Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Seria Workshopurilor de Stomatologie Veterinara, organizate de Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) a devenit deja traditie. Ultimul eveniment dedicat profesionistilor din domeniul medicinei veterinare a avut loc, zilele trecute  (11-12.09.2020 ), in Capitala, a adunat cateva zeci de medici veterinari si studenti dornici sa afle, direct de la specialisti, totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie.

Tema principala a conferintei a fost ”Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala”, iar intalnirile de pe parcursul celor doua zile de desfasurare au continut atat cursuri de teorie, cat si demonstratii practice. Astfel, daca in prima zi a conferintei s-a discutat despre consultul stomatologic fara anestezie, consultul stomatologic cu anestezie, completarea fisei stomatologice, instrumentarul de uz stomatologic, detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, ingrijirea orala acasa sau extractia dintilor de lapte persistenti, in a doua zi a conferintei temele au fost: in ce situatii se fac extractiile dentare: dintii de lapte persitenti, fracturi dentare, paradontoza, resorbtia dintilor la feline, precum si anestezia locala, extractia dentara simpla si chirurgicala.

stomatologie veterinara

Orele rezervate practicii au vizat consultul stomatologic ( Proba de transiluminare, Proba cu substanta de contrast , Proba periodontala si Proba de miscare), completarea fisei, detartrajul – scalare, periere, polisare, extractia dintilor de lapte persistenti, prezentarea instrumentarului de uz stomatologic, anestezia locoregionala, extractia dentara simpla, extractia dentara chirurgicala, crearea lamboului mucogingival, alveolotomia si  gingivoplastia.
Toate acestea au fost posibile datorita lectorilor care au sustinut evenimentul:

 Dr Raluca Zvorasteanu DVM MSc PhD Lectr.Univ., Dr Milin Iulia DVM MSc, Dr.Elena Nenciulescu DVM MSc si Dr Dan Sebastian DVM MSc

"Scopul Asociatiei  Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) este acela de a reuni medicii veterinari , tehnicieni veterinari, asistenti veterinari si studentii la medicina veterinara, de a creste performanta medicala in domeniul stomatologiei veterinare, de a promova profesionalismul si calitatea si de a apara valorile si interesele acestei comunitati ", a spus Dr Raluca Zvorasteanu, presedintele RSVD.

Potrivit medicului, 10 din 10 caini/ pisici au nevoie de preventie, iar din 10 caini/ pisici, 8 au un tip de afectiune parodontala, fapt ce dovedeste necesitatea promovarii profilaxiei drept cel mai “eficient tratament”.

Iata cateva din activitatile asociatiei:

  • promovarea educatiei si instruirii profesionale in domeniul stomatologiei veterinare;
  • colaborarea cu institutiile de invatamant superior medical , in vederea formarii si perfectionarii unor specialisti cu o inalta pregatire profesionala;
  • contribuirea la perfectionarea si modernizarea serviciilor medicale in domeniul stomatologiei veterinare;
  • ridicarea nivelului profesional si stiintific al membrilor sai si ridicarea prestigiului, reprezentarea, sustinerea si promovarea intereselor profesionale stiintifice, precum si protejarea activitatilor tuturor membrilor Asociatiei, atat pe plan intern cat si international.
  • organizarea, in tara, de congrese nationale, conferinte, simpozioane si participarea la congresele internationale;
  • organizarea de sedinte de comunicari si referate stiintifice si publicarea de lucrari in revistele de specialitate;
  • organizarea de cursuri de specializare sau perfectionare;
  • posibilitatea afilierii la organizatii internationale de profil si colaborarea cu societati din alte tari;
  • editarea, publicarea si difuzarea de carti, reviste, lucrari de specialitate;
  • sprijinirea absolventilor de medicina veterinara cu pregatire in domeniul stomatologiei veterinare;
  • colaborarea cu persoane fizice, juridice, ONG-uri care doresc sa sprijine asociatia, prin schimb de informatii, publicatii, afiliere etc.