Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un proiect de cercetare finanțat de Comisia Europeană recomandă industriei porcine să exploreze metode alternative de asomare, cu scopul de a crește nivelul de bunăstare a animalelor în timpul procesului de sacrificare. Cercetătorii avertizează că pot exista implicații financiare, dar susțin că progresele pot fi „semnificative”.

Un proiect de cercetare finanțat de Comisia Europeană recomandă industriei porcine să exploreze metode alternative de asomare, cu scopul de a crește nivelul de bunăstare a animalelor în timpul procesului de sacrificare. Cercetătorii avertizează că pot exista implicații financiare, dar susțin că progresele pot fi „semnificative”.

Rezultatele programului PigStun, finanțat de Comisia Europeană, au fost prezentate în cadrul unui eveniment desfășurat pe 4 aprilie la Bruxelles.

Oamenii de știință recunosc că renunțarea la metodele convenționale de asomare cu dioxid de carbon (CO2) în favoarea altor opțiuni pe bază de gaze sau metode electrice ar putea implica costuri suplimentare.

Totuși, Marien Gerritzen, cercetător principal în domeniul bunăstării animalelor la Universitatea și Institutul de Cercetare Wageningen din Țările de Jos, a declarat că sunt posibile progrese „semnificative”.

„Există o posibilitate reală de a îmbunătăți bunăstarea animalelor dacă se renunță la CO2, iar alternativele există”, a afirmat acesta în cadrul sesiunii.

Întâlnirea a avut loc în contextul publicării unui studiu recent, care susține că porcii nu ar trebui să fie sacrificați în abatoare dacă nu se găsește o metodă de asomare viabilă care să ofere rezultate acceptabile din punct de vedere al bunăstării.

Analiza, publicată în jurnalul Frontiers of Veterinary Science, a recomandat utilizarea argonului ca o soluție temporară, deși a subliniat că nici această metodă nu este acceptabilă din punct de vedere etic sau al bunăstării animalelor.

Argonul se numără printre mai multe metode alternative analizate în cadrul programului PigStun, care a început în urmă cu trei ani și reunește cercetători din Danemarca, Germania, Țările de Jos și Spania. În cadrul întâlnirii din 4 aprilie s-a menționat că atât argonul, cât și heliul sunt semnificativ mai puțin aversive decât CO2, peste jumătate dintre porci nereacționând deloc la aceste gaze, deși animalele tind să rămână conștiente mai mult timp.

Impactul asupra mediului

Tehnicile avansate de asomare electrică s-au dovedit a avea un impact mai redus asupra mediului decât opțiunile pe bază de gaze, deși au fost exprimate îngrijorări privind posibilitatea ca animalele să simtă durere.

Un reprezentant al unui sindicat al fermierilor din Germania, prezent la eveniment, și-a exprimat reticența față de schimbarea sistemului actual, de teama unor costuri mai mari.

Pe de altă parte, un alt participant a întrebat dacă Uniunea Europeană ar putea subvenționa tranziția către asomarea electrică, ca o „declarație” a angajamentului său față de bunăstarea animalelor.

Recomandările detaliate pentru industrie și factorii de decizie urmează să fie publicate în perioada următoare.

Sursa: vettimes.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Marți, 17 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat noul Colegiu de Comisari. Pentru prima dată, acesta include un comisar al cărui titlu include bunăstarea...

Noutăți Medicale

Federația Veterinarilor din Europa (FVE) și Federația Europeană a Asociațiilor Veterinare pentru Animale de Companie (FECAVA) continuă să colaboreze activ cu Parlamentul European pentru...

Noutăți Medicale

Comisia Europeană accelerează eforturile pentru o agricultură mai sustenabilă și un nivel ridicat de bunăstare a animalelor, angajându-se să adopte o legislație mai strictă. În cadrul unui eveniment...

Noutăți Medicale

În cadrul sesiunii din această lună a Intergrupului pentru Bunăstarea și Conservarea Animalelor de la Strasbourg, membrii Parlamentului European (MEP) din toate spectrele politice au cerut Comisiei...

Noutăți Medicale

Mecanismul de Consiliere Științifică al Comisiei Europene a publicat un raport coordonat de Federația Academiilor Europene de Medicină, propunând recomandări pentru implementarea integrată a...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO