Noutăți Medicale
- Detalii
- Noutăți Medicale
Săptămâna care tocmai a trecut a fost plină de evenimente importante în domeniul medicinei veterinare. De la reglementări europene istorice pentru bunăstarea animalelor de companie, la confirmarea unor focare de boli animale și inițiative profesionale majore, impactul acestor noutăți este semnificativ. Iată cele mai citite 7 știri de pe veterinarul.ro din ultima săptămână:
- Detalii
- Bianca Hrib
- Detalii
- Noutăți Medicale
Cercetări recente au arătat că medicii veterinari și fermierii ar putea subutiliza tratamentele analgezice în cazul vacilor de lapte și că există o deconectare între percepția medicilor veterinari privind disponibilitatea fermierilor de a plăti pentru aceste tratamente și realitatea din teren, fermierii fiind, de fapt, dornici să ofere alinare durerii animalelor, costul nefiind neapărat o barieră.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut (UConn) au demonstrat că o nanoparticulă pe bază de proteine poate crește eficacitatea vaccinurilor ARNm, o abordare promițătoare pentru combaterea unui agent patogen problematic la pui. Echipa, formată din Mazhar Khan, profesor în Departamentul de Patobiologie și Științe Veterinare, Challa V. Kumar, profesor emerit în Departamentul de Chimie, și studenții absolvenți Anka Rao Kalluri și Aseno Sakhrie, a colaborat de-a lungul mai multor ani și și-a publicat descoperirile în revista Vaccines.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Deși numeroase studii comportamentale au fost realizate asupra altor specii de mamifere, pisicile au fost studiate relativ puțin. Pentru a contribui la completarea acestei lacune, o echipă de cercetători de la Wildlife Research Center din cadrul Universității din Kyoto investighează fundamentele genetice ale trăsăturilor comportamentale ale pisicilor. În mod specific, aceștia urmăresc să înțeleagă legătura dintre trăsături precum torsul și variațiile genei receptorului de androgeni. Deși funcția exactă a torsului rămâne neclară, studii anterioare au sugerat că acesta este benefic pentru comunicarea și supraviețuirea felinelor.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un nou studiu, finanțat de BSAVA PetSavers și Consiliul pentru Biotehnologie și Științe Biologice, și publicat în Journal of Small Animal Practice, a relevat că pisicile cu diabet zaharat pot dezvolta modificări ultrastructurale glomerulare consistente cu nefropatia diabetică. Aceasta este o complicație cunoscută a diabetului zaharat la oameni, dar până acum, cercetările în acest sens la pisici au fost limitate.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un nou studiu al Royal Veterinary College (RVC) a descoperit o diversitate semnificativă a virușilor gripali la porci în Europa, subliniind necesitatea unei mai bune pregătiri pentru o potențială pandemie. Deși gripa porcină este răspândită în fermele de porci, afectând aproximativ 50% din producția de porci din Marea Britanie, cazurile umane de gripă porcină rămân rare. Cu toate acestea, pandemia din 2009 a demonstrat că virusul poate trece la populațiile umane, iar oamenii pot, la rândul lor, transmite gripa în sens invers, introducând noi tulpini și complicând eforturile de control.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Aproximativ unul din doisprezece câini din Regatul Unit este diagnosticat cu diaree în fiecare an, unele rase fiind mai predispuse decât altele, potrivit unui studiu publicat în jurnalul cu acces deschis PLOS One de către Dan O'Neill de la Royal Veterinary College (RVC), Marea Britanie, și colegii săi.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
O epidemie de anemie infecțioasă ecvină (AIE) care a afectat mai multe state a dus la moartea a aproape două duzini de cai. O investigație a Serviciului de Inspecție pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA (APHIS) a confirmat că, până la sfârșitul lunii mai, 21 de cai din California, Colorado, Oklahoma și Texas au fost testați pozitiv pentru AIE, o boală virală infecțioasă transmisă prin sânge, potențial fatală, care produce o infecție persistentă la ecvidee.
- Detalii
- Madalina Toma
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un nou studiu, realizat de o echipă de medicină comportamentală de la Spitalul Veterinar al Facultății de Medicină Veterinară a Université de Montréal și publicat în Journal of Veterinary Behavior, a descoperit o legătură puternică între stres și episoadele recurente de cistită idiopatică felină (CIF). Această afecțiune, o inflamație acută a vezicii urinare la pisici, care provoacă urinare dureroasă și uneori cu sânge, este o cauză frecventă a vizitelor de urgență la veterinar. Deși de multe ori nu se găsește o cauză organică, cercetarea sugerează acum că anxietatea este un factor determinant.
- Detalii
- Madalina Toma
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma