveni un instrument util în practica veterinară pentru monitorizarea clinică, este necesară o îmbunătățire a preciziei analitice pentru a garanta măsurători precise în toate condițiile metabolice.
Aceste constatări deschid calea pentru viitoare cercetări care ar putea îmbunătăți tehnologia CGMS, făcând-o mai fiabilă și accesibilă pentru utilizarea în practica veterinară, în special în monitorizarea sănătății rumegătoarelor și a altor animale de fermă.
Jurnal referință:
Brobst, Megan N., Bailey A. Abi-Nader, Sarah J. Blasczynski, and Munashe Chigerwe. "Evaluation of a Continuous Glucose Monitoring System in Healthy Dairy Calves and Adult Goats." American Journal of Veterinary Research 85, no. 9 (2024): n.p. https://doi.org/10.2460/ajvr.24.03.0076.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Hipoglicemia si hiperglicemia in examen de laborator
Hipoglicemia este o scadere a concentratiei de glucoza din sange sub 7 mg/dl. Cea mai frecventa cauza a scaderii nivelului glucozei din sange este manevrarea neadecvata a mostrei de sange inainte ca...
AVMA adoptă noi politici privind schimbările climatice, certificatele de inspecție veterinară și castrarea ovinelor și caprinelor
AVMA are o nouă politică privind „Schimbările climatice și aspectele legate de durabilitate”, în urma solicitărilor membrilor asociației și a cererii Camerei delegaților (HOD) AVMA de a-și elabora...
Noi măsuri stricte pentru eradicarea pestei micilor rumegătoare: Ordin comun al ANSVSA, MAI și MADR
La începutul lunii septembrie 2024, a fost emis Ordinul nr. 155/143/347/2024 , publicat în Monitorul Oficial nr. 899 din 5 septembrie 2024, prin care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și...
Pesta rumegătoarelor mici: 47 de focare active în România. Autoritățile implementează măsuri stricte de control
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă luni, 9 septembrie în care arată că, în România, mai sunt active 47 de focare de pestă...
Boala limbii albastre în Europa: Cum modifică schimbările climatice tiparele bolilor
Schimbările climatice influențează din ce în ce mai mult mediul înconjurător, iar recent, apariția serotipurilor 3 ale bolii limbii albastre în Europa a ridicat semne de întrebare printre fermieri...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro