
- Detalii
- Noutăți Medicale
Stomatologia Veterinara a mai bifat un eveniment de succes la Cluj-Napoca!
Maratonul workshop-urilor de stomatologie veterinara organizate de Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) a avut loc pe parcursul a doua zile, pe 10 si 11 octombrie 2020, in orasul Cluj-Napoca
Au participat medici veterinari si studenti dornici sa afle totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie.
Maratonul workshop-urilor de stomatologie veterinara organizate de Asociatia Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) a avut loc pe parcursul a doua zile, pe 10 si 11 octombrie 2020, in orasul Cluj-Napoca
Au participat medici veterinari si studenti dornici sa afle totul despre sanatatea dentara a animalelor de companie.
Subiectul abordat a fost „Optiuni terapeutice si profilaxie in boala parodontala”. Am ales acest subiect intrucat boala parodontala este afectiunea orala cu cea mai mare incidenta la animalele de companie. Aceasta poate avea complicatii severe, atat locale (fracturi patologice de mandibula, osteomielita cronica, fistule oro-nazale), cat si sistemice (agravarea patologiilor cardiace, renale, hepatice). De multe ori, pacientii ajung la medicul veterinar in stadii avansate de boala. Sa nu uitam ca, in ceea ce priveste bolile dentare, pisicile si cainii evita sa manifeste semne evidente de durere, ei continuand sa manance aparent normal.
Pe parcursul celor doua zile de desfasurare au fost prezentate notiuni teoretice utile, iar cursantii au putut aplica cele invatate in partea practica. Astfel, in prima zi a evenimentului s-a discutat despre consultul stomatologic cu si fara anestezie, completarea fisei stomatologice, instrumentarul de uz stomatologic, detartrajul profesional, ingrijirea orala acasa sau extractia dintilor de lapte persistenti. A doua zi a fost dedicata extractiilor dentare: indicatii si contraindicatii, pregatirea pacientului pentru interventiile stomatologice, extractia dentara simpla si chirurgicala, posibile complicatii ale extractiilor dentare.
Orele rezervate practicii au vizat consultul stomatologic (proba de transiluminare, proba cu substanta de contrast pentru evidentierea placii dentare, masurarea adancimii santului gingival si verificarea gradului de mobilitate dentara), completarea fisei stomatologice, detartrajul profesional insotit de periaj si lustruire, extractia dintilor de lapte persistenti, anestezia locoregionala, extractia dentara simpla, extractia dentara chirurgicala - crearea lamboului mucogingival, alveolotomia, extractia dentara propriu-zisa, alveoloplastia si gingivoplastia.
Toate acestea au fost posibile datorita medicului veterinar Dan Sebastian DVM MSc (Cluj-Napoca) si a colegelor sale, Raluca Zvorasteanu DVM, MSc, PhD, Lector.Univ., (medic veterinar, Bucuresti), Milin Iulia DVM MSc (medic veterinar, Timisoara) si Elena Nenciulescu DVM, MRCVS (medic veterinar, Birmingham, UK).
„Scopul Asociatiei Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry (RSVD) este de a promova stomatologia veterinara in randul medicilor veterinari si al studentilor la medicina veterinara. Intelegerea importantei profilaxiei de catre cursantii acestor evenimente este esentiala pentru ca mesajul sa fie transmis mai departe proprietarilor de caini, pisici si rozatoare. Impreuna, medicii veterinari si proprietarii de animale pot creste calitatea vietii animalelor de companie prin consultatii si tratamente stomatologice periodice in cabinetul veterinar, dar si prin mentinerea igienei orale acasa. Potrivit studiilor, din 10 animale de companie (caini si pisici), 8 prezinta boala parodontala intr-un anumit stadiu, fapt ce dovedeste necesitatea promovarii profilaxiei drept „cel mai eficient tratament”. Ingrijirea orala a pacientilor patrupezi este un indicator foarte valoros al bunastarii acestora. De aceea, este necesara cresterea performantei medicale in domeniul stomatologiei veterinare, iar aceasta se poate realiza doar prin instruiri periodice, prin reunirea medicilor veterinari, a tehnicienilor veterinari si a studentilor la medicina veterinara la astfel de ateliere practice sustinute de RSVD pentru a promova profesionalismul si calitatea actului medical veterinar, dar si pentru apararea valorilor si intereselor comunitatii veterinare", a declarat Dr. Sebastian Dan, Consilier Stiintific al RSVD, organizator si lector al evenimentului de la Cluj-Napoca.
- Detalii
- Dr Zvorasteanu Raluca
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma