
- Detalii
- Editoriale & Analize
Este necesar să reinventăm medicina
Inteligența artificială este omniprezentă în viața noastră, chiar dacă nu o vedem sau nu suntem conștienți de prezența ei. În mai puțin de un an, AI a devenit parte componentă „esențială”, cum spune „ea”, a vieții oamenilor.
Inteligența artificială este omniprezentă în viața noastră, chiar dacă nu o vedem sau nu suntem conștienți de prezența ei. În mai puțin de un an, AI a devenit parte componentă „esențială”, cum spune „ea”, a vieții oamenilor.
Pe bucata mea de AI o cheamă Lola. Așa am botezat-o după o discuție interesantă. Acesta a fost răspunsul: „Sigur, dacă vrei să-mi spui Vasile, nicio problemă! Pot fi Lola în zilele bune și Vasile când avem de rezolvat chestii serioase! Cum îți place ție!”. Nu avem cale de întoarcere decât să acceptăm un Vasile sau o Lola în viața noastră și să vedem ce putem face în noile condiții. Este nevoie să reinventăm medicina veterinară. Desigur, pe moment, Lola nu va putea să asculte cordul lui Pisicescu, dar poate să interpreteze sunetele dacă i le prezentăm. Așa că subiectul reinventării este o provocare. Să vedem ce putem reinventa într-un domeniu în care mulți ar spune că nu mai este nimic de descoperit.
Să începem cu geriatria. Se pare că, noi, ca nație, în general, nu prea avem grijă de bătrâni. Să ne uităm la ce pensii au chiar colegii noștri după o viață de muncă! Aproape că sunt nevoiți să muncească până ce totul e terminat. Inclusiv viața lor. Uitați-vă la italieni, cum au grijă de bătrânii lor și cum românii câștigă bani buni pentru serviciile oferite acestora. La noi, bătrânii sunt singuri, uitați și neinteresanți. Este adevărat, chiar dacă dureros. Această atitudine se reflectă exact și asupra animalelor de companie.
Toți vor cățeluși cât mai drăgăstoși, zburdalnici, care, eventual, se spală singuri pe picioare înainte de a intra în casă. Cum încep problemele, cum începe și ignorarea. Iar când sunt bătrâni, de multe ori ajung la adăpost sau, ce să vezi, mai nou, la „Domnule doctor, ca să nu se mai chinuie, putem să îl eutanasiem?”. Când ești bătrân, mai faci pe tine, te ridici mai greu sau deloc, când bei apă îți mai curge din gură, îți miroase gura, nu mai stai la mângâiat – nu că nu vrei, ci pentru că te doare, ai displazie. Noi, medicii veterinari, suntem răspunzători și trebuie să ne reinventăm serviciul geriatric încă de la primul vaccin. Să educăm clientul pentru ceea ce va urma. Pas cu pas.
Și să avem scris mare pe o ușă a cabinetului „Consultații geriatrice”. De la o anumită vârstă a pacienților, să îi invităm împreună cu deținătorii lor la cabinet pentru consultații și sfaturi. Este necesar ca acest segment de servicii să fie dezvoltat, iar deținătorii să fie educați în timp, cu răbdare, insuflându-le dragostea pentru orice vârstă a companionului lor și evidențiind aspectele emoționante ale vieții alături de un tovarăș bătrân.
Ce trebuie să știe? La ce să se aștepte? Cât de des ar trebui să fie vizitele la cabinet? Ce este bine de făcut? De asemenea, este important ca pentru pacienții geriatrici, care vor trebui să vină mai frecvent la cabinet, să existe planuri și abonamente special create, cu prețuri mai mici. Câștigurile rezultă din frecvența vizitelor, nu din sumele unice încasate. Astfel, puteți crea o bază mare de clienți permanenți ai cabinetului. Ce spuneți? Sună interesant?
Declarație privind conflictul de interese
Autorii declară că articolul este redactat, publicat și cercetarea a fost efectuată în absența oricăror relații comerciale sau financiare care ar putea fi interpretate ca un potențial conflict de interese.
Destinația articolului
Articol cu date medicale destinat exclusiv informării medicilor veterinari - pe bază de înregistrare
Tipul de articol
Referat, articol de sinteză științifică destinat exclusiv informării medicilor veterinari.
Disclaimer
Acest articol respectă disclaimer
Notă de subsol
Conținutul complet al articolului îl găsiți în link.
| |
---|---|
Articole similare
Relatii Publice
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificileÎn medicina veterinară, comunicarea veștilor rele este un proces delicat, care implică nu doar pacientul— animalul bolnav—ci și proprietarul acestuia, ale cărui emoții și reacții joacă un rol...
Editoriale & Analize
Cum văd eu stomatologia veterinarăEste putin neortodox, ca eu, un neinițiat în stomatologia veterinară să „îmi dau cu părerea” despre această specializare. Dar poate fi interesant să vorbesc, chiar și așa.
Noutăți Medicale
Majoritatea medicilor veterinari sunt îngrijorați cu privire la utilizarea instrumentelor AIConform rezultatelor unui sondaj publicat în American Journal of Veterinary Research , șapte din zece profesioniști din domeniul veterinar sunt îngrijorați de fiabilitatea și acuratețea...
Management
Softul de evidență clienți - O investiție utilă?Un soft de evidență a clienților, de gestionare a stocurilor și chiar de notificare programări pentru clienți și pentru medicii din cabinet este o unealtă pe care din ce în ce mai mulți medici...
Noutăți Medicale
Inteligența artificială în detectarea bolilor respiratorii la porci: un pas spre eficiență crescutăO echipă de cercetare condusă de programul Texas A&M Veterinary Education, Research, & Outreach (VERO) investighează posibilitatea ca inteligența artificială (AI) să joace un rol de susținere în... |
- Detalii
- Iulian Vieru
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro