Joi, Mai 29, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Pisicile persane și câinii pug nu seamănă între ei doar la prima vedere. Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea Cornell și Universitatea Washington, arată că aceste rase, deși aparțin unor specii diferite, au ajuns să dezvolte trăsături craniene aproape identice. De vină este selecția artificială impusă de om, care a determinat o evoluție paralelă fără precedent între două specii separate de 50 de milioane de ani de evoluție.

Pisicile persane și câinii pug nu seamănă între ei doar la prima vedere. Un studiu recent, realizat de cercetători de la Universitatea Cornell și Universitatea Washington, arată că aceste rase, deși aparțin unor specii diferite, au ajuns să dezvolte trăsături craniene aproape identice. De vină este selecția artificială impusă de om, care a determinat o evoluție paralelă fără precedent între două specii separate de 50 de milioane de ani de evoluție.

Pentru prima dată, cercetători de la Universitatea Cornell și Universitatea Washington au identificat exemple clare de „convergență” – tendința animalelor și plantelor fără legături apropiate să dezvolte trăsături similare atunci când sunt supuse acelorași condiții de mediu. În acest caz, oamenii de știință au descoperit exemple remarcabile de convergență atât în cadrul celor două specii domesticite, cât și între ele. Convergența a fost observată la rasele cu fețe scurte, denumite tehnic brahicefalice sau „fețe turtite”.

Ca urmare a selecției artificiale prin reproducere, anumite rase din aceste două specii – care au avut un strămoș comun, dar care s-au separat evolutiv acum 50 de milioane de ani – au ajuns să fie atât de asemănătoare între ele încât sunt mai apropiate una de cealaltă decât de majoritatea membrilor propriei specii sau de strămoșii lor. Potrivit studiului, acest fenomen nu fusese observat anterior la specii domesticite.

Când cercetătorii au măsurat craniile câinilor și pisicilor brahicefalice, au constatat o suprapunere izbitoare între aceste rase din cele două specii diferite.

„Pisicile persane, câinii pug și cei din rasa pekinez au toate forme ale craniului foarte asemănătoare, cu fețe plate și scurte, iar botul și cerul gurii sunt orientate în sus în același mod”, explică Abby Drake, lector universitar la Cornell și autor corespondent al studiului, alături de Jonathan Losos, profesor de biologie la Universitatea Washington.

Același model de convergență a apărut de mai multe ori în cadrul fiecărei specii. La câini, acest fenomen a apărut la rasele de tip buldog, dar și separat la rase asiatice precum pekinezul și Shih Tzu. La pisici, trăsături similare sunt prezente la rasele persană, himalayană și burmeză.

În cazul convergenței apărute prin selecție naturală – cum este, de exemplu, dezvoltarea aripilor la păsări, lilieci și insecte – aceasta semnalează de obicei o trăsătură evolutivă de succes. În cazul speciilor domesticite, evoluția are loc într-un ritm atât de rapid încât poate oferi perspective valoroase asupra proceselor evolutive, a explicat Drake.

Cercetătorii au cartografiat formele craniului, le-au comparat și au descoperit aceste asemănări, în ciuda faptului că strămoșii câinilor și pisicilor arătau foarte diferit. Câinii descind din lupi, animale mai mari cu boturi lungi, în timp ce pisicile descind din pisici sălbatice, animale mai mici cu fețe scurte și bot mai scurt.

„Au pornit din locuri diferite”, a spus Drake, „dar pentru că oamenii au aplicat aceleași presiuni de selecție, au evoluat astfel încât arată aproape identic.” 

Selecția artificială a dus la o diversitate remarcabilă atât la câini, cât și la pisici, însă diversitatea la câini este și mai accentuată. De fapt, s-a constatat că specia canină este mai diversă decât întregul ordin Carnivora.

„Vedem o variație evolutivă extrem de mare în cadrul unei specii care a evoluat într-un timp relativ scurt. Este un lucru remarcabil în evoluție, care în mod normal durează milioane de ani, dar pe care l-am realizat în cazul câinilor prin împingerea lor la extreme”, a declarat Abby Drake

În acest studiu, echipa a descoperit că și pisicile sunt mai diverse, ca specie, decât întreaga familie Felidae, care cuprinde 41 de specii.

Din păcate, a mai menționat Drake, oamenii au dus rasele brahicefalice la asemenea extreme încât acestea sunt predispuse la probleme respiratorii, de alimentație și de naștere, și nu ar putea supraviețui în sălbăticie.

Pentru acest studiu, cercetătorii au colectat măsurători tridimensionale ale morfologiei craniului folosind tomografii computerizate (CT) ale pisicilor și câinilor domestici, pisicilor sălbatice, lupilor, speciilor din familia Canidae (câini) și din familia Felidae (pisici), precum și ale altor specii din ordinul Carnivora, cum ar fi nevăstuicile și morsele. Aceste date au fost obținute din instituții veterinare, colecții muzeale și arhiva digitală MorphoSource.

Jurnal: Abby Grace Drake, Liam J. Revell, Christian Peter Klingenberg, Jimmy C. Lattimer, Nathan C. Nelson, Martin J. Schmidt, Allison L. Zwingenberger, Joshua K. Moyer, Jonathan B. Losos. Copy-cat evolution: Divergence and convergence within and between cat and dog breeds. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2025; 122 (18) DOI: 10.1073/pnas.2413780122

Sursa: sciencedaily.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

În luna aprilie, Serviciul de Inspecție pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHIS) din cadrul Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a anunțat alocarea a peste 15,3...

Noutăți Medicale

Focare de febră catarală, boală virală cunoscută sub numele de „bluetongue” sau „boala limbii albastre” au fost confirmate în mai multe regiuni din Marea Britanie. Un nou apel la acțiune a fost...

Noutăți Medicale

Un nou tip de virus al febrei catarale ovine a fost identificat la o oaie din Kockengen. Acesta a fost identificat ca serotipul BTV-12, conform cercetărilor efectuate de Wageningen Bioveterinary...

Noutăți Medicale

Au fost introduse restricții noi și extinse în anumite regiuni din Anglia, în urma descoperirii unor noi cazuri legate de focarele în curs de desfășurare de gripă aviară și boala limbii albastre .

Noutăți Medicale

O analiză recentă indică faptul că oile ar putea avea un rol aproape la fel de important ca bovinele în transmiterea febrei aftoase (FMD), deși cercetătorii consideră că sunt necesare investigații...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO