
- Detalii
- Noutăți Medicale
Oamenii de știință identifică gene asociate cu neuropatia laringiană recurentă la cai, care afectează performanța în curse
O nouă cercetare identifică gene asociate cu o boală considerată un factor major care limitează performanța cailor de curse Pursânge. Salutată ca un progres important în combaterea tulburării critice numite neuropatie laringiană recurentă (RLN), descoperirea va permite dezvoltarea unui test genetic pentru identificarea cailor cu un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. Noile descoperiri au fost publicate în Equine Veterinary Journal.
O nouă cercetare identifică gene asociate cu o boală considerată un factor major care limitează performanța cailor de curse Pursânge. Salutată ca un progres important în combaterea tulburării critice numite neuropatie laringiană recurentă (RLN), descoperirea va permite dezvoltarea unui test genetic pentru identificarea cailor cu un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. Noile descoperiri au fost publicate în Equine Veterinary Journal.
Adesea denumită hemiplegie laringiană sau „cornaj,” această boală afectează până la 18% dintre cai, influențând mușchii din căile respiratorii superioare. Acest lucru duce la reducerea fluxului de aer și la o respirație îngreunată în timpul efortului.
RLN este un factor principal care contribuie la performanța scăzută a cailor de curse pursânge. Deși examinările de pre-achiziție, care includ endoscopia căilor respiratorii superioare, pot ajuta la identificarea cailor afectați, studiile au arătat că endoscopia la repaus a cailor tineri poate să nu detecteze boala sau să anticipeze dacă aceasta va apărea în viitor.
Colaborând cu o echipă de antrenori de top din domeniul cailor de curse, cercetătorii de la University College Dublin și Equinome au examinat peste 200 de cai în antrenament, utilizând metodologii de diagnostic de referință pentru RLN. Acestea au inclus o abordare combinată de endoscopie a căilor respiratorii superioare, atât în repaus, cât și în timpul efortului, precum și ecografii laringiene. Cu ajutorul tehnologiilor ADN, au identificat un set de markeri genetici asociați cu boala.
„Diagnosticarea precisă a bolii folosind metodologii de referință este unul dintre cei mai importanți factori într-un studiu genetic,” a declarat Lisa Katz, profesor la UCD în Medicină Internă Ecvină și lider al proiectului.
„După ani de examinări veterinare intensive ale cailor, este extrem de satisfăcător să vedem că cercetarea noastră dă roade.”
Profesorul Emmeline Hill, specialist în Genomică Equină la UCD și Director Științific la Equinome, a declarat că noile descoperiri vor „pune bazele dezvoltării unui test genetic pentru a îmbunătăți bunăstarea cailor cu predispoziție genetică la această boală.
„Pe lângă identificarea cailor cu un risc crescut de boală, aceste informații ar putea contribui și la ghidarea procesului de reproducere pentru reducerea incidenței bolii și ar putea oferi ținte pentru terapii noi.”
„Înțelegerea riscului genetic al calului dumneavoastră pentru această afecțiune poate ajuta la intervenții timpurii și management eficient. Aceasta poate include monitorizarea mai atentă a cailor cu predispoziție ridicată și luarea în considerare a intervențiilor chirurgicale într-un stadiu mai precoce, pentru a crește succesul tratamentului”, a adăugat profesorul Katz.
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Distensia abdominala la manz
Distensia abdominala poate aparea la manjii de orice varsta si este cel mai adesea insotita de semne de dureri abdominale. Cu toate acestea, distensia abdominala poate aparea la manji si fara semne...
Colica la cabaline - intre controverse si prejudecati - partea I
Prin caracterul adeseori dramatic si imprevizibil, colica este un motiv de emoţie puternica pentru proprietar si o „piatra de incercare“ pentru medicul veterinar. Cu tot caracterul ei comun in...
Fracturile osoase la caii de curse: Peste 100 de gene ar putea influența riscul
O nouă cercetare realizată de Colegiul Regal Veterinar (RVC) a identificat peste 100 de gene care pot contribui la riscul de fracturi osoase la caii de rasă Pursânge . Aceste descoperiri vor permite...
Tetanosul la cabaline și suine
Tetanosul, cunoscut în limbajul popular sub numele de falcarită, înțepeneală, boala cerbului, este o boală toxiinfecțioasă, comună omului și mai multor specii de animale domestice și sălbatice,...
Evaluarea reproductiva a armasarilor
Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro