Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un amplu proiect wiki a fost inceput de catre echipa Veterinarul. Enciclopedia Veterinara, cea mai noua si interesanta componenta a platformei Veterinarul. Dorim, ca prin voluntariatul tuturor, sa dezvoltam cel mai amplu proiect veterinar romanesc pe internet. O mare colectie de informatii utile pentru veterinari si pasionatii de animale.

 

 
 
 
 
wiki3
 
 
 
 
 
 
 

Ce este Wiki?

 

Nu toti stim modul cum lucreaza o platforma wiki. Ca si program si pagina web este destul de complicata si nu vom intra in amanunte. O voi prezenta doar din punctul de vedere al utilizatorului sau mai bine spus al editorului wiki.

 

Wiki este un program web care prezinta informatiile intr-un format simplu, fara elemente grafice spectaculoase. S-a optat pentru acest stil deoarece important la wiki este informatia si nu forma. Informatia este organizata pe o platforma wiki sub forma de linkuri. Linkurile sunt acele cuvinte din text scrise cu o alta culoare si uneori subliniate cu o linie. Cand citesti un text wiki vei vedea ca are unele cuvinte scrise si colorate altfel. Acele cuvinte, daca duci sageata mouse-lui pe ele, vor duce catre un alt text/articol. Ca principiu, in wiki, titlul textului respectiv este insasi acel cuvant sau acea fraza. Cu alte cuvinte, daca avem o fraza de genul: ªprin aceste componente ale sangelui hematiile sunt cele cu un rol determinant. Daca cititorul/editorul wiki considera ca are informatii relevante care pot contribui la imbogatirea enciclopediei, cu referire la hematii, atunci poate sa selecteze cuvantul - hematiile - si automat wiki ii deschide un editor unde poate sa scrie informatia despre hematii. Acest mod de editare poate merge la infinit. Daca un cititor/editor wiki considera ca o informatie este incompleta, o poate completa cu propria varianta sau se poate consulta cu ceilati editori asupra variantei cele mai bune si sa apara o completare a textului. Intotdeauna se pastreaza toate variantele care au fost scrise si se afiseaza fie ultima varianta, fie toate variantele de cand a fost conceput initial articolul respectiv, la alegere. Editorul este de asemenea mentionat de fiecare data. Este ca un joc interactiv cu mii de participanti.

Astfel, fiecare poate sa isi aduca propria contributie la dezvoltarea Enciclopediei Veterinare. Este minunat.

Rolul echipei Veterinarul este de intretine si a avea grija ca pagina sa fie functionala. Noi vom fi atenti sa organizam informatia pe website, sa o calatogam, sa o indexam si sa face ca totul sa functioneze impecabil.

Ce puteti castiga?

Intreaga activitate este voluntara. De castigat, puteti castiga o imagine pozitiva. Ca medic veterinar este necesar sa fiti vizibil in mediul online si nu oricum. Clientii trebuie sa va vada implicat in actiuni sociale, in actiuni stiintifice, sa vada deschidere si sa va cunoasca ca si un bun medic veterinar. Poate veti spune ca aceste lucruri se castiga prin munca in cabinet. Da. Aveti dreptate. Dar stiti cati romani utilizeaza retelele de socializare? Stiti cati romani utilizeaza internetul pentru a se informa cu privire la veterinari? Stiti cati romani utilizeaza internetul pentru a se informa cu privire la boli si posibile tratamente? Veti fi surprinsi! Studiile arata ca peste 5 milioane de romani utilizeaza retelele sociale; peste 80% dintre proprietarii de animale se informeaza despre medici veterinari pe internet (si in special se cauta informatii negative).
Procentul este destul de mare si cu siguranta 1 din 5, chiar din clientii dvoastra, se informeaza cu privire la animalutul sau de pe internet. Daca va vine greu sa credeti, incercati un mic sondaj de opinie si intrebati-va clientii. In Romania, statisticile arata ca in urmatorii 4 - 5 ani, internetul va fi cea mai importanta sursa de informare. Este minunat sa poti contribui cu informatie corecta, catalogata drept informatie expert, pentru atragerea astfel a clientilor.

Pare oarecum putin si nu prea consistent. Nu va lasati pacaliti! Este foarte mult. Este cu mult mai mult decat va imaginati ca si castig. Doar ca acest castig este in timp si trebuie din cand in cand evaluat. Evaluat doar pentru a vedea ce mai trebuie sa imbunatati sau cum ar trebui sa abordati mai bine subiectele pe care le expuneti.

Ce putem sa va promitem?

Noi nu promitem dacat ca veti fi foarte foarte cunoscuti. Se va vorbi despre voi. Simplu si spunem noi suficient pentru o cariera de succes.

Ce castiga un student?

Aici este intr-adevar un mare deal. A fi student implicat in Enciclopedia Veterinara si a carui nume apare peste tot pe internet, ca activitate este un mare avantaj. De fapt, nu e un avantaj, Este un urias castig. In primul rand, scriind un articol in enciclopedie sau updatand informatia, acel stundent invata si este cu un pas inaintea colegilor. El invata de placere. Al doilea impact important este ca inainte de a termina studentia se vobeste despre el. Se poate vorbi in comunitatea practicienilor veterinari, in comunitatea stiintifica sau in mediul de afaceri veterinar in general. Si acest lucru este un mare avantaj in CV. Pentru un student a lucra voluntar la Enciclopedia Veterinara este cel mai bun CV posibil.

Incercati si veti vedea cu siguranta ca avem dreptate.

Cam acestea sunt gandurile care ne conduc sa dezvoltam aceasta enciclopedie.

De aceea, cautam voluntari pentru a crea prima Enciclopedie Veterinara Online.

Ar fi multe de spus si de comentat. Noi ne oprim aici si asteptam raspunsurile si parerea voastra.

Tu ce parere aiª vrei sa fii editor in Enciclopedia Veterinara?