Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ungaria a raportat, săptămâna trecută, primul focar de febră aftoasă din ultimele cinci decenii, afectând cel puțin 3.500 de bovine în nord-vestul țării, în apropierea granițelor cu Slovacia și Austria. În județul Győr-Moson-Sopron, peste 3.000 de animale sacrificate au fost îngropate între satele Csemeztanya și Irénpuszta.

Ungaria a raportat, săptămâna trecută, primul focar de febră aftoasă din ultimele cinci decenii, afectând cel puțin 3.500 de bovine în nord-vestul țării, în apropierea granițelor cu Slovacia și Austria. În județul Győr-Moson-Sopron, peste 3.000 de animale sacrificate au fost îngropate între satele Csemeztanya și Irénpuszta.

Imagini aeriene cu locul îngropării au fost furnizate publicației Euronews de către o sursă anonimă. Înregistrările video, distribuite și pe rețelele sociale, arată gaze și lichide la suprafața solului – efecte normale ale procesului de descompunere, potrivit specialiștilor.

 

Pentru a limita răspândirea bolii, autoritățile au demarat măsuri de dezinfecție, au mobilizat armata și au dispus sacrificarea a mii de animale. În județul Győr-Moson-Sopron, peste 3.000 de carcase au fost îngropate între satele Csemeztanya și Irénpuszta. 

Localnicii sunt profund îngrijorați, mai ales de posibila contaminare a fântânilor cu apă potabilă. László Nyul, locuitor al satului Csemeztanya, a declarat pentru Euronews că mirosul este insuportabil și că familia sa se teme pentru sănătate: „Am pus toți banii în această casă. Am venit aici pentru liniște, dar devine imposibil să rămânem.”

Îngrijorarea s-a extins și în orașul apropiat Hegyeshalom, unde autoritățile locale au convocat o ședință de urgență. Primarul, László Szőke, a cerut sprijin guvernamental și a recunoscut că îngroparea carcaselor nu este finalizată corespunzător, ceea ce a alimentat nemulțumirile.

În replică, Ministerul Agriculturii din Ungaria a transmis că toate procedurile se respectă conform reglementărilorîn vigoare. Dr. Szabolcs Pásztor, medicul veterinar-șef al Ungariei, a explicat că efectele vizibile ale descompunerii sunt normale și nu indică o problemă de sănătate publică.

În urma focarului, Austria a închis douăzeci de puncte de trecere a frontierei cu Ungaria și Slovacia, iar Slovacia a declarat stare de urgență după confirmarea bolii în trei ferme.

Febra aftoasă nu reprezintă un pericol pentru oameni, însă are consecințe economice grave asupra sectorului zootehnic. Boala afectează bovinele, porcinele, oile și caprele, provocând febră și leziuni dureroase în cavitatea bucală și la nivelul picioarelor. De regulă, focarele de febră aftoasă conduc la restricții comerciale severe și sacrificări în masă ale animalelor infectate sau expuse.

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Laboratorul Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) din Ungaria a confirmat, în dimineața zilei de 2 aprilie 2025, prezența virusului febrei aftoase în două ferme de bovine...

Noutăți Medicale

Autoritățile slovace au impus măsuri veterinare extraordinare în contextul extinderii focarelor de febră aftoasă (foot-and-mouth disease – FMD), boală extrem de contagioasă pentru bovine, ovine,...

Noutăți Medicale

Dr. Szabolcs Pásztor, șeful Oficiului Național pentru Siguranța Lanțului Alimentar din Ungaria a transmis un apel ferm în cursul zilei de 6 aprilie 2024 către populație și autorități privind...

Noutăți Business

Măsura vine în contextul riscurilor epidemiologice crescute din Europa și al aderării României la spațiul Schengen. Guvernul României a aprobat, la inițiativa Autorității Naționale Sanitare...

Noutăți Medicale

Începând cu 12 aprilie, Regatul Unit a extins interdicția privind introducerea în țară a produselor din carne și lactate la toate statele membre ale UE, ca măsură de protecție împotriva febrei...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO