Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicul veterinar Viorel Andronie a adus cateva precizari importante legate de identificarea animalelor de renta. Mai jos redam toate precizarile aduse, precum si linkuri catre legislatia euopeana la care presedintele CMVRo face referire. Pentru a putea vizualiza legislatia, trebuie sa fiti abonat al Revistei Veterinarul Business 2020. 

„Pentru ca foarte multi colegi vin frecvent cu propuneri privind modificarea varstei de identificare a animalelor, este necesar sa fie clarificate lucrurile in contextul ......Romaniei ca tara membra UE. Legislatia europeana stabileste clar care este varsta pana la care animalele de ferma trebuie sa fie obligatoriu identificate."

Bovinele:

Regulamentul 1760/2000: Articolul 4a

 
Perioada de aplicare a mijloacelor de identificare
 

(1) Mijloacele de identificare mentionate la articolul 4 alineatul (1) se aplica animalului inainte de expirarea perioadei maxime, care urmeaza sa fie stabilita de catre statul membru in care s-a nascut animalul. Perioada maxima este calculata de la nasterea animalului si nu depaseste 20 de zile.

Ovine si caprinele:

Regulamentul 21/2004: Articolul 4

 

(1) Toate animalele unei exploatatii nascute dupa data de 9 iulie 2005 sau, pentru Bulgaria, Romania si Croatia, data aderarii fiecareia sunt identificate in conformitate cu alineatul (2), intr-un termen care urmeaza sa fie stabilit de catre statul membru, incepand cu nasterea animalului si, in orice caz, inainte ca animalul sa paraseasca exploatatia in care s-a nascut. Acest termen nu trebuie sa depaseasca sase luni.

Prin derogare, statele membre pot extinde acest termen, fara a depasi noua luni, pentru animalele detinute in conditii de crestere extensiva sau in aer liber. Statele membre respective informeaza Comisia cu privire la derogarea acordata. Daca este necesar, dispozitiile de aplicare pot fi adoptate in conformitate cu procedura prevazuta la articolul 13 alineatul (2). 

Suinele:

Directiva 2008/71: Articolul 5

 

(1) Statele membre asigura respectarea urmatoarelor principii generale:

  1. marcile de identificare trebuie aplicate inainte ca animalele sa paraseasca exploatatia in care s-au nascut;
  2. nici o marca nu poate fi indepartata sau inlocuita fara autorizatia autoritatii competente.In cazul in care o marca a devenit ilizibila sau a fost pierduta, se aplica o noua marca, in conformitate cu dispozitiile prezentului articol;
  3. detinatorul trebuie sa inscrie orice noua marca in registrul mentionat la articolul 4 astfel incat sa se poata stabili o legatura cu marca aplicata anterior.

„Prin urmare la suine se poate modifica varsta de identificare, dar oricum se identifica obligatoriu cand paraseste exploatatia! La ovine si caprine varsta se poate modifica sub sase luni, dar oricum se identifica obligatoriu cand paraseste exploatatia! La bovine nu se poate modifica!"