Duminică, Mai 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Anul trecut, focarele de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici au scăzut cu 83% comparativ cu anul 2023 (de la 1.929 la 333), potrivit celui mai recent raport epidemiologic anual publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Această scădere se datorează în principal reducerii numărului de focare în România și Croația și marchează cel mai mic număr anual de focare înregistrat în UE din 2017.

Anul trecut, focarele de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici au scăzut cu 83% comparativ cu anul 2023 (de la 1.929 la 333), potrivit celui mai recent raport epidemiologic anual publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Această scădere se datorează în principal reducerii numărului de focare în România și Croația și marchează cel mai mic număr anual de focare înregistrat în UE din 2017.

Raportul mai arată că numărul statelor membre ale UE afectate de PPA a scăzut pentru prima dată din 2014, de la 14 la 13. Suedia a devenit liberă de boală, iar niciun alt stat nu a raportat infecții noi.

Privind imaginea de ansamblu, majoritatea statelor membre au fost afectate de focare sporadice de PPA, în timp ce România a înregistrat 66% din totalul focarelor din UE. Majoritatea focarelor (78%) au apărut în exploatații cu mai puțin de 100 de porci.

Numărul focarelor la mistreți a rămas stabil din 2022. Raportul anual al EFSA indică faptul că 30% din totalul focarelor la mistreți au fost raportate de Polonia.

În 2024, statele membre afectate au analizat un număr tot mai mare de probe prelevate de la porcii domestici în cadrul activităților de supraveghere pasivă. Acest tip de supraveghere constă în investigarea cazurilor suspecte de boală și a condus la detectarea a aproximativ 80% din focarele de PPA la porcii domestici și 70% din focarele la mistreți în UE.

Oamenii de știință ai EFSA recomandă statelor membre afectate să continue să își concentreze eforturile de monitorizare pe supravegherea pasivă. De asemenea, ei recomandă ca, în zonele și perioadele considerate cu risc, să se continue prelevarea sistematică de probe de la porcii morți (supraveghere pasivă intensificată) pentru a asigura detectarea timpurie a bolii.

Sursa: efsa.europa.eu

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Medicale FERMA

Microorganismul patogen poate fi cultivat din lichidul sinovial, lichidul cefalorahidian, sânge, creier și plămânii porcului la necropsie. De asemenea, se pot tampona amigdalele porcilor în viață...

Medicale FERMA

Streptococcus suis poate fi endemic în unele efective, fără a provoca o boală clinică ușor de recunoscut. Muștele pot transporta microorganismul cel puțin 5 zile și pot contamina hrana pentru cel...

Articole medicale Generale

Cuprinde un grup de afectiuni acute si cronice cu manifestari clinice in sfera enterica intalnite pe scara larga in special in cresterea industriala, afectiuni caracterizate prin hiperplazierea...

Noutăți Medicale

EMA a publicat o prezentare generală a principalelor sale recomandări din 2024 privind autorizarea și monitorizarea siguranței medicamentelor de uz veterinar.

Noutăți Medicale

Febra porcină amenință industria porcină italiană de 20 de miliarde de euro, inclusiv producția de prosciutto. Crescătorii cer sprijin financiar suplimentar, temându-se de o posibilă revenire a...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO