Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Terapii noi si inovatoare in medicina apar aproape zilnic. Fie ca sunt aplicate intai la animale si apoi la oameni sau invers, pana la urma, istoria ne-a demonstrat ca tratamentele medicale pot avea efecte similare la diversele catagorii de organisme. Sunt zeci de exemple, de la noile tratamente privind gestionarea durerii la animalele de companie care au plecat de la tratamente aplicate la om, pana la utilizarea acupuncturii la animale sau diverse tratamente chirurgicale inspirate din medicina umana. In aceasi categorie intra si noile tratamente in camerele hiperbare.

Medicii veterinari de la Colegiul de Medicina Veterinara din Florida, au inceput sa utilizeze experimental o camera hiperbara in tratamentul unor afectiuni la caini, pisici, dihori si alte animale abordand cele mai diverse afectiuni: muscaturi de sarpe, leziunile provocate in accidentele de masina, diverse rani, etc.

Screen Shot 2013-03-10 at 22.52.12Principiul de functionare al camerelor hiperbare este relativ simplu. Ele in practica de zi cu zi sunt utilizate de scufundatorii profesionisti care sunt nevoiti sa isi petreaca ceva timp in ele inainte sau dupa efectuarea de scufundari la adancimi mari pentru perioade lungi. Practic, camera hiperbara este o incinta etansa in care se introduce aer cu o anumita presiune si cu un control al oxigenului. O plimbare cu avionul la inaltimi mari este in fapt o plimbare intr-o camera hiperbara unde presiune interioara este mult mai mare ca cea exterioara si concentratia de oxigen este controlata si imbunatatita.

Se pare ca in medicina umana tratamentul in camera hiperbara este utilizat inca din anul 1600, cand un cleric britanic a realizat o camera pe care o preseuriza cu are comprimat pentru a trata anumite afectiuni. In zilele noastre exista nenumarate boli care sunt tratate in astfel de camere, construite si amenajate special. Bolile principale care sunt tratate astfel sunt: bolile de decompresiune frecvente la scufundatori, intoxicatia cu monoxid de carbon, Gangrena gazoasa (miozita clostridiana), Tratamentul intoxicatiei cu cianuri, escarele de decubit, Patologie traumatica - plagi si contuzii,Tetanosul, Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat, Scleroza multipla si inca multe altele.

Oxigenul sta la baza acestei terapii. Oxigenarea celulara are loc ca urmare a transportului oxigenului din aerul inspirat la nivel celular cu ajutorul fixarii acestuia de hemoglobina in conditiile unui sistem de capilare adecvat. Intreruperea sau tulburarea transportului hemoglobinal sau al retelei de capilare, dar si a fluxului sangvin duce la conditii de hipoxie cu urmarile cunoscute in medicina.

Screen Shot 2013-03-10 at 22.57.21Cresterea presiunii mediului inconjurator duce la cresterea direct proportionala a solubilitatii gazelor in lichide astfel ca la o anumita presiune si inspirarea oxigenului pur, cantitatea de oxigen dizolvata in plasma devine egala cu cea transportata de hemoglobina in celule, astfel ca transportul hemoglobinal nu mai este necesar (conform Legilor Gazelor Boyle-Mariotte, Dalton si Henry).

In plus, cresterea presiunii partiale a oxigenului duce si la cresterea difuzibilitatii acestuia in tesuturi astfel ca desi in plasma se afla o cantitate similara de oxigen transportului hemoglobinal, efectivitatea acestuia este mult sporita prin marirea distantei efective de la capilar in structurile care pot fi aprovizionate cu oxigen (Cilindrul lui Krogh-Erland).

Marirea presiunii mediului inconjurator peste acest punct duce in continuare atat la cresterea cantitatii de oxigen dizolvat in plasma (crestere cantitativa), cat si a radiusului de penetrare al oxigenului in tesuturi (crestere calitativa). Teoretic, aceasta crestere fizicala este nelimitata, practic insa este limitata de o serie de factori bine definiti si cunoscuti in cadrul medicinei hiperbare.

Medicii de la Universitatea din Florida doresc sa aprofundeze studiul stiintific privind utilizarea acestor tehnologii la animalele de companie. "Practic orice afectiune care duce la umflarea tesuturilor ne gandim sa o tratam utilizand camera hiperbara amenajata" a spus dr. Justin Shmalberg, medic veterinar si profesor la Universitatea din Florida in cadrul unui interviu in The Washington Post. El a adaugat ca in aceasta vara se va folosi oxigenul sub presiune pentru a imbogati atmosfera camerei hiperbare recent amenajate pentru a urmari eficacitatea tratamentelor si viteza de vindecare a animalelor cu diferite afectiuni. Exista practicieni in SUA care utilizeaza astfel de camere hiperbare in tratamentul unor afectiuni la animale dar pana acum nu exista nici un studiu aprofundat al acestor utilizari si a avantajelor ce pot fi aduse de astfel de tratamente. Mai mult chiar, exista si o companie care a inceput producerea unor astfel de capsule si care asigura si instruirea de specialitate a medicilor veterinari. Dr. Andrew Turkell de la Calusa Veterinary Center din Boca Raton a fost printre primii care au achizitionat un astfel de echipament si care a declarat ca "este o modalitate foarte noua pentru tratamente in medicina veterinara". El afirma ca a utilizat acest echipament cu bune rezultate la peste 750 de cazuri in ultima perioada, "mi se pare ca este intr-adevar foarte eficient pentru orice tip de trauma".

Screen Shot 2013-03-10 at 22.58.12Aceste camere hiperbarice sunt totusi cu un grad ridicat de risc. Prezenta oxigenului in cantitati mari si electricitatea electrostatica de pe parul animalelor poate conduce la adevarate tragedii. In 2012 o astfel de camera cu oxigen a explodat in Florida la un centru de medicina destinat cailor de sport, cand a murit si calul si ingrijitorul, distrugand o mare parte din cladire. Totul se pare ca a pornit de la faptul ca, speriat fiind, calul a lovit cu copita un perete al camerei si a produs scantei.

Cu toate acestea, tratamentele utilizand camelele cu oxigen hiperbaric sunt o noua tehnica medicala veterinara care merita studiata mai atent.