Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Studiu privind tehnica si logistica folosita in sterilizarea a 8 armasari din grupul cailor salbatici proveniti din Delta Dunarii Cei 8 armasari supusi interventiilor chirurgicale fac parte dintrun total de 41 de cai salbatici transportati din Delta Dunarii, care in momentul sterilizarii au fost adapostiti liberi intr-un padoc dreptunghiular de cca 3500 m2. Din motive ce tin de siguranta, agresivitate si fenotipism s-a decis sterilizarea lor.

Considerente fiziologice si comportamentale Desi caii prefera sa formeze grupuri de cate 5-6 indivizi, la aparitia unui factor perturbator acestia se aduna, devin foarte precauti si incep sa galopeze in turma. Spre deosebire de caii domesticiti, la acesti cai se poate observa o tendinta de mascare a diferitelor probleme medicale existente si o capacitate crescuta de a face fata durerii. Considerente ce tin de imobilizarea medicamentoasa/anestezie Datorita comportamentului natural al acestor cai de a evita contactul uman a fost exclus de la inceput orice tip de injectare directa a substantelor tranchilizante.

Prin urmare, a trebuit sa luam in considerare celelalte tipuri de tranchilizare la distanta. Avand in vedere ca folosirea pustii sau pistolului cu CO2 prezinta un potential mai crescut de a traumatiza si faptul ca acesti cai se simt in oarecare siguranta in prezenta oamenilor la cel mult 5-10 m, am decis ca cea mai buna varianta de tranchilizare este prin intermediul sarbacanei. Din punct de vedere tehnic, cea mai buna balistica pentru sarbacana de 11 mm sunt seringile de tranchilizare usoare de 3ml. in consecinta, am reusit sa improvizam astfel de seringi din seringi normale de 3ml cu ambou infiletabil. Un al doilea aspect de natura tehnica important este ca a trebuit sa alegem combinatia de substante care ofera cea mai mare concentratie pe ml si poate anestezia un cal de 300 kg (+/-50 kg) in cel mai scurt timp, cu cele mai putine efecte secundare.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -