Luni, Mai 13, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Pasiune, pregatire continua, multa munca si seriozitate. Doctorul Doru Safta are o clinica veterinara bine dotata in Craiova in care a reusit sa adune o echipa de medici veterinari dedicati profesiei si sanatatii animalelor. Cazurile rar intalnite in practica zilnica a unui cabinet, importanta acordata fiecarui pacient in parte i-au adus doctorului Safta, pe langa satisfactia lucrului bine facut, multumirea clientilor si succesul binemeritat.

1. Cand ati inceput cariera ca doctor medic veterinar si daca va amintiti, care a fost primul aparat performant pe care doreati sa vi-l achizitionati la inceputul carierei?

In anul 1989 am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Timisoara, fiind repartizat la Dispensarul Sanitar Veterinar din comuna Apele Vii, judetul Dolj. Fiind o comuna cu un numar mare de animale si patologia a fost diversificata. Cativa ani mai tarziu, mi-am dat seama ca imi doresc un cabinet veterinar in Craiova. Am deschis cabinetul in anul 1998 intr-un spatiu dotat cu sala de tratament si consultatii, sala de operatii si o sala de radiologie. Inca de la inceputurile activitatii cabinetului mi-am dorit un ecograf pe care l-am si achizitionat cateva luni mai tarziu. De asemenea, cand am inceput chirurgia ortopedica am achizitionat si aparatul Rx, fara de care multe dintre operatiile de succes realizate in cabinet, nu ar fi fost posibile. Din anul 2007 cabinetul a fost mutat intr-un spatiu mai mare si mai modern, unde se afla si acum clinica veterinara.

2. Cum a fost inceputul, care au fost problemele pe care le-ati avut de infruntat?

Inceputul carierei oricarui medic veterinar tanar este destul de greu. Lipsa de experienta in fata unei patologii complexe ii creaza probleme tanarului medic dar in acelasi timp, el este nevoit sa studieze cat mai mult si sa fie aproape de medicii veterinari cu experienta pentru a putea depasi aceas ta perioada grea. inceputurile cabinetului au fost de asemenea dificile, am pornit cu o dotare minima si cu experienta putina, fara sa ma bucur de un renume la nivel de oras. A fost o perioada cand m-am inconjurat de medici umani care aveau mai multa experienta si care m-au ajutat foarte mult.

3.Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dumneavoastra?

Ziua de lucru incepe, de obicei , dimineata la 8.30-9 si se termina seara tarziu. Urgentele din timpul noptii sunt evaluate atat de mine cat si de echipa medicala intrucat clinica are program continuu, atat in week-end cat si pe perioada sarbatorilor. in clinica ma ocup personal atat de cazurile clinice cat si de interventiile chirurgicale.

4.Sunteti fara indoiala un medic care acorda o mare importanta clientului si animalelor de companie pe care le aveti sub obladuire si grija. Care a fost cel mai dificil caz cu care v-ati confruntat din perspectiva clinica si care a fost cel mai putin obisnuit pentru activitatea veterinara curenta?

Intr-o clinica de renume , atat medicii veterinari cat si asistentii trebuie sa acorde o mare importanta proprietarilor si animalelor. As putea spune ca unul dintre cele mai interesante cazuri cu care m-am intalnit a fost in anul 2001 cand un mascul de Tibetan spaniel in varsta de aproximativ 5 ani a fost prezentat la cabinet cu o distensie abdominala destul de mare. in urma ecografiei am observat o cantitate foarte mare de lichid in cavitatea abdominala, foarte bine delimitata. Mare a fost surpriza cand in urma interventiei chirurgicale am descoperit in abdomenul catelului un uter de aproxi mativ 2 kg plin cu puroi ce se inchidea deasupra cervixului. Interventia chirurgicala a decurs fara probleme.

Un alt caz deosebit il reprezinta cel al unui caniche in varsta de 4 luni care prezenta tulburari nervoase manifestate prin incoordonari in mers si mers in cerc, cainele lovindu-se de obiectele din jur. Pe radiografie am observat o deformare a oaselor craniene pe partea stanga. Am decis sa fac o trepanatie craniana in urma careia am extras o cantitate de cca 10 ml de lichid clar. Dupa interventia chirurgicala catelul a avut o evolutie buna cca 2 luni de zile dupa care semnele neurologice au revenit. Le-am propus proprietarilor o noua interventie chirurgicala prin care sa drenam lichidul din creier in cavitatea abdominala prin intermediul unui dren atasat sub piele dar din pacate, proprietarii au considerat ca este mai bine sa-i faca eutanasie.

In privinta cazurilor neobisnuite, pe primele locuri se situeaza cele pe tre cu te in 2004. Era voba de un piton de aproxi mativ 4 m care prezenta un abces in zona capului. A fost o interventie chirurgicala deosebita, iar la cateva zile, acelasi proprietar a venit la cabinet cu un aligator in varsta de 12 ani pe care a trebuit sa-l operez.

5.Cat la suta din timpul dumneavoastra acordati pregatirii continue?

Nu as putea spune cu exactitate cat timp dar cert este ca fara o pregatire continua nu poti sa faci performanta. in fiecare zi este nevoie de studiu pentru ca fiecare caz are particularitatile lui.

6.Cum definiti succesul din pers - pectiva dumneavoastra?

Succesul inseamna , in primul rand, multa munca, pasiune si pregatire continua.

7.Va considerati un medic veterinar de succes?

Din aceasta perspectiva, pot spune ca ma consider un medic de succes si cred ca realizarile in plan profesional vorbesc de la sine.

8.Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face?

As incerca sa deschid un cabinet veterinar mult mai devreme.

9.Ce sfaturi ati acorda colegilor veterinari pentru un management performant al cabinetului si ce sfaturi ati da tinerilor absolventi aflati la inceput de cariera?

Pentru a face performanta, un medic veterinar trebuie sa aiba multa pasiune, sa acorde o foarte mare importanta tuturor cazurilor care se prezinta la ca bi net, sa fie foarte bine pregatit pro fesional, sa-si asigure dotarea corespunzatoare si sa-si formeze o echipa capabila care sa il ajute in activitatea sa.