- Detalii
- 2008
Ordinul 34/2008
Ordinul 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
Status: Acte în vigoare
Ordinul 34/2008 din 2008.04.22
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 18 august 2022
Intră în vigoare:
22 aprilie 2008 An
Ordinul 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
Dată act: 14-apr-2008
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare nr. 63.320 din 10 aprilie 2008, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară şi Referatul de aprobare nr. 37.497 din 10 aprilie 2008, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
luând în consideraţie prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 882/2004/CE privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 165 din 30 aprilie 2004, cu modificările ulterioare,
având în vedere prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 139 din 30 aprilie 2004,
având în vedere prevederile art. 7 din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE de stabilire a măsurilor de aplicare privind anumite produse reglementate de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE şi organizarea unor controale oficiale prevăzute de regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului nr. 854/2004/CE şi nr. 882/2004/CE, de derogare de la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE şi de modificare a regulamentelor nr. 853/2004/CE şi nr. 854/2004/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 338 din 22 decembrie 2005,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale sunt cele atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 724/1.082/360/2013 privind atestarea produselor tradiţionale, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3
(1)Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, obţinute în unităţile înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, cu amendamentele ulterioare, se comercializează numai pe piaţa naţională.
(2)Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, obţinute în unităţile autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru schimburi intracomunitare care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, cu amendamentele ulterioare, pot face obiectul schimburilor intracomunitare şi exportului în ţări terţe.
Art. 4
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 5
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 6
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va notifica Comisiei Europene derogările de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate unităţilor care deţin atestat pentru realizarea produselor ce prezintă caracteristici tradiţionale, în termen de 12 luni după acordarea acestora.
Art. 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Roatiş Cheţan |
ANEXĂ:
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR privind acordarea de derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 313 din data de 22 aprilie 2008
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Daniel Agape