Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Mai mult de 10% din toate vizitele noi la medicul veterinar sunt legate de afecțiuni gastrointestinale (GI) la câini și pisici, potrivit unui studiu. Identificarea momentului în care microbiomul unui pacient este anormal poate ajuta la decizia dacă acesta are o disfuncție GI acută sau cronică.

Echipa Veterinarul
29.Apr.2024

O echipă de cercetare de la Laboratorul Gastrointestinal (GI Lab) al Facultății de Medicină Veterinară și Științe Biomedicale a Universității Texas A&M a validat un nou indice de diagnosticare pentru a ajuta medicii veterinari să evalueze disfuncția GI cronică la câini, ajutând în același timp la diagnosticarea și tratarea bolilor GI în viitor.

„De mai bine de 20 de ani, lucrăm la o mai bună înțelegere a microbiomului și a modului în care acesta este legat de sănătate și boală", a declarat Dr. Jan Suchodolski, director asociat de cercetare pentru GI Lab. „O mare provocare, până de curând, este cum se definește un microbiom intestinal normal sau anormal și cum îl moderați?".

Într-un articol publicat în august 2023 în revista „Animals", cercetătorii GI Lab și-au validat indicele de disbioză (DI) folosind microbiomul a 296 de câini pentru a demonstra că indicele lor este un instrument de diagnosticare precis pentru a distinge între disfuncțiile gastrointestinale acute și cronice, precum și pentru a detecta tulburările non-GI. Disbioza este definită ca o perturbare a microbiomului intestinal, de obicei o reducere a diversității microbiene caracterizată printr-o pierdere de bacterii benefice.

Indicele funcționează prin identificarea disbiozei prin urmărirea nivelurilor diferitelor bacterii de-a lungul timpului. Intervalele de referință le permit cercetătorilor să spună cât de mult se modifică microbiomul. DI prezice cu exactitate modificările totale, așa cum se poate observa cu ajutorul secvențierii ADN.DI a fost licențiat prin intermediul Texas A&M și Idexx Laboratories și este oferit de ambele.

„Boala gastrointestinală cronică este adesea deja prezentă înainte de apariția semnelor clinice", a declarat Dr. Suchodolski. „Deci, găsirea unor markeri specifici ne poate spune despre starea organului”.Semnele clinice ale bolii GI pot fi ușoare, cum ar fi diareea sau vărsăturile, sau unele pot fi semnele unei disfuncții mai severe în tractul GI care este cronică. A fi capabil să evalueze mai bine dacă disfuncția va fi pe termen lung este esențial pentru medicii veterinari și pentru clienți atunci când gestionează boala GI.

„Vestea bună este că majoritatea animalelor răspund în continuare la modularea dietei". a declarat Dr. Suchodolski.

Evaluarea biomarkerilor este doar o parte a evaluării sănătății GI, iar tractul GI ar trebui tratat ca un întreg sistem, a spus el. „Adesea, oamenii se concentrează pe moderarea unei părți și uită că toate acestea interacționează între ele".

Profesioniștii veterinari nu realizează adesea modificările cronice pe termen lung care apar din cauza bolilor GI, a spus Dr. Suchodolski. În viitor, cercetătorii speră să înțeleagă mai bine markerii suplimentari și mai timpurii, deoarece cu cât intervin mai devreme, cu atât mai multe speranțe există că schimbările din microbiom pot fi inversate, a spus el.

Sursa: avma.com