Sâmbătă, Iulie 05, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

De la ”adulmecatul” bombelor si armelor - pana la descoperirea probelor in cazurile infractionale - cainii pot ajuta la salvarea de vieti si la pastrarea pacii.

De la ”adulmecatul” bombelor si armelor - pana la descoperirea probelor in cazurile infractionale - cainii pot ajuta la salvarea de vieti si la pastrarea pacii.

Acum, cercetatorii au descoperit un mod de a imbunatati abilitatile olfactive ale cainilor prin dieta, prin reducerea proteinelor si adaugarea de grasimi.

O astfel de dieta, spun cercetatorii, pare a ajuta cainii sa revina la temperaturi mai mici dupa exercitiile fizice, ceea ce reduce palpitatiile si imbunatateste simtul mirosului.

Descoperirile ar putea schimba modul in care cainii de detectie sunt hraniti si ar putea spori abilitatile de detectare ale acestora, spune Joseph Waskshlag, profesor asociat de studii clinice si sef de nutritie la Colegiul de Medicina Veterinara Cornell.

Profesorul Waskshlag, care a colaborat cu cercetatorii de la Universitatea Auburn, a prezentat concluziile cercetarii sale la Summitul destinat Nutritiei Animalelor de Companie, care a avut loc in Atlanta, pe 22 - 24 martie anul acesta.

Studiul, finantat cu un grant de 1 milion de dolari de Departamentul de Justitie SUA, a descoperit de asemenea ca acesti caini de detectare sunt ”metode de detectie” mai fiabile decat se credea anterior. Studiul este primul care a fost derulat intr-un centru de cercetare canina, proiectat in colaborare cu un antrenor de caini pentru armata. Centrul din Alabama, care ofera caini experti de detectie pentru fortele militare si pentru cele ale politiei, indeparteaza fumurile intre teste, oferind un camp proaspat de fiecare data.

”Studiile anterioare de la alte centre, care nu au aceasta facilitate, au sugerat ca acesti caini care detecteaza substantele suspecte sunt exacti in proportie de 70%”, a spus Waskshlag. ”Cifrele mai mici pot fi datorate defectelor de proiectare pe care noul studiu le-a depasit. Cainii studiati in noul centru se situeaza ca si procent la 90% sau chiar mai sus. Am descoperit de asemenea ca putem imbunatati performanta de detectare chiar mai mult, cu ajutorul hranei potrivite.”

Grupul a descoperit ca mai multe grasimi si mai putine proteine in dieta cainilor ii ajuta pe acestia sa obtina performante mai bune la exercitiile fizice si la testele de detectare.

Pe parcursul a 18 luni, cercetatorii au facut o rotatie a celor 17 caini antrenati prin 3 tipuri de dieta: o dieta de performanta inalta, o dieta normala cu mancare pentru cainii adulti si o dieta cu mancare de caini adulti diluata cu ulei de porumb.
Masurarea modului in care dietele au afectat fiecare caine a dus la concluzia ca acei caini hraniti cu mancare diluata cu ulei de porumb au revenit la temperaturile normale ale corpului mult mai repede dupa efort si au fost mai in masura sa detecteze pulbere fara fum, azotat de amoniu si TNT.

”Uleiul de porumb are o multime de grasimi polisaturate, similare celor pe care le gasiti in nuci si seminte”, a spus Waskshlag.
Datele din studiile anterioare au aratat ca aceste grasimi polinesaturate ar putea spori simtul mirosului si se pare ca este adevarat in cazul cainilor de detectie. Se poate ca grasimea sa imbunatateasca cumva structurile de semnalizare ale nasului sau reduce temperatura corpului sau ambele. Dar cu siguranta scaderea proteinelor din alimentatie a jucat un rol important in imbunatatirea simtului olfactiv”.

Waskshlag a alcatuit dietele de performanta inalta si pe cea imbunatatita cu ulei de porumb sa aiba aceeasi cantitate de enrgie din grasimi (57%). Dar dieta cu ulei de porumb avea mai putine proteine: doar 18% in comparatie cu 27% cat aveau celelalte doua diete.

”Daca esti caine, digestia proteinelor creste temperatura corpului si cu cat aceasta este ridicata mai mult timp, cu atat mai mult gafai si este mai greu sa mirosi/adulmeci bine”, a spus Waskshlag. ”Studiul nostru schimba paradigma a ceea ce dietele de performanta inalta pot insemna pentru caine. Depinde de ceea ce vrei ca acest caine sa faca. Un caine de sanie sau un ogar ar putea avea nevoie de multe proteine pentru a-si desfasura activitatea. Dar cainii de detectare fac efort pe perioade scurte si trebuie sa isi revina rapid si sa miroase bine. Pentru aceasta, mai putine proteine si mai multe grasimi ar putea fi de folos”.

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO