Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ordinul 191/2014 privind modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/2008

Status: Acte în vigoare

 

Ordinul 191/2014 din 2014.12.17

Status: Acte în vigoare

Versiune de la: 17 decembrie 2014

 

Intră în vigoare:

16 ianuarie 2015 An

 

Ordinul 191/2014 privind modificarea şi completarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/2008

Dată act: 9-dec-2014

Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

 

Conținut ordin

Văzând Referatul de aprobare nr. 3.128 din 18 august 2014, întocmit de Direcţia de siguranţa alimentelor de origine animală din cadrul Direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor,

în baza prevederilor:

- Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;

- Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare;

- Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, cu amendamentele ulterioare;

- Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentara şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, cu amendamentele ulterioare,

având în vedere prevederile Deciziei de punere în aplicare a Comisiei 2013/764/CE din 13 decembrie 2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

 

Art. I

Norma sanitară veterinară care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 10/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 221 din 21 martie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.La articolul 1 litera A punctul 7, după subpunctul 7.10 se introduce un nou subpunct, subpunctul 7.11, cu următorul cuprins:

"7.11. produse compuse - produse alimentare destinate consumului uman, supuse controalelor veterinare, care conţin produse prelucrate de origine animală şi vegetală, precum şi produsele la care prelucrarea produsului de bază este parte integranta în producerea produsului finit, pe care se poate aplica marca de identificare a unităţii autorizate sanitar-veterinar unde au fost obţinute."

2.La articolul 1, litera B se modifică şi va avea următorul cuprins:

"B. Carnea supusă certificării veterinare - carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în abatoare autorizate sanitar-veterinar, provenite de la animale ungulate domestice din speciile bovine, incluzând speciile Bubalus şi Bison, porcine, ovine, caprine şi solipede; în această categorie sunt cuprinse şi carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în unităţi de manipulare a vânatului, provenite de la speciile de ungulate sălbatice şi urs."

3.La articolul 8, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(2) Marca de sănătate poate fi aplicată înainte ca rezultatele privind prezenţa Trichinella spp. să fie disponibile numai în cazul în care medicul veterinar oficial se asigură că acea carne nu este plasată pe piaţă în vederea consumului uman decât dacă rezultatele analizelor sunt negative."

 

[...]

Ca urmare a lungimii documentului, acesta este publicat doar parțial. Dacă doriți să-l consultați puteți descărca fișierul de mai jos.

 

Descărcă ordinul și anexele

Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.

 

 

Acreditare CMVRO