![](/images/articole/2024/stiri/octombrie/Un_nou_ghid_pentru_utilizarea_antimicrobienelor_in_tratamentul_diareei_acute_la_caini.webp)
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un nou ghid pentru utilizarea antimicrobienelor în tratamentul diareei acute la câini
European Network for Optimization of Veterinary Antimicrobial Therapy (ENOVAT) a publicat recent un set de linii directoare destinate medicilor veterinari pentru a reduce utilizarea nejustificată a antibioticelor în cazurile de diaree acută la câini. Noile recomandări subliniază importanța utilizării responsabile a antimicrobienelor și încurajează adoptarea unui tratament bazat pe dovezi, pentru a preveni apariția rezistenței antimicrobiene.
European Network for Optimization of Veterinary Antimicrobial Therapy (ENOVAT) a publicat recent un set de linii directoare destinate medicilor veterinari pentru a reduce utilizarea nejustificată a antibioticelor în cazurile de diaree acută la câini. Noile recomandări subliniază importanța utilizării responsabile a antimicrobienelor și încurajează adoptarea unui tratament bazat pe dovezi, pentru a preveni apariția rezistenței antimicrobiene.
Conform ghidului, administrarea de antibiotice în cazurile obișnuite de diaree acută la câini nu este recomandată, deoarece majoritatea acestor cazuri sunt autolimitante și nu necesită tratament cu antimicrobiene. Antibioticele ar trebui utilizate doar în cazurile severe sau la câinii cu risc de sepsis, unde sunt strict necesare pentru a proteja sănătatea animalului.
Ghidul, dezvoltat de un panel multidisciplinar folosind cadrul GRADE pentru evaluarea recomandărilor, a fost întocmit pe baza dovezilor științifice disponibile și a inclus și feedback-ul practicienilor veterinari și al proprietarilor de câini pentru a asigura aplicabilitatea acestuia.
ENOVAT îndeamnă autoritățile și organizațiile veterinare naționale sau regionale să folosească acest ghid și revizuirea sistematică asociată pentru a crea documente de orientare adaptate nevoilor locale, astfel încât să sprijine luarea deciziilor bazate pe dovezi și să promoveze utilizarea responsabilă a antimicrobienelor în tratamentele veterinare.
Printre recomandările incluse în ghid se numără:
- La câinii cu diaree acută non-hemoragică și boală ușoară (câini în stare generală bună, fără semne de deshidratare sau boală sistemică), recomandăm să nu se administreze antimicrobiene.
- La câinii cu diaree acută hemoragică și boală ușoară (câini în stare generală bună, fără semne de deshidratare sau boală sistemică), recomandăm să nu se administreze antimicrobiene.
- La câinii cu diaree acută non-hemoragică și boală moderată (câini cu stare generală afectată și diferite grade de deshidratare/hipovolemie. Câinii pot prezenta semne de boală sistemică legate de deficitul de fluide corporale, care se vor rezolva prin terapie de rehidratare adecvată), recomandăm să nu se administreze antimicrobiene.
- La câinii cu diaree acută hemoragică și boală moderată (câini cu stare generală afectată și diferite grade de deshidratare/hipovolemie. Câinii pot prezenta semne de boală sistemică legate de deficitul de fluide corporale, care se vor rezolva prin terapie de rehidratare adecvată), recomandăm să nu se administreze antimicrobiene.
- La câinii cu diaree hemoragică și non-hemoragică și boală severă (câini cu stare generală afectată și diferite grade de deshidratare/hipovolemie și semne de boală sistemică, în ciuda terapiei de rehidratare adecvate), sugerăm tratament sistemic cu antimicrobiene.
- La câinii cu boală severă, sugerăm administrarea parenterală (intravenoasă sau intramusculară) de antimicrobiene care sunt eficiente pentru tratarea translocării bacteriene și a bacteriemiei sau sepsisului. Alegerea medicamentului depinde de starea clinică a câinelui, prevalența regională a rezistenței antimicrobiene și disponibilitatea medicamentului. La câinii cu boală non-critică, sugerăm utilizarea ampicilinei (alternativ amoxicilină-clavulanat) sau trimetoprim/sulfonamide ca medicamente de primă linie.
- La câinii cu boală critică sau în care rezistența antimicrobiană este mai probabilă (de exemplu, pe baza tendințelor geografice sau a istoricului de expunere la antimicrobiene al pacientului), sugerăm utilizarea unui protocol cu spectru larg care acoperă bacterii gram-pozitive, gram-negative, aerobe și anaerobe. Câinii cu boală non-critică ce nu răspund la antimicrobienele de primă linie și la îngrijirile suportive ar trebui, de asemenea, să urmeze acest protocol.
- Durata tratamentului antimicrobian depinde de răspunsul la tratament și panelul sugerează evaluarea zilnică a animalelor în timpul spitalizării. Terapia antimicrobiană nu ar trebui să depășească rezoluția clinică a simptomelor. Pentru majoritatea câinilor, un tratament de 3-7 zile este probabil adecvat pentru obținerea rezoluției clinice
- La câinii cu diaree acută nu recomandăm nici în favoarea, nici împotriva utilizării probioticelor. Beneficiile și riscurile sunt echilibrate
Sursa: L.R. Jessen, M. Werner, D. Singleton, C. Prior, F. Foroutan, A.A. Ferran, C. Arenas, C. R. Bjørnvad, E. Lavy, F. Allerton, K. Allensbach, L. Guardabassi, S. Unterer, T. Bodnárová, U. Windahl, M.L. Brennan, J.S. Weese, K. Scahill, European Network for Optimization of Veterinary Antimicrobial Therapy (ENOVAT) guidelines for antimicrobial use in canine acute diarrhoea, The Veterinary Journal, Volume 307, 2024, 106208, https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2024.106208.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Utilizarea antibioticelor critice la câini și pisici în scădere, potrivit unui raport al industriei
Un nou raport publicat de Responsible Use of Medicines Alliance – Companion Animal and Equine Group din Marea Britanie pe 18 decembrie arată reduceri semnificative în utilizarea antibioticelor...
Un nou studiu investighează modul în care comorbiditățile influențează utilizarea antimicrobienelor în timpul procedurilor dentare
Rezistența antimicrobiană este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept o amenințare majoră la adresa sănătății umane și animale. Ca parte a unui angajament continuu față de...
Un nou studiu arată că tratamentul cu antibiotice pentru otita externă duce la proliferarea fungilor în urechile câinilor
Conform unui nou studiu, populațiile de fungi pot crește în mod oportunist în urechile câinilor după tratamentul antibacterian cu spectru larg pentru otita externă cronică. Creșterea excesivă a...
Administrare inovatoare de antibiotice pentru răni la câini și cai
Un nou dispozitiv, Vetlen Pouch, permite aplicarea localizată și controlată a antibioticelor direct pe rănile infectate ale câinilor și cailor, oferind o alternativă eficientă la metodele...
AVMA a publicat o colecție de resurse pentru a sprijini utilizarea corectă a antimicrobienelor în practica veterinară
Utilizarea judicioasă a antimicrobienelor este extrem de importantă, indiferent de specia pacientului dumneavoastră. Utilizarea corectă a antimicrobienelor optimizează eficacitatea terapeutică,...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Noua versiune a declarației unice 2025 oficializată de ANAF: Ce trebuie să știe PFA-urile
- Echipa Veterinarul.Ro
Beneficiul de netaxare pentru salariul minim brut continuă în 2025: Condiții și aplicare
- Echipa Veterinarul.Ro
Impozitul pe dividende crește la 10% pentru distribuțiile după 1 ianuarie 2025
- Echipa Veterinarul.Ro
Modificări la impozitul micro de anul acesta: plafon redus și eliminarea restricțiilor pentru consultanță și management
- Echipa Veterinarul.Ro