- Detalii
- Noutăți Medicale
În Italia, Consiliul de Miniștri a aprobat decretul-lege care conține măsuri pentru combaterea violenței împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății
Decretul cuprinde cinci articole și, după cum se subliniază în mod expres în raportul ilustrativ, este strâns legat de îngrijorarea provocată de „creșterea considerabilă a episoadelor de violență fizică sau verbală din partea persoanelor care au acces la unitățile de îngrijire, inclusiv a pacienților înșiși, care au făcut din ce în ce mai insuportabile condițiile de muncă ale cadrelor medicale...”.
Decretul cuprinde cinci articole și, după cum se subliniază în mod expres în raportul ilustrativ, este strâns legat de îngrijorarea provocată de „creșterea considerabilă a episoadelor de violență fizică sau verbală din partea persoanelor care au acces la unitățile de îngrijire, inclusiv a pacienților înșiși, care au făcut din ce în ce mai insuportabile condițiile de muncă ale cadrelor medicale...”.
Articolul 1 din decret actualizează codul penal (articolul 635) prin prevederea unei pedepse grave pentru infracțiunea de distrugere „în interiorul sau în anexele unităților rezidențiale sau semi rezidențiale, publice sau private, de asistență medicală sau medico-socială”: textul prevede că orice persoană care „distruge, dispersează, deteriorează sau face inutilizabile, în tot sau în parte, lucrurile existente în acestea sau, în orice caz, destinate serviciului de asistență medicală și medico-socială, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și cu o amendă de până la 10.000 de euro”.
Decretul extinde apoi cazurile de arestare obligatorie în flagrant delict prevăzute la articolul 380 din Codul de procedură penală pentru a include acele comportamente care „iau forma unor acte de violență care cauzează vătămări corporale profesioniștilor din domeniul asistenței medicale sau care produc daune bunurilor mobile și imobile destinate asistenței medicale, cu consecința afectării serviciului public furnizat de aceste instituții”.
Decretul modifică, de asemenea, articolul 382-bis din Codul de procedură penală, introducând „aplicabilitatea arestării amânate în flagrant delict în cazul infracțiunilor fără vinovăție pentru care este prevăzută arestarea în flagrant delict”.
Arestarea amânată (în termen de 48 de ore) pentru agresiunile asupra personalului medical va fi declanșată ori de câte ori „nu este posibil să se procedeze imediat la arestarea subiecților, oricum identificați”, continuă raportul, „prin consultarea documentației video-fotografice sau a altor documente obținute în mod legitim din dispozitive sau documente informatice sau telematice”. În practică, pot fi utilizate, de asemenea, înregistrări video și fotografii înregistrate cu simple smartphone-uri.
Arestarea în flagrant delict amânată este deja utilizată astăzi pentru infracțiuni de violență împotriva femeilor, violență domestică sau infracțiuni comise la evenimente sportive, cum ar fi meciurile de fotbal.
Iată ce prevede în detaliu noul decret, articol cu articol
Articolul 1 (Modificări la articolul 635 din Codul penal)
Aici este prevăzută o modificare a Codului penal. Oricine, în interiorul sau în anexele unităților sanitare sau socio-sanitare rezidențiale sau semirezidențiale, publice sau private, cu violență asupra persoanei sau cu amenințare, sau cu ocazia infracțiunii prevăzute la articolul 583 (vătămări ale cadrelor medicale), distruge, dispersează, deteriorează sau face inutilizabile, în întregime sau în parte, lucrurile existente în acestea sau oricum destinate serviciului sanitar sau socio-sanitar, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani și cu amendă de până la 10.000 EUR. Dacă infracțiunea este comisă de mai multe persoane împreună, pedeapsa se majorează.
Articolul 2 (Modificări ale articolelor 380 și 382 bis din Codul de procedură penală)
Articolul 380 din Codul penal este, de asemenea, modificat, la alineatul (2). Acesta prevede arestarea obligatorie în flagrant delict în cazul vătămării corporale a persoanelor care exercită o profesie sanitară sau medico-socială și a oricărei persoane care desfășoară activități auxiliare funcționale acesteia, cu închisoare de la doi la cinci ani; și arestarea în flagrant delict în cazul deteriorării materialelor destinate serviciului sanitar sau medico-social.
Apoi, la articolul 382 bis din Codul penal se adaugă un alineat (1) bis, care introduce arestarea în flagrant delict în cazul agresiunilor asupra personalului medical și al deteriorării echipamentelor medicale. Aceasta va avea loc „pe baza unor documente video-fotografice sau a altor documente obținute în mod legitim de pe dispozitive informatice sau de comunicare telematică, din care rezultă fără echivoc fapta, autorul infracțiunii, cu condiția ca arestarea să fie efectuată cel târziu în timpul necesar pentru identificarea acestuia și, în orice caz, în termen de patruzeci și opt de ore de la faptă”.
Articolul 3 (Măsuri de punere în aplicare a articolului 7 din Legea nr. 113 din 14 august 2020)
Pentru a armoniza pe întreg teritoriul național măsurile de aplicare în materie de prevenire a episoadelor de agresiune, ministrul sănătății, de comun acord cu ministrul de interne, adoptă orientări speciale și în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor de supraveghere video în unitățile în care își desfășoară activitatea personalul sanitar și medico-social. Sistemele de supraveghere video instalate în unitățile sanitare ar trebui să fie marcate cu panouri de informare corespunzătoare.
Articolul 4 (Clauza privind incertitudinea financiară)
Din dispozițiile decretului nu rezultă sarcini noi sau sporite pentru finanțele publice.
Articolul 5 (Intrarea în vigoare)
Decretul intră în vigoare în ziua următoare publicării sale în Monitorul Oficial.
Sursa: fnovi.it
Sursa foto: fnovi.it
Articole cu același subiect:
Articole similare
Cum să distrugem reputația
Ai făcut vreodată un pas înapoi și te-ai întrebat ce părere au alții despre tine ca și coleg? Te consideri bun, dăruitor, răbdător, atent cu ceilalți și respectuos sau este totul despre tine, iar...
Asocierea - soluție sau compromis?
Este asocierea o solutie de compromis, o necesitate sau o aiureală? Se pot medicii veterinari asocia cu succes în cabinete asociate si clinici? Este mai profitabil?
Instrumentar necesar initierii in stomatologia veterinara
Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca interventiile...
Centrul veterinar Purina oferă un nou instrument și resurse privind hidratarea
În cadrul Congresului BVNA, Purina a lansat site-ul web actualizat al centrului veterinar pentru profesioniștii din domeniul veterinar. Site-ul are noi instrumente și caracteristici, inclusiv un...
Cu dinții la control
Stomatologia veterinară este un serviciu extrem de important pe care orice cabinet veterinar îl poate oferi. În acest moment, în România, stomatologia veterinară are un potențial de creștere uriaș...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Amnistie fiscală pentru persoanele fizice: Cei care obțin venituri din surse diverse trebuie să depună o notificare pentru anularea unor obligații bugetare
- Daniel Agape
Dividende interimare 2024: Firmele pot începe demersurile pentru împărțirea profitului din primele trei trimestre
- Echipa Veterinarul.Ro
Procedura de impunere din oficiu a CAS și CASS pentru PFA-uri, modificată oficial
- Echipa Veterinarul.Ro
Loializarea clienților - Importanța comunicării
- Bianca Hrib