Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Colegiul Medicilor Veterinari din Romania a publicat recomandarile WSAVA pentru medicii veterinari in versiunea tradusa. Mai jos cititi in integralitate textul. 

Comitetele Stiintific si One Health ale WSAVA

 

DOCUMENT CONSULTATIV: ACTUALIZAT LA DATA DE 7 MARTIE 2020

Un focar de pneumonie din China a atras ingrijorarea la nivel mondial cu privire la un nou coronavirus (denumit SARS-Cov-2) ca un potential risc global pentru sanatatea publica. Noul coronavirus a fost identificat dupa notificarea cazurilor de pneumonie de cauza necunoscuta din decembrie 2019, diagnosticate initial in orasul chinez Wuhan, capitala provinciei Hubei. Au fost deja detectate mii de cazuri in China, iar boala a fost exportata de calatori in multe alte tari. Initial, nu au existat dovezi clare pentru transmiterea de la persoana la persoana. Cu toate acestea, in ultimele saptamani, s-a confirmat raspandirea SARS-Cov-2 de la persoana la persoana, dupa cum o demonstreaza noile cazuri de pneumonie virala aparute intre membrii familiei si prin colaborarea stransa cu furnizorii de servicii medicale.

In ianuarie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a denumit temporar noul virus ca nou coronavirus din 2019 (2019-nCoV). Cu toate acestea, pe 11 februarie a fost denumit definitiv SARS-Cov-2, iar boala cauzata de acest virus a fost numita „Coronavirus Disease 2019” (prescurtat „COVID-19”). Desi sunt raportate zilnic mai multe cazuri de boala in China si in alte locuri, sursa exacta a focarului nu este inca cunoscuta. In prezent, nu exista dovezi care sa sugereze o gazda animala specifica ca rezervor de virus si investigatii suplimentare sunt in curs de desfasurare.

Coronavirusurile apartin familiei Coronaviridae. Alfa- si beta-coronavirusurile infecteaza de obicei mamiferele, in timp ce coronavirusurile gama si delta infecteaza de obicei pasarile si pestii. Coronavirusurile canine, care pot provoca diaree usoara si coronavirusurile feline, care pot provoca peritonita infectioasa felina (FIP), sunt ambele alfa-coronavirusuri. Aceste coronavirusuri nu sunt asociate cu focarul actual de coronavirus. Pana la aparitia lui SARS- Cov-2, care apartine beta-coronavirusurilor, au existat doar sase coronavirusuri cunoscute capabile sa infecteze oamenii si sa produca boli respiratorii, inclusiv sindromul respirator acut sever avand ca agent patogen coronavirusul SARS-CoV (identificat in 2002/2003) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu avand ca agent patogen coronavirusul MERS-CoV (identificat in 2012). SARS-Cov-2 este genetic legat mai mult de SARS-CoV decat de MERS-CoV, dar ambele sunt beta-coronavirusuri cu origine in lilieci. Desi nu se stie daca si COVID-19 se va comporta la fel ca SARS si MERS, informatiile cu privire la ambele coronavirusuri anterioare pot furniza recomandari referitoare la COVID-19.

In ultimele saptamani, s-au inregistrat progrese rapide in ceea ce priveste identificarea etiologiei virale, izolarea virusului infectios si dezvoltarea metodelor de diagnosticare. Cu toate acestea, raman inca multe intrebari importante care trebuie sa primeasca raspuns.

Cele mai actualizate informatii si sfaturi asupra infectiei la om pot fi gasite pe urmatoarele website-uri:

 

Cele mai actualizate informatii referitoare la sanatatea animalelor pot fi gasite pe urmatorul website:

Ca raspuns la acest focar, comitetele Stiintific si One Health ale WSAVA au pregatit urmatoarea lista de intrebari frecvente pentru membrii WSAVA in colaborare cu persoanele interesate de One Health de pe glob. Suntem constienti de problemele legate de abandonul animalelor de companie in China si speram ca aceste informatii vor fi de folos veterinarilor din intreaga lume pentru a raspunde preocuparilor clientilor lor.

Cum pot contribui la protejarea mea si a personalului clinicii mele?

 

Accesati pagina Prevenire si tratament COVID-19 pentru a afla cum sa va protejati impotriva bolilor respiratorii, cum ar fi COVID-19 (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019- ncov/about/preventiontreatment.html)

COVID-19 poate infecta animalele de companie?

 

In prezent, exista dovezi limitate conform carora animalele de companie pot fi infectate cu SARS-Cov-2 si nu exista dovezi asupra faptului ca pisicile sau cainii de companie pot constitui o sursa de infectie pentru alte animale sau pentru oameni. Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Trebuie sa evit contactul cu animalele de companie sau cu alte animale daca sunt bolnav de COVID-19?

 

CDC recomanda urmatoarele: „Trebuie sa limitati contactul cu animalele de companie si cu alte animale in timp ce manifestati simptome de boala datorita contaminarii cu COVID-19, la fel cum procedati si cu alte persoane. Desi nu s-au raportat animale de companie sau alte animale care s-au imbolnavit de COVID-19, se recomanda in continuare persoanelor afectate de COVID-19 sa limiteze contactul cu animalele pana cand se cunosc mai multe informatii despre virus. Cand acest lucru este posibil, transferati altui membru al familiei dvs. responsabilitatile referitoare la ingrijirea animalelor, in timp ce sunteti bolnav. Daca sunteti afectat de COVID-19, evitati contactul cu animalul dvs. de companie, inclusiv mangaiatul, cuibaritul, sarutatul, linsul sau partajarea hranei. Daca trebuie sa va ingrijiti animalul de companie sau sa fiti in preajma animalelor in timp ce sunteti bolnav, spalati-va pe maini inainte si dupa ce interactionati cu animalele de companie si purtati o masca de protectie”. Va rugam sa verificati daca exista noi actualizari pe site-ul CDC la adresa www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html#2019-nCoV-and-animals

Daca animalul meu de companie s-a aflat in contact cu cineva afectat de COVID-19, poate raspandi boala la alte persoane?

Desi inca nu stim cu siguranta, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot  fi infectate cu, sau pot raspandi SARS-Cov-2. De asemenea, nu stim daca ele s-ar putea imbolnavi de la acest nou coronavirus. In plus, in prezent nu exista dovezi ca animalele de companie ar putea constitui o sursa de infectie pentru oameni. Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Ce ar trebui sa fac daca animalul meu de companie prezinta o boala inexplicabila si s-ar afla in jurul unei persoane cu infectie COVID-19 confirmata?

Inca nu se cunoaste daca animalele de companie pot fi infectate cu SARS-Cov-2 sau se pot imbolnavi de COVID-19. Daca animalul dvs. de companie prezinta o boala inexplicabila si a fost expus unei persoane afectate de COVID-19, discutati cu un oficial din domeniul sanatatii publice care lucreaza cu persoana infectata cu COVID-19. Daca in regiunea dvs. exista un medic veterinar din domeniul sanatatii publice, acesta se va consulta oficialul din domeniul sanatatii publice care lucreaza cu persoana infectata cu COVID-19 sau cu un alt oficial corespunzator. Daca medicul veterinar din domeniul sanatatii publice de stat, sau alti oficiali din domeniul sanatatii publice va sfatuiesc sa va duceti animalul de companie la o clinica veterinara, apelati telefonic clinica veterinara inainte de a merge acolo pentru a anunta ca aduceti un animal de companie bolnav, care a fost expus unei persoane infectate cu COVID-

19. Acest lucru va permite clinicii sa pregateasca o zona de izolare. Nu duceti animalul la o clinica veterinara decat daca sunteti instruiti sa faceti acest lucru de catre un oficial din domeniul sanatatii publice.

Care sunt preocuparile cu privire la animalele de companie care au fost in contact cu persoane infectate cu acest virus?

 

Deoarece COVID-19 pare sa fi aparut dintr-o sursa animala, acum se raspandeste de la persoana la persoana. Raspandirea de la persoana la persoana se crede ca are loc mai ales prin picaturile eliminate de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. In acest moment, nu este clar cat de usor sau durabil se raspandeste acest virus printre oameni. Aflati ce se cunoaste despre raspandirea coronavirusurilor recent aparute. Important este faptul ca exista dovezi limitate ca animalele de companie, inclusiv cainii si pisicile, pot fi infectate cu SARS-Cov-2.

Desi nu exista dovezi ca animalele de companie joaca un rol in epidemiologia COVID-19, igiena stricta a mainilor trebuie mentinuta de intreaga echipa din clinica pe toata durata interactiunii veterinare, mai ales daca este vorba de un animal care s-a aflat in contact cu o persoana infectata.

Ce trebuie facut cu animalele de companie in regiunile in care virusul este activ?

In prezent, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot fi infectate cu acest nou coronavirus. Desi nu au existat rapoarte cu privire la animalele de companie sau referitoare la alte animale care s-au imbolnavit ca urmare a infectarii cu COVID-19, pana nu vor fi disponibile mai multe date, proprietarii de animale de companie trebuie sa evite contactul cu animalele cu care nu sunt familiarizati si sa se spele mereu pe maini, inainte si dupa ce interactioneaza cu animalele. Daca proprietarii sunt afectati de COVID-19, acestia trebuie sa evite contactul cu animalele din propria gospodarie, inclusiv mangaiatul, cuibaritul, sarutatul, linsul sau partajarea hranei. Daca trebuie sa va ingrijiti animalul de companie sau sa fiti in preajma animalelor in timp ce sunteti bolnav, spalati-va pe maini inainte si dupa ce interactionati cu animalele de companie si purtati o masca de protectie

Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Medicii veterinari trebuie sa inceapa vaccinarea cainilor impotriva coronavirusului canin din cauza riscului de SARSCov-2?

 

Vaccinurile impotriva coronavirusului canin disponibile pe unele piete de pe glob sunt destinate sa protejeze impotriva infectiei cu coronavirus enteric si NU sunt autorizate pentru protectia impotriva infectiilor respiratorii. Veterinarii aflati in fata focarului actual NU trebuie sa foloseasca astfel de vaccinuri, avand in vedere faptul ca poate exista o forma de protectie incrucisata impotriva COVID-19. Nu exista absolut nicio dovada ca vaccinarea cainilor cu vaccinuri disponibile in comert va asigura o protectie incrucisata impotriva infectiei cu COVID-19, deoarece virusurile enterice si respiratorii sunt variante distincte de coronavirus. In prezent, nu exista vaccinuri disponibile pe nici o piata pentru infectia cu coronavirus respirator la caine. [Informatii din grupul WSAVA pentru elaborarea ghidurilor pentru vaccinare].

Care este raspunsul WSAVA la rapoartele conform carora un caine a fost „infectat” cu COVID-19 in Hong Kong?

 

Rapoartele provenind din Hong Kong la 28 februarie au indicat ca un caine de companie al unui pacient infectat a fost testat „slab pozitiv” la COVID-19 dupa testarea de rutina.

Pe 5 martie, Departamentul de Agricultura SAR, Pescuit si Conservare din Hong Kong (AFCD) a raportat ca au fost testate probe nazale, orale, rectale si fecale de la caine. In 26 si 28 februarie, tampoanele orale si nazale au fost pozitive, in timp ce pe 2 martie, numai tampoanele nazale au prezentat rezultate pozitive. Probele rectale si fecale au fost negative in toate cele trei ocazii.

Testarea, atat la laboratorul veterinar guvernamental (AFCD) cat si la laboratorul de diagnostic uman CoV de la Universitatea Hong Kong (HKU) acreditat de OMS, a detectat o incarcatura virala scazuta in cazul tampoanele nazale si orale. Ambele laboratoare au folosit tehnologia transcrierii inverse cuplata cu reactia de polimerizare in lant in timp real (RT- PCR), iar rezultatele indica faptul ca a existat o cantitate mica de ARN viral COVID-19 in probe. Cu toate acestea, nu indica daca esantioanele contin particule de virus intacte care sunt infectioase sau doar fragmente de ARN, care nu sunt contagioase.

Cainele, care nu prezinta semne clinice relevante, a fost scos din gospodarie, ceea ce a fost o posibila sursa de contaminare la 26 februarie. Retestarea a fost efectuata dupa ce cainele a fost pus in carantina pentru a determina daca a fost de fapt infectat cainele sau daca gura si nasul acestuia erau contaminate cu virusul COVID-19 din gospodarie.

Documentul AFCD precizeaza ca rezultatul „slab pozitiv” obtinut din esantionul nazal prelevat la 5 zile dupa ce cainele a fost indepartat din sursa posibila de contaminare sugereaza ca animalul prezinta un nivel scazut de infectie si ca este probabil un caz transmisie de la om la animal. Cu toate acestea, inca nu exista dovezi ca mamifere, ca animalele de companie, inclusiv cainii si pisicile, pot reprezenta o sursa de infectie pentru alte animale sau oameni.

WSAVA solicita insistent ca proprietarii animalelor de companie aflati in zonele in care sunt cunoscute cazuri umane de infectie cu COVID-19 sa continue sa urmeze indicatiile din avizul sau consultativ, inclusiv sa se spele pe maini atunci cand interactioneaza cu animalele lor de companie si, daca sunt bolnavi, sa poarte masti pentru fata cand se afla in preajma acestora.

Situatia evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate pe masura ce acestea devin disponibile.

Nota: WSAVA recunoaste ca nu toate recomandarile se vor aplica in permanenta, in toate zonele sau in toate regiunile, in functie de riscul epidemiologic si de atenuarea riscurilor din zona. WSAVA incurajeaza medicii veterinari sa pastreze un contact strans cu autoritatea veterinara locala si sa urmeze instructiunile acesteia.

 

Activitatea Comitetului One Health al WSAVA este sprijinita cu amabilitate de Institutul Purina.