
- Detalii
- Noutăți Medicale
Vaccin impotriva PPA in cercetare la Institutul Pirbright
La sfarsitul lunii mai, Institutul Pirbright a anuntat ca sunt cu un pas mai aproape pentru a dezvolta un vaccin care protejeaza 100% porcii de aceasta boala severa. Intr-un studiu publicat in Vaccines, cercetatorii de la institut au aratat ca 100% din porcii imunizati cu noul vaccin au supravietuit unei doze letale de virus PPA.
La sfarsitul lunii mai, Institutul Pirbright a anuntat ca sunt cu un pas mai aproape pentru a dezvolta un vaccin care protejeaza 100% porcii de aceasta boala severa. Intr-un studiu publicat in Vaccines, cercetatorii de la institut au aratat ca 100% din porcii imunizati cu noul vaccin au supravietuit unei doze letale de virus PPA.
Pesta porcina africana provoaca febra, pierderea poftei de mancare, varstauri si diaree sangeroasa la porci si mistreti, rata mortalitatii cazurilor ajungand la 100%. Boala continua sa se raspandeasca in Europa de Est si Asia, soldand cu moratea a peste sapte milioane de porci in intreaga lume in 2019 si perturband sistemele comerciale care se impletesc cu industria carnii de porc. Neexistand un vaccin comercial disponibil, masurile stricte de biosecuritate si sacrificarea animalelor susceptibile de boala sunt singurele metode disponibile pentru a controla PPA.
Echipa Pirbright a dezvoltat un vaccin vectorat care foloseste un virus non-daunator (vectorul) pentru a livra opt gene selectate din genomul virusului PPA in celulele porcine. Odata ajunse in celule, genele produc proteine virale care determina celulele imune ale procilor sa raspunda la o infectie PPA. Toti porcii care au fost imunizati cu vaccinul au fost protejati de boala severa dupa confruntarea cu o tulpina de altfel fatala a PPA, desi unele semne clinice de boala s-au dezvoltat.
Dr. Chris Netherton, seful ASF Vaccinology Group din cadrul Institutului Pirbright a declarat: „Este foarte incurajator sa vedem ca genele pe care le-am selectat sunt capabile sa protejeze porcii impotriva PPA. Desi porcii au prezentat semne clinice de infectie dupa inocularea viruslui, studiul nostru a aratat pentru prima data ca un vaccin vectorat impotriva PPA este o posibilitate realista”.
Acest tip de vaccin va permite de asemenea, diferentierea animalelor infectate de cele care au primit un vaccin (DIVA). Aceasta este o caracteristica importanta deoarece permite stabilirea programelor de vaccinare fara a renunta la capacitatea de a face comert.
„Urmatorul pas va fi descoperirea mecanismelor din spatele modului in care proteinele produse de genele virusului stimuleaza sistemul imunitar, astfel incat sa putem perfectiona si adauga la cele incluse in vaccin pentru a imbunatati eficacitatea”, a adaugat dr. Netherton.
Christine Middlemiss, Chief Veterinary Officer in Guvernul Marii Britanii a declarat: „Acesta este un progres extrem de incurajator si inseamna ca suntem cu un pas mai aproape de a proteja sanatatea porcilor nostri si rolul mai larg al industriei de aprovizionare cu alimente la nivel mondial impotriva pestei porcina africane. Desi nu a existat niciodata un focar de pesta porcina africana in Marea Britanie, nu suntem impasibili si deja avem masuri solide pentru a proteja impotriva focarelor de boli la animale”.
Aceasta cercetare a fost finantata de Departamentul pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (DEFRA) si Consiliul de Cercetare in Biotehnologie si Stiinte Biologice (BBSRC), parte a Cercetarii si Inovarii din Marea Britanie (UKRI).
Mai multe informatii despre pesta porcina africana puteti citi aici.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma