Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cercetătorii din cadrul Universității din Liverpool spun că un sistem nou de analiză a probelor de lichid a arătat diferențe semnificative între câinii cu leziuni și cei fără leziuni. Un nou studiu a scos la iveală potențiali indicatori ai leziunilor de la nivelul meniscului la câini despre care cercetătorii cred că ar putea oferi în cele din urmă un instrument de diagnosticare mai accesibil.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024

Lucrarea realizată de cercetători de la Universitatea din Liverpool este considerată a fi prima de acest fel și a ridicat speranțe că ar putea fi dezvoltat un nou test pentru a reduce nevoia de diagnostice chirurgicale.

Studiul, publicat în Journal of Small Animal Practice, a examinat lichidele sinoviale colectate de la 154 de câini supuși unei intervenții chirurgicale fie pentru ruptură de ligament încrucișat cranian (CCLR), fie pentru luxație de rotulă medială.

Tehnica

Probele au fost analizate cu ajutorul unei tehnici cunoscute sub numele de spectroscopie prin rezonanță magnetică nucleară pentru a căuta orice modificări semnificative în funcție de starea de afectare a fiecărui câine în parte.

Lucrarea a raportat că nivelurile de lipide mobile s-au dovedit a fi semnificativ mai ridicate în probele de la câinii cu leziuni de menisc decât la cei fără leziuni.

Autorul principal, Christine Pye, a declarat: „Leziunile de menisc la câini pot fi o provocare de diagnosticat în practică, fără intervenție chirurgicală, iar disponibilitatea unui test minim invaziv pentru a diagnostica leziunile meniscale ar fi foarte util în aceste cazuri”.

„Studiul nostru a constatat creșteri ale particulelor lipidice în lichidul sinovial al câinilor cu leziuni meniscale în comparație cu cei fără. Studiile viitoare pentru a identifica speciile lipidice exacte implicate ar putea duce la descoperirea unui biomarker pentru leziunile de meniscale la câinii cu CCLR.”(RLLC: ruptură de ligament încrucișat cranian).

PetSavers

Cercetarea a fost finanțată prin intermediul programului BSAVA PetSavers, care sărbătorește anul acesta 50 de ani de la înființarea sa sub numele de Clinical Studies Trust Fund.

sursa: vettimes.co.uk