Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, in care sunt respectate conditiile generale de igiena.

Atat carnea cat si celelalte produse de origine animala sau non-animala care sunt cumparate din spatii si unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un risc pentru sanatatea publica.

Carnea de miel sau ied

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate, care atesta ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii, au fost supuse examenelor veterinare inainte de sacrificare (ante-mortem) precum si dupa sacrificare (post-mortem), iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor.

Din punctul de vedere al originii carnii, se identifica doua tipuri de carne:

- Carnea de miel (ied) - care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare - este marcata cu o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate urmatoarele:

  • in partea superioara denumirea tarii respectiv „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, in cazul carnii obtinute in abatoare din Romania,
  • in centru numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine
  • in partea inferioara abrevierea Comunitatii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc. cu majuscule

Carnea de miel (ied) - care se obtine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar - are aplicata o stampila de forma rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, cu urmatoarele inscrisuri:

  • in partea superioara: "ROMANIA", cu majuscule;
  • in centru: indicativul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare al unitatii. Imediat sub acesta se inscrie numarul de identificare al medicului veterinar oficial care asigura supravegherea veterinara a unitatii;
  • in partea inferioara: "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR", cu majuscule

Din punctul de vedere al particularitatilor specifice speciei precizam ca ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior avand un burelet gingival, dentitia incisiva lipsind, iar membrele anterioare si posterioare se termina in formatiuni ungulare, respectiv copite biongulate.

In acest sens este de preferat ca mielul sacrificat sa aiba capul atasat de carcasa, precum si portiunea terminala a unui membru.

Facem aceste precizari in vederea prevenirii substituirii acestor carnuri cu cea de caine, care sunt usor de confundat pentru o persoana neavizata.


Ouale

Achizitionarea lor din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor presupune ca acestea:

  • provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar;
  • au fost transportate pana la locul de desfacere cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar si care respecta normele si conditiile de igiena si de temperatura;
  • sunt depozitate si expuse spre comercializare cu respectarea conditiilor de igiena si temperatura

Laptele si produsele din lapte

Comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene.

producatorii care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.

branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre producatorii agricoli, pot fi expuse la vanzare, in spatiile special amenajate in piete agroalimentare si targuri, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din materiale necorodabile, usor de curatat si igienizat (plastic, ceramica, etc).

branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore, etc).

sunt permise transportul si pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor, in recipiente confectionate traditional din lemn (putini), cu conditia ca acestea sa fie curate si identificate corespunzator, pentru prevenirea contaminarii si asigurarea trasabilitatii produselor.

comercializarea directa catre consumatorul final in pietele agroalimentare si targuri, a branzeturilor obtinute de producatorii agricoli, se va face numai in ambalaje de desfacere corespunzatoare de unica folosinta (pungi de plastic alimentare, hartie cerata alimentara, etc.), sau alte tipuri de recipiente curatate si igienizate corespunzator.

in vederea asigurarii trasabilitatii branzeturilor comercializate catre consumatorul final, acestea trebuie sa fie insotite de informatii scrise din partea producatorului, care sa contina mentiuni referitoare la denumirea produsului, numele producatorului, locul producerii, data obtinerii, etc. se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:

aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

utilizarea de pungi imprimate;

afisarea in momentul expunerii la vanzare si pe toata perioada comercializarii a unor informatii inscrise pe tablite sau panouri (aplicate sau prezentate deasupra sau in dreptul produsului expus spre comercializare), din care sa reiasa tipul produsului, data productiei, originea, etc.

Produsele de panificatie

Alte produse alimentare traditionale precum: cozonaci,prajituri, produse de panificatie, legume de sezon, etc., se pot achizitiona din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul in care persoanele care comercializeaza produsele de origine animala respecta cerintele de igiena stabilite de legislatia in vigoare.

Astfel, toate persoanele care manipuleaza produsele de origine animala pana la comercializare trebuie sa fie sanatoase, sa aiba carnete de sanatate vizate periodic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata (halat, sort si boneta de culoare alba).

ANSVSA face apel catre cetateni sa sesizeze toate neregulile pe care le observa in domeniul sigurantei alimentelor, la numarul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie