Joi, Aprilie 24, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un studiu recent a oferit noi perspective asupra modelelor de motilitate reticulo-ruminală la capre, prin utilizarea tehnologiei imagistice de ultimă generație. Cercetătorii de la Universitatea Agricolă Hunan din Changsha, China, au descoperit că motilitatea reticulo-ruminală era împărțită în contracție primară și secundară, iar mișcările digestiei ruminale depindeau de motilitatea reticulo-ruminală.

Un studiu recent a oferit noi perspective asupra modelelor de motilitate reticulo-ruminală la capre, prin utilizarea tehnologiei imagistice de ultimă generație. Cercetătorii de la Universitatea Agricolă Hunan din Changsha, China, au descoperit că motilitatea reticulo-ruminală era împărțită în contracție primară și secundară, iar mișcările digestiei ruminale depindeau de motilitatea reticulo-ruminală.

Studiul, publicat în Frontiers in Veterinary Science, a permis analiza vizuală a înregistrărilor video privind motilitatea reticulo-ruminală, a observat variația timpilor de motilitate și a determinat că sacul dorsal al rumenului și sacul orb dorsal al rumenului aveau o motilitate comună după contracția reticulului. Cercetarea oferă noi perspective pentru studiul motilității gastrointestinale, încurajând viitoarele studii ale rumenului artificial, potrivit autorilor studiului.

Investigatorii au folosit 6 capre negre Xiangdong pentru experiment. Folosind imagistica medicală cu masă de bariu și tehnologia radiografiei digitale dinamice (DR), echipa a obținut 56 de videoclipuri complete privind motilitatea reticulo-ruminală - 32 de la masculi și 24 de la femele - pe lângă 10 etape de imagini capturate în segmente de 3 minute. Videoclipurile au fost analizate utilizând adnotarea imaginilor și metoda centroidului, care a relevat existența a 24 de cazuri de motilitate secundară în toate videoclipurile; 14 pentru masculi și 10 pentru femele.

În cadrul studiului au fost indicate 4 etape ale mișcării primare reticulo-ruminale:

Stadiul I: Etapa inițială, marcată de contracția în două faze a reticulului.

Stadiul II: Descrisă prin relaxarea reticulului, contracția sacului dorsal al rumenului și a sacului orb dorsal al rumenului.

Stadiul III: Descrisă prin relaxarea sacului dorsal al rumenului și a sacului orb dorsal al rumenului.

Stadiul IV: Contracția și relaxarea sacului orb abdominal al rumenului.

Investigatorii au observat că frecvența de motilitate a sacului orb abdominal al rumenului a fost scăzută în timpul ciclului complet de motilitate reticulo-ruminal. Digestia rumenală a putut fi distinsă în imagini datorită dispersiei soluției de sulfat de bariu.

În imaginile video, motilitatea digestatului ruminal a fost împărțită în 3 etape continue1:

  1. Contracția reticulului a strâns conținutul alimentar în rumen.
  2. Relaxarea reticulului și contracția sacului dorsal al rumenului și a sacului orb dorsal al rumenului au împărțit mișcarea conținutului alimentar în 3 direcții.
  3. Relaxarea sacului dorsal al rumenului și a sacului orb dorsal al rumenului, precum și contracția sacului orb abdominal al rumenului, conducând la o motilitate reciprocă. În plus, există o mișcare a conținutului alimentar din sacul abdominal al rumenului/sacul orb abdominal al rumenului către sacul dorsal al rumenului.

Rezultatele unei analize comparative au indicat că etapele I, II, III, intervalul și timpul de contracție secundară au fost mai lungi la masculi, în timp ce etapa IV a fost mai lungă la femele. Acest lucru este atribuit de cercetători variațiilor în reglarea nervilor între sexe. În plus, prin analiza video care urmărește zona cavității capsulei „etichetate” cu soluție de sulfat de bariu, cercetătorii au putut determina că motilitatea reticulului implică o contracție în două faze. Prin aceeași analiză, ei au constatat că sacul dorsal al rumenului și sacul orb dorsal al rumenului aveau o motilitate comună în urma contracției reticulului.

Studiul a verificat fezabilitatea utilizării tehnologiei de imagistică dinamică DR, cu masă de bariu, pentru evaluarea motilității reticulo-ruminale și a conținutului alimentar. Primele studii privind motilitatea reticulo-rumenală s-au bazat pe metode care includeau fistula și electromiografia, care au îmbunătățit înțelegerea contracțiilor rumenului. Instrumente precum ultrasunetele și CT au oferit cercetătorilor alternative neinvazive pentru observarea motilității, deși au venit cu propriile lor limitări - ultrasunetele aveau un câmp vizual restrâns, iar CT necesita anestezie, care ar putea afecta tiparele de motilitate.

Constatările studiului s-au aliniat cu cercetările anterioare, însă utilizarea DR dinamic a permis o vizualizare mai detaliată a secvenței și interacțiunilor din cadrul tractului digestiv al caprelor. Potrivit autorilor, studiul reprezintă o contribuție semnificativă la înțelegerea generală a digestiei rumegătoarelor, subliniind potențialul de îmbunătățire ulterioară a tehnicilor de imagistică. Investigatorii și-au exprimat interesul pentru cercetări viitoare, în mod ideal combinând motilitatea cu imprimarea 3D a unui material flexibil pentru rumen artificial - pentru a simula caracteristicile motilității naturale și pentru a construi un dispozitiv complet de simulare in vitro a rumenului artificial flexibil.

Jurnal de referință

1. Song Y., Lan X., Liu L., et al. Exploring the reticulo-ruminal motility pattern in goats through medical barium meal imaging technology. Front. Vet. Sci. 2024;11. https://doi.org/10.3389/fvets.2024.1371939

Sursa: dvm360.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

AVMA are o nouă politică privind „Schimbările climatice și aspectele legate de durabilitate”, în urma solicitărilor membrilor asociației și a cererii Camerei delegaților (HOD) AVMA de a-și elabora...

Medicale FERMA

Histerectomia trebuie luată în considerare pentru a gestiona distociile atunci când fătarea normală, vaginală nu este posibilă ( fătul supradimensionat, „uterul inelar”, dilatație cervicală etc)....

Medicale FERMA

Acest articol vizează evidențierea faptele care stau la baza strategiilor privind tratarea coccidiozei, efectul acestora asupra a două specii gazdă și plasarea lor într-un context practic/clinic.

Noutăți Medicale

Un studiu inovator, condus de Munashe Chigerwe de la School of Veterinary Medicine din cadrul University of California-Davis , în colaborare cu alți cercetători, a fost publicat în ediția din...

Noutăți Medicale

Febra aftoasă este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă, care afectează animalele cu copite despicate, cum sunt vacile, porcii, oile și caprele. Deși nu reprezintă un pericol pentru...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO