- Detalii
- 2017
Ordinul 129/2017
Ordinul 129/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Status: Acte în vigoare
Ordinul 129/2017 din 2017.12.15
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 15 decembrie 2017
Intră în vigoare:
15 decembrie 2017 An
Ordinul 129/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Dată act: 21-nov-2017
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Conținut ordin
Văzând Referatul de aprobare nr. 5.205 din 24.08.2017, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. 1
Se aprobă Normele metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică şi dispun măsurile de conformare a exploataţiilor comerciale de porcine la standardele de microclimat prevăzute în normele metodologice aprobate prin prezentul ordin, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor.
Art. 3
Respectarea prevederilor legale privind protecţia porcinelor revine în exclusivitate proprietarului acestora.
Art. 4
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 20/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 254 din 17 aprilie 2012.
Art. 5
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-****-
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Răducu Brănescu |
ANEXĂ:
NORME METODOLOGICE de monitorizare a standardelor de microclimat în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 998 din data de 15 decembrie 2017
Norme Metodologice din 2017 de monitorizare a standardelor de microclimat în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Norme Metodologice din 2017 din 2017.12.15
Status: Acte în vigoare
Versiune de la: 9 iunie 2022
Intră în vigoare:
15 decembrie 2017 An
Norme Metodologice din 2017 de monitorizare a standardelor de microclimat în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale
Dată act: 21-nov-2017
Emitent: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Art. 1
Prezentele norme metodologice reglementează standardele de microclimat, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale.
Art. 2
(1)În exploataţiile comerciale de porcine circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia de gaze trebuie menţinute în conformitate cu prevederile prezentelor norme metodologice, care nu sunt dăunătoare pentru animale.
(2)În exploataţiile comerciale de porcine, intervalele de temperatură care asigură confortul termic al porcilor se evaluează în funcţie de tipul de adăpost, starea fiziologică, vârstă, greutate, viteza curenţilor de aer şi umiditatea relativă.
(3)În perioadele de caniculă, respectiv la temperaturi peste 35°C sau în perioadele cu temperaturi extreme, iarna sub -15°C sau mai puţin decât această limită, trebuie asigurate măsuri de protecţie termică care să asigure menţinerea sănătăţii şi bunăstării animalelor.
(4)În adăposturile pentru porcine, volumul de aer circulant trebuie să fie suficient şi adecvat vârstei porcinelor şi anotimpului (iarna/vara).
(5)Microclimatul din adăpost trebuie să se încadreze în următorii parametri:
a)vieri, scroafe gestante şi scrofiţe: temperatură 15-30°C umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
b)scroafe lactante: temperatură 15-30°C, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
c)purcei sugari în primele 72 de ore: temperatură 27-35°C, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
d)purcei sugari până la înţărcare: temperatură 24-30°C, umiditate relativă 55-85%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
e)purcei prima săptămână după înţărcare: temperatură 24-30°C, umiditate relativă 55-75%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
f)porci 10-30 kg: temperatură 18-30°C, umiditate relativă 55-75%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s;
g)porci 30 kg - până la abatorizare: temperatura 15-30°C, umiditate relativă 55-75%, viteza aerului pentru temperatura minimă 0,2-0,3 m/s, iar pentru temperatura maximă 1 m/s.
(6)Nivelul de pulberi din adăpost nu trebuie să depăşească 15 mg/m3.
(7)Concentraţia de dioxid de carbon (CO2) nu trebuie să depăşească 1.000 ppm.
(8)[textul din Art. 2, alin. (8) a fost abrogat la 09-iun-2022 de Art. I, punctul 1. din Ordinul 86/2022]
(9)Concentraţia de amoniac (NH3) nu trebuie să depăşească 26 ppm.
(10)În zona în care porcii sunt cazaţi permanent trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 dBA; se vor evita, de asemenea, zgomotele constante sau bruşte.
(11)Porcii nu trebuie ţinuţi în întuneric şi trebuie să li se asigure zilnic, pe durata a minimum 8 ore, cel puţin 40 de lucşi intensitate luminoasă.
Art. 3
(1)Toate animalele trebuie să aibă acces la o sursă de apă adecvată speciei sau să îşi poată satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.
(2)În exploataţiile de porcine, apa trebuie să fie asigurată constant în cantităţi corespunzătoare, pentru toate categoriile de porci.
(3)Instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi efectele dăunătoare ale competiţiei dintre animale.
(4)Apa şi/sau hrana nu trebuie să conţină nicio substanţă care ar putea produce suferinţe inutile, excepţie făcând substanţele administrate în scop terapeutic, profilactic ori în scopul unui tratament zootehnic, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitare veterinare specifice.
(5)Din punct de vedere fizico-chimic, nivelul maxim al nitraţilor + nitriţilor este de 100 mg/litru, iar nivelul maxim al nitriţilor este 10 mg/litru.
(6)După împlinirea vârstei de două săptămâni, purceii trebuie să aibă acces permanent la o sursă de apă proaspătă.
(7)Pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea unor tulburări comportamentale, cum sunt muşcarea cozii, urechilor sau a flancurilor, proprietarii animalelor pun în aplicare tehnici de prevenire a apariţiei acestora.
(71)Proprietarii sau deţinătorii porcinelor din exploataţiile comerciale pot practica codotomia numai dacă anterior au realizat o evaluare a riscurilor legate de apariţia/incidenţa codofagiei, luând în considerare în mod deosebit parametrii şi indicatorii din anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, şi deţin rezultate care demonstrează că menţinerea/creşterea animalelor cu cozile intacte prezintă un risc pentru statusul de sănătate.
(72)Proprietarii sau deţinătorii porcinelor din exploataţiile comerciale trebuie să monitorizeze lunar incidenţa codofagiei şi să deţină evidenţe în acest sens; evidenţele sunt păstrate pentru o perioadă de trei ani.
(8)Este esenţial să se satisfacă nevoile specifice fiecărei categorii de porcine şi, în acelaşi timp, să se furnizeze hrană în cantităţi suficiente pentru ca întreg efectivul să atingă nivelul optim de performanţă.
(9)Toţi porcii trebuie să fie hrăniţi cel puţin o dată pe zi; atunci când porcii sunt hrăniţi în grupuri, şi nu la discreţie sau printr-un sistem automat de hrănire individuală a animalelor, fiecare porc trebuie să aibă acces la hrană în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
(10)Tuturor scroafelor în aşteptare şi scrofiţelor trebuie să li se asigure o cantitate suficientă de hrană bogată în fibre, precum şi hrană energizantă.
ANEXĂ:Parametri şi indicatori de referinţă pentru evaluarea riscului privind codofagia
Nr. crt. | Parametrul evaluat | Indicatori |
1. | Materialele de îmbogăţire | Interesul continuu Comportamentul explorator |
2. | Gradul de competiţie pentru hrană şi spaţiu | Numărul de animale raportat la numărul de hrănitori/adăpători |
3. | Confortul termic şi calitatea aerului | Valorile temperaturii Viteza curenţilor de aer Intensitatea luminii Nivelul noxelor |
4. | Gradul de curăţenie |
|
5. | Alimentaţia | Modificări ale compoziţiei Lipsa sodiului Deficitul de triptofan |
6. | Starea de sănătate | Apariţia leziunilor Înţărcarea |
|
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 998 din data de 15 decembrie 2017
Descărcă ordinul și anexele
Textul întreg al ordinului, cât și anexele asociate, dacă este cazul, pot fi descărcate folosind butonul de mai jos.
- Detalii
- Daniel Agape