Luni, Decembrie 09, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

În podcastul de astăzi, la Dialoguri Veterinare, vorbim despre știrile săptamânii pe veterinarul.ro și noutățile științifice. La analiza săptămânii, concluzionăm în dezbaterea „Tarifele în medicina veterinară - partea a patra“. Finalizăm cu o analiză a celor mai interesante discuții din social media.

Cuprins

Știri

00:28 Lansare consultare publică de către RCVS privind guvernarea profesiei veterinare în Marea Britanie

00:53 Violența domestică observată indirect de medicii veterinari poate ajuta oamenii în nevoie

01:49 Primul vaccin cu particule de ARN pentru gripa canină

02:44Terapia asistată de bovine: un nou studiu evidențiază beneficiile și preferințele de gen

Noutăți în știință

03:41 “Tristețea Cățelului": Un fenomen subestimat în relația om-câine

04:41 Protocoale pentru câinii cu probleme emoționale în timpul vizitelor și procedurilor veterinare

Analiza săptămânii

06:25  Astăzi la analiza săptămânii vom discuta despre finalul intervenției noastre cu privire la tarife.

Social Media

14:00 Câte animale sau cine trebuie sa moara pentru a fi luate măsuri cu privire la diazinol?

15:18 Discuțiile privind tarifele devin din ce in ce mai argumentate.


Analiza săptămânii

Ce am constatat eu cu ocazia acestui demers referitor la tarife? Am constatat că medicii veterinari sunt persoane care muncesc extrem de mult, care nu sunt respectați la adevărata lor valoare și pentru efortul lor, că sunt inteligenți și au perspicacitatea de a vedea afacerile și modul de a acționa pentru a ajunge la succes.

Ce nu au medicii veterinari sau care este cel mai mare handicap? Pur și simplu nu au informația organizată, coerentă și nu utilizează mecanisme consacrate de management.

Probabil, dacă nu făceam podcastul cu dl. dr. Leica Laurențiu, care a devenit milionar în euro, nu înțelegeam unde greșesc medicii veterinari. Vă las pe voi să ascultați podcastul viitor cu un medic veterinar milionar în euro, iar acum vă ofer cele mai puternice instrumente de management pentru a vă atinge scopurile.

Pentru a reuși, știința managementului ne învață să parcurgem niște pași importanți, fără să-i sărim sau ignorăm. Astfel putem avea coerență și succes în demersul nostru de afaceri.

Tot managementul modern ne spune că a cere direct mai mulți bani pentru un produs sau serviciu nu este întotdeauna cel mai bun mijloc de a-ți atinge scopul afacerii.

Lista de învățăminte moralizatoare ale managementului este lungă și, dacă doriți să vă găsiți o cale de urmat în afacerea dvs. pentru a ajunge cu siguranță din punctul A în punctul de succes B, atunci vă recomand puțin studiu al acestei științe.

Acum, pentru a nu lăsa în aer discuția noastră despre „tarife în medicina veterinară“, am realizat un mic studiu de management. Acesta poate să vă ajute să vedeți limpede unde sunteți, unde vreți să ajungeți și pașii care trebuie realizați. De asemenea, acest studiu vă arată ceea ce puteți schimba sau influența și către ce să vă îndreptați atenția și energia. Studiul vă arată și ce nu puteți schimba sau influența, pentru a ști ori să căutați soluții pentru a evita acele elemente, ori soluții pentru a le diminua efectul.

Continuarea analizei o ascultați în podcast iar ce am pus la dispoziția medicilor veterinari interesați găsiți în articolul Concluziile demersului referitor la tarife

Discuții din social media

Cele mai dureroase discuții sunt despre moartea animalelor ca urmare a îmbăierilor cu diazinol. Nu trece o săptămână fără 2-3 postări cu animale moarte din această cauză. Ultima postare a colegului Ciprian Tănase vorbește despre 3 bovine moarte, o pagubă de cel puțin 25.000 lei. Ne bucurăm că nu au fost și oameni afectați. În comentarii, dl. dr. Ficai Robert semnalează încă 8 cazuri la bovine, iar dl. dr. Dan Ignătescu încă 5 bovine. Nu mai vorbim de camionul plin cu oi moarte prezentat de dr. Andronie. Deci, săptămâna aceasta avem 16 cazuri la bovine și un camion de oi. Așteptăm alte cifre să ne îngrozim.

Toți colegii și eu mă întrebăm: „Oare autoritățile responsabile se sesizează? Cam câți trebuie să moară sau, mai bine spus, cine trebuie să moară?" Înțeleg că unii pot spune: „Dar ce, dom'le, sunt animalele proprietarilor, să facă ce vor cu ele." Poate au dreptate, dar întrebarea reală rămâne: „Cum a ajuns o substanță mortală să fie utilizată? Sau nu este în lista substanțelor interzise și fiecare își face cum dorește?” 

Alte discuții aprinse se învârt în jurul tarifelor oferite de stat. 

Sunt discuții extrem de utile deoarece, cu fiecare zi care trece, apar noi argumente, dovezi și cifre care pot fi utilizate pentru a argumenta corect o situație problematică în medicina veterinară. Dar cel mai interesant lucru este că mulți medici veterinari încep să înțeleagă mecanismul de stat al stabilirii acestor tarife și caută soluții în funcție de aceste condiții.

Ultima discuție pe care am văzut-o, inițiată de dl. Ciprian Tănase, pare excelentă în acest context. Domnul doctor întreba clar cât trebuie să câștige un medic veterinar, în medie, pe oră la un cabinet în mediul rural, în sume exacte. Criteriile aduse par bune pentru a începe o discuție aplicată. Dl. dr. Tănase spunea: „Ca să vă faceți o idee, un mecanic lucrează pentru 150-200 lei/oră, o manichiuristă 100 lei/oră, un frizer 100-200 lei/oră. Din păcate, medicul veterinar se situează acum, ca venituri, între o manichiuristă slabă și un frizer... mecanicii sunt în altă ligă, nu putem concura cu ei.”

Dl. dr. Petru Antonio Mureșan spune că: „În profesia noastră NU se face calculul pe oră (timp). Într-o zi am 10 purcei de castrat = 500 lei; în alta doar o deparazitare la 2 oi = 30 lei; în alta o distocie la o vacă = 400/700 lei. La noi trebuie făcut calculul manoperă. Timpul se poate lua în calcul ca deplasare, dar și acolo cred că mai corect este în km. Deci, noi fie suntem plătiți după manoperă/acțiune, fie după număr de pacienți. Părerea mea.”

Dintr-un anumit punct de vedere, fiecare are dreptatea lui. Doar că la mijloc există o eroare pe care doresc să o subliniez. Este mai bine să o auziți de la mine decât de la cei de la fisc. Pentru a face contabilitatea corect, încasările trebuie defalcate pe manoperă, costuri fixe, costuri variabile, alte costuri, credite, taxe etc. Sunt câteva zeci de conturi contabile. Corect, prețul unei activități medicale precum cea de castrare este compus din ora manoperă medic + costuri fixe (curent, apă, canal, salarii altele decât medicul, chirii, anumite impozite etc.) + costuri variabile (consumabile din operație, benzină, credite bancare etc.) + profit + alte costuri. Pentru fiecare astfel de acțiune este un cont contabil special. Toate acestea sunt calculate pe unitatea de acțiune adică adiacente manoperei. Adică unele vor fi costurile asociate manoperei de castrare și altele manoperei de vaccinare. Complicat cu contabilitatea asta, dar așa este. În general, medicii veterinari văd așa: 500 lei castrare, asta e, la care mai adaug ceva pentru ce am consumat aici și ceva de benzină și gata. Ei bine, nu este așa. Din acest motiv, majoritatea cabinetelor medicale veterinare sunt în situația în care sunt. Contabilii dvs., orice încasare pe care o aveți, ar trebui corect să o încadreze în conturi contabile și vă spun sigur că o fac după ureche, căci dvs. niciodată nu le-ați explicat ce fel de încasări aveți și din ce sunt constituite acele încasări. Asta dacă se declară banii. Așa că, luată la bani mărunți, contabilitatea unui astfel de cabinet este, pe românește, varză, ca și modelul de afacere. Nu este o greșeală atâta timp cât reușești să supraviețuiești și să nu iei amenzi de la finanțe. Asta e. Este bine așa. Mergem înainte. Dar statul nu poate să calculeze așa tarifele, așa că vă veți certa veșnic cu reprezentanții statului.

Pentru a înțelege greșeala comună multor firme din domeniul veterinar, vă recomand să ascultați podcastul de vinerea următoare când dl. dr. Leica, care este actualmente milionar în euro, a vândut o afacere veterinară de succes pentru care a trebuit să muncească câțiva ani să o aducă de la ceea ce sunt majoritatea afacerilor veterinare în România la o afacere așa cum trebuie creată, gândită și manageriată. A avut succes tocmai pentru că a aplicat tehnicile de management general și financiar care trebuie. Este o lecție bună de urmat.

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO