Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In timpul pandemiei COVID-19, fiecare suprafata atinsa frecvent in afara casei noastre pare la fel de periculoasa ca o oala fierbinte scoasa din cuptor. Nu ne vom frige daca o atingem, dar am putea fi infectati cu un virus potential periculos. Un studiu recent realizat de cercetatori de la Universitatea de Medicina Veterinara Ohio si Institutul de Sanatate Publica Ohio sugereaza ca eforturile asidue pentru curatarea suprafetelor raman usor fara rezultat, un reminder menit sa ne faca atenti la faptul ca pastrarea mediului inconjurator curat atat la cabinet cat si acasa poate necesita o munca suplimentara.

Timp de cinci saptamani si jumatate, cercetatorii au desenat anumite suprafete din cadrul unei clinici veterinare de animale mici un un colorant fluorescent vizibil numai sub lumina neagra. Au verificat suprafetele respective 24 de ore mai tarziu pentru a vededea daca marcajele mai apar. Suprafetele au fost considerate curatate daca colorantul a fost indepartat complet. Rezultatele au aratat insa ca, in general, doar jumatate din toate suprafetele au fost curatate in mod corespunzator in perioada de studiu. Suprafetele cu atingere umana, cum ar fi instrumentele medicale, mouse-urile si tastaturile de la calculatoare si manarele leselor pentru caini au fost curatate mai putin decat zonele atinse in primul rand de animale. Rezultatele au fost similare cu studiile realizate in alte clinici veterinare.

Cercetatorii au recomandat crearea listelor de verificare a suprafetelor care trebuie curatate in mod regulat si educarea intregului personal cu privire la importanta curatarii corespunzatoare pentru a proteja sanatatea animalelor si a oamenilor.

„Conceptul de boli infectioase este in jurul nostru tot timpul, dar acum este mai important ca niciodata sa luam masuri pentru a ne proteja pe noi insine", a aratat autorul principal al studiului, Jason Stull, profesor asistent de medicina veterinara preventiva la Universitatea de Stat din Ohio.

„Un studiu recent a concluzionat ca acest virus care cauzeaza COVID-19 are capacitatea de a supravietui pe anumite tipuri de suprafete timp de cateva ore pana la cateva zile. In cabinetele veterinare, in alte afaceri si cu siguranta in spitalele umane, curatarea si dezinfectarea suprafetelor este extrem de importanta. Oamenii vin si pot contamina o zona si aceasta zona poate servi drept sursa de infectie pentru alte persoane".

Studiul a fost publicat in numarul din Februarie al Journal of Small Animal Practice.

Stull este specializat in controlul infectiilor veterinare, inclusiv in prevenirea bolilor pe care animalele le pot transmite intre ele sau care pot fi transmise oamenilor - cum ar fi Salmonella, E.coli si o serie de paraziti. Pentru acest studiu, Stull impreuna cu alti colegi au evaluat aproape 5000 de suprafete. In medie, 50% din suprafete au fost curatate, cu variantii mari in functie de tipul suprafetei si locatia clinicii. Suprafetele cu atingere umana au fost cel mai putin probabil sa fie curatate.

Studiul a evaluat practicile zilnice de curatare intr-un loc in care oamenii petrec mult timp cu animale diferite si oameni diferiti. Nu este prea mult sa extindem aplicarea unora din lectii la ceea ce experimentam acum cu COVID-19, a spus Stull.

„O multime de industrii si grupuri din afara ingrijirii sanatatii umane si-au intensificat eforturile pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor cu atingere comuna. Mesajele care trebuie retinute din studiul nostru pot fi la fel de importante si pentru altii, desigur tuturor cabinetelor veterinare dar si altor grupuri precum magazinele alimentare.

„Studiul nostru evidentiaza, de asemenea, ca in ciuda celor mai bune eforturi, este putin probabil sa se realizeze curatarea si dezinfectarea 100%. Acest lucru este important de tinut minte, deoarecere, indiferent de locul in care mergeti, este bine sa presupuneti ca suprafetele pot fi contaminate si inainte de a veni inapoi acasa, trebuie sa urmezi recomandarile pentru curatarea mainilor si curatarea obiectelor pe care le-ai manevrat".

Acasa, a aratat Stull, are sens sa va concentrati pe curatarea suprafetelor pe care le atingeti in mod obisnuit cum ar fi clantele si manerele usilor si blaturile de la bucatarie. „Pentru orice persoana, este important sa se faca o lista din propria casa de zone atinse in mod frecvent si sa fie depuse eforturi substantiale pentru a dezinfecta acele suprafete", a mai aratat Stull.

„Intr-o zi obisnuita, persoanele care au atins suprafetele ar trebui sa se spele pe maini inainte de a manca sau de a-si atinge fata. Daca vom ramane diligenti cu privire la acest nivel de igiena personala si sanatate comunitara- aceasta grava amenintare a coronavirusului este in urma noastra". „Oamenii au tendinta de a balansa intre extreme", a aratat Stull. „Schimbarea comportamentelor innascute ale oamenilor este intotdeauna dificila si este o lupta atat in domeniul sanatatii umane cat si in cea a sanatatii animalelor pentru a schimba aceste practici de zi cu zi. Partea grea este sa continuam cu aceste practici. Cand ajungem la finalul acestei pandemii, si la un moment dat acest lucru se va intampla, vom vedea ca oamenii vor reveni la propriiile obiceiuri. Ceea ce avem nevoie este o schimbare de cultura, astfel incat oamenii sa recunoasca ca acum controlul acestei infectii prin spalarea mainilor si curatarea minutioasa a suprafetelor de lucru este un lucru important pe care il putem face cu totii tot timpul si are un impact masurabil".

La studiu au lucrat Armando Hoet de la Colegiul de Medicina Veterinara din Ohio si Gregory Langdon de la Colegiul de Sanatate Publica.