Luni, Aprilie 21, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Într-un nou studiu, cercetătorii au observat că papagalii din specia Cacadu Goffin preferă în mod selectiv obiectele mai ușoare în detrimentul celor mai grele atunci când transportă obiecte identice din punct de vedere vizual, oferind noi perspective asupra strategiilor lor decizionale. Studiul, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena și Universitatea din Oxford, arată că aceste păsări preferă obiectele mai ușoare într-un mod care reflectă o strategie sofisticată de economisire a energiei.

Într-un nou studiu, cercetătorii au observat că papagalii din specia Cacadu Goffin preferă în mod selectiv obiectele mai ușoare în detrimentul celor mai grele atunci când transportă obiecte identice din punct de vedere vizual, oferind noi perspective asupra strategiilor lor decizionale. Studiul, realizat de un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena și Universitatea din Oxford, arată că aceste păsări preferă obiectele mai ușoare într-un mod care reflectă o strategie sofisticată de economisire a energiei.

Studiul se bazează pe constatările anterioare conform cărora papagalii Cacadu Goffin depășesc primatele precum cimpanzeii și maimuțele capucin în sarcini de recunoaștere a greutății. Cercetătorii au emis ipoteza că abilitatea papagalilor Cacadu de a zbura ar putea contribui la capacitatea lor de a detecta greutatea, deoarece transportul unui obiect greu în zbor necesită o gestionare semnificativă a energiei.

În cadrul experimentelor, papagalilor li s-au prezentat două obiecte identice din punct de vedere vizual, în formă de halteră, care se deosebeau doar prin greutate. În fiecare experiment, păsările trebuiau să transporte unul dintre obiecte pe o distanță scurtă pentru a primi o recompensă. Configurația experimentală a cuprins două situații: o „situație de mers pe jos”, în care un pod a conectat platformele, și o „situație de zbor”, în care nu a fost disponibil niciun pod și păsările au trebuit să zboare pentru a transporta obiectul ales. În mod important, fiecare obiect a oferit aceeași recompensă, asigurându-se că preferințele păsărilor s-au bazat exclusiv pe considerente de greutate. 

Chiar și cu o ușoară diferență de greutate de 30%, majoritatea papagalilor au dezvoltat rapid o preferință pentru opțiunea mai ușoară. Celestine Adelmant, coautor și cercetător la Universitatea din Oxford, își amintește forța acestor preferințe la anumite păsări: „Uneori, păsările erau atât de hotărâte să aleagă obiectul mai ușor încât aruncau obiectul mai greu peste masă înainte de a-l transporta pe cel mai ușor pentru recompensă!”

În a doua fază a studiului, păsările au avut de ales între două obiecte în formă de halteră cu aceeași greutate totală, dar cu o distribuție inegală a greutății. Contrar așteptărilor, papagalii nu au arătat nicio preferință semnificativă între obiectele cu distribuție uniformă și inegală a greutății, ceea ce sugerează că, pentru sarcinile lor de transport, greutatea totală și nu distribuția greutății este factorul decisiv în deciziile lor. „În timp ce greutatea obiectelor poate fi utilizată pentru a determina conținutul nutrițional al nucilor și semințelor în populațiile naturale, distribuția greutății obiectelor are o relevanță nutrițională redusă, astfel încât este posibil ca păsările să nu fi dezvoltat mecanisme pentru a recunoaște sau contracara acest indiciu”, spune Adelmant.

În timpul experimentelor, papagalii au manifestat adesea un „comportament de schimbare”, ridicând un obiect, apoi lăsându-l și revenind la altul, alternând între ele înainte de a lua o decizie finală. Antonio Osuna-Mascaró, coautor principal de la Institutul de Cercetare Messerli din cadrul Vetmeduni, interpretează acest comportament ca un indiciu al procesului lor decizional.

„Când papagalii schimbă obiectele, acest lucru poate indica incertitudine – un comportament observat și în studiile noastre anterioare. Această alternare ar putea reflecta o formă de conștientizare metacognitivă, sugerând că păsările își explorează propriile cunoștințe pentru a evalua ambele opțiuni”, a declarat acesta.

Contrar așteptărilor, papagalii nu au arătat o preferință mai mare pentru obiectele mai ușoare în timpul zborului (o activitate care consumă mai multă energie) decât atunci când mergeau. Cercetătorii presupun că acest lucru se datorează unui compromis între efortul fizic de a transporta obiecte grele și povara cognitivă de a lua o decizie bine fundamentată. 

„Acești micuți adoră să finalizeze lucrurile rapid. Un rezultat interesant al studiului nostru este că păsările sunt atente la greutate atunci când transportă obiecte, dar nu le-a păsat dacă trebuiau să meargă sau să zboare”, adaugă Osuna-Mascaró.

„Preferința papagalilor pentru obiectele mai ușoare se potrivește bine cu teoria căutării optime de hrană și sugerează o strategie de eficiență energetică care ar putea fi esențială pentru comportamentul lor natural de căutare a hranei. Pe baza acestui lucru, experimentele viitoare ar putea analiza modul în care aceste păsări gestionează transportul uneltelor atunci când se confruntă cu obiecte de greutăți diferite sau când greutatea afectează funcționalitatea uneltei. Astfel de studii ar putea dezvălui mai multe despre modul în care păsările găsesc echilibrul între efortul fizic și cerințele cognitive în sarcini complexe”, comentează Alice Auersperg, directoarea laboratorului Goffin Lab de la Vetmeduni din Viena.

„Să vezi cum ridică și lasă din nou aceste mici greutăți a fost ca și cum ai urmări papagalii la un antrenament de fitness!”, a adăugat Adelmant la final.

Sursa: vetmeduni.ac.at

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Biologii cognitivi de la Institutul de Cercetare Messerli al Universității de Medicină Veterinară din Viena au reușit să observe cum papagalii Cacadu Goffin își modifică hrana înainte de a o...

Noutăți Medicale

Cercetătorii de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), în colaborare cu experți în zborul liber și parteneri din Brazilia, au demonstrat eficacitatea...

Medicale FERMA

Medicul veterinar care își desfășoară activitatea într-o fermă de broileri trebuie să țină cont de două aspecte principale: productivitatea (contorizată prin mortalitate și spor de creștere) și...

Articole medicale Generale

Mai multi sau mai putini dintre noi am avut de-a face cu situatii in care ne-au fost prezentati pui de pasari salbatice in diferite stadii de dezvoltare si de sanatate si ne-a fost cerut sfatul cu...

Noutăți Medicale

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRo) a transmis în cursul acestei săptămâni un nou sondaj destinat fermierilor, ce are ca obiectiv identificarea bolilor considerate prioritare pentru...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO