Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Criza este un fenomen normal in viata unui om. Avem criza adolescentului, a rebelului, a varstei de mijloc , criza financiara si multe alte crize mai mult sau mai putin definite. Daca vom sta si le vom analiza pe fiecare vom ramane ingropati in ele studiindu-le. Daca le vom trata asa cum le este locul, adica ca pe ceva prezent si trecator, care ne stimuleaza inventivitatea si ne pune neuronii in miscare, este ok. Nu cred ca vom mai avea vreodata crize majore asa cum erau ele pe timpuri, care se terminau cu razboaie mai mari sau mai mici. Acestea fiind spuse mai bine ne intoarcem la oile noastre si la problemele profesiei. Surprinzator dar chiar daca nu vrem, reconfigurarea financiara a economiei ne va determina sa reactionam pozitiv si constructiv. Trebuie sa supravietuim. 

Abordarea stricta, ca afacere, a practicii medicale este un domeniu absolut nou pentru fiecare dintre noi. La umbra dictonului noi aparam sanatatea... nu prea mai mere. Statul, care finanteaza peste 2000 de medici prin contractele de concesiune va fi nevoit sa ia masuri drastice atat ca si sume de plata pentru actiunile efectuate dar mai ales ca si politici veterinare. El, statul, va trebui sa ia toate masurile necesare pentru a declara indemnitatea teritoriului la multe din bolile majore. Si aceasta tot din considerente financiare. Este obligatoriu ca fermele si crescatorii de animale sa poata realiza un comert liber cu animale, procesatorii sa isi valorifice pe marea piata Europeana produsele si deci, in final, medicii veterinari sa aiba clienti. Aha! Clienti!

Cu alte cuvinte trebuie o reorganizare din temelii a conceptelor noastre despre ce si cum in managementul unui cabinet.

Stiind acestea nu pot decat sa  fac o profetie. Un cabinet medical veterinar de animale mari va fi compus din cel putin doi sau trei medici veterinari asociati cu activitate 24 de ore, dotati cu masini de teren, cu echipamente de laborator rapid, cu medicamente, calculatoare portabile conectate la internet permanent, camera video si foto, un program foarte strict de pregatire continua asociat cu un program de participare la seminarii si conferinte, intalniri de lucru si schimburi de experienta. Activitatea lor se va desfasura intre 30% practica medicala la client in ferma, 15% studiu medical, 15% studiu de management, 20% promovare activa si 20% activitatea voluntara, implicare sociala si participare activista in organizatiile veterinare.

Puteti sa o luati ca o profetie sau ca o realitate. Viitorul oricum este scris si nu am spus acestea doar de dragul unui articol pe prima pagina. Este o realitate dureroasa cea din Romania unde majoritatea medicilor doar exista, accepta orice doar sa aiba o concesiune si multe altele. Eu doar am fost putin mai atent la cum au evoluat unii medici veterinari care au pus pasiune, multa munca si foarte multa dotare. Nu numai in Romania. Nu uitati ca practicam profesia in spatiul European. Peste foarte putin timp veti avea colegi care vorbesc cu totul si cu totul alte limbi decat romana si vor practica o alta profesie decat suntem obisnuiti.
Reorganizarea economiei mondiale va genera cu siguranta o rearanjare a cererii si ofertei. Intotdeauna, indiferent de forma de organizare sociala, medicina veterinara a avut loc in societate. Diferentierea intre cabinetele medicale se va face intotdeauna prin raportul dintre serviciile ieftine corelate cu o calitate crescuta. Practicile monopoliste sunt interzise peste tot. Asa ca statul daca organizeaza licitatii pentru a plati servicii catre medici veterinari oare ce va alege? Dar un investitor din agricultura?

Este simplu, nu...? Tu cand cumperi ceva, cum faci alegerea?