Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Medicina veterinară în România are mai mult de 10 întrebări la care trebuie să găsească urgent răspunsuri. Nu voi căuta să aduc în discuție vechile probleme care fac dezbaterile din social media deliciul cârcotașilor. Aceste 10 întrebări sunt probleme reale, descoperite de echipa revistelor Veterinarul pe parcursul anului 2022 și care necesită puțină atenție din partea celor care doresc să fie la curent cu „valurile“ din cadrul profesiei. Nu sunt răspunsuri sau întrebări magice. Au rolul de a ridica semne de întrebare referitor la cum să ne orientăm afacerea veterinară pentru a avea mai mult succes.

Pisici vs Câini vs Animale de rentă

Se pare că trendul este către pisică în detrimentul câinilor, ca frecvență în cabinetele veterinare. Popularitatea pisicilor este în creștere constantă așa cum arată studiul de anul trecut realizat de Revista Veterinarul în rândul deținătorilor de animale de companie. Am încercat un studiu și în rândul crescătorilor de animale de rentă (animale mari, de fermă) pentru a vedea ce se mai crește acum în România. Doar 20 de respondenți au fost interesați să răspundă. Deci trendul pare a fi clar. Pisicile și câinii vor reprezenta viitorul în dezvoltarea afacerilor veterinare, iar câștigătoare în anul 2023 sunt pisicile. Posibil ca în cazul în care dispare sau se reduce „subvenția“ acordată de stat pentru cabinetele specializate de animale de rentă, acestea să se reorganizeze tot către alte specii mai mici. Noi credem că este bine să vă dezvoltați aptitudinile medicale pentru pisici în acest an.

Animalele și obezitatea

Numărul de animale de companie obeze este din ce în ce mai mare. Lipsa unui program de pregătire și informare a deținătorilor de animale de companie pare că îngroașă rândurile clienților cabinetelor medicale. Obezitatea este cauza multor afecțiuni de sănătate care sunt fatale pentru animalele de companie. Mai mult, unele afecțiuni sunt dificil de diagnosticat și de gestionat. Pare interesant să avem mai mulți clienți, dar este oare și mai profitabil pe termen lung? De obicei aceste boli au o evoluție neașteptată pentru animal, iar proprietarul are permanent tendința să dea vina pe medicul veterinar pentru „ne-rezolvarea“ cazului medical și mai puțin pe lipsa unei diete raționale sau a lipsa exercițiilor fizice. Poate este momentul să analizăm ce este mai bine: animale obeze în cabinet sau clienți informați și responsabili?

Animale de companie „foarte exotice“

Numărul deținătorilor de animale de companie „foarte“ de exotice începe să crească. Șerpi, reptile, chinchile, rațe, gâște, găini, broaște și ale neamuri de animale devin prietenii de nedespărțit ai copiilor, dar și ai adulților. Aceasta se observă și din numărul de accesări al articolelor privind animalele exotice și a întrebărilor care vin de la unii clienții ai cabinetelor veterinare care ne confundă cu un cabinet. Cea mai exotică întrebare în 2022 a fost: „Unde pot să vin la voi cu un Fenicul“. A fost interesant. Cert este că această globalizare va aduce în cabinetele veterinare din ce în ce mai multe animale, mai mult decât exotice.

Asigurarea de sănătate pentru animale de companie

În urmă cu câțiva ani părea o utopie pentru România. În 2022 deja au început să apară 2-3 companii care propun soluții viabile pentru asigurarea de sănătate pentru animale de companie. Probabil că anul acesta se va diversifica portofoliul, posibil și oferta. Este un capitol interesant pentru afacerile veterinare acest segment. În țările cu o veche experiență în domeniul asigurărilor de sănătate pentru animale, în pachet sunt și planuri de sănătate. Am vorbit în unele articole despre aceste planuri de sănătate și probabil că în 2023 vom dezvolta subiectul care se află pe agenda unor companii de asigurări și în România. Credem că este bine să vă informați mai bine despre acest subiect. Pare profitabil?

Servicii de specialitate

Tendința ultimilor ani este spre specializări medicale veterinare. Au apărut cabinete medicale veterinare specializate pe anumite domenii și la noi. Au realizat investiții importante atât în tehnologie, dar mai ales în pregătirea medicilor și a personalului auxiliar. Și se pare că au un real succes. Aceasta arată că piața veterinară în România tinde spre maturizare. Păcat că unele spitale universitate în loc să devină centre de excelență pentru anumite domenii, cu o înaltă specializare, au devenit cabinete veterinare, ceva mai mari. Cu alte cuvinte, în loc să ajute piața veterinară, o sugrumă. Probabil că lipsa de perspicacitate managerială sau de viziune a dus la acest fenomen de canibalizare bine cunoscut în știința managementului și mai puțin în domeniul veterinarilor. Dar suntem convinși că după un aparent succes, acești „dinozauri“ se vor trezi și vor deveni centre de excelență, cu prețuri și servicii pe măsură. Dar piața va fi ultima care va avea un cuvânt de spus. Credeți că specializarea este viitorul?

Echipamente și design

Vremea când firmele de medicamente sau de mâncare pentru câini deschideau sute de cabinete în România a apus. Ne referim la fenomenul distructiv de „brand-uire“ prin care toate cabinetele arătau la fel, diferența fiind numele mâncării pe care îl promovau. O afacere aparent bănoasă pentru cabinet, care în realitate suferea cronic de lipsă de notorietate și nume propriu. Dar aceasta este o altă discuție. Se pare că trendul anului 2023 este dezvoltarea unor afaceri veterinare de renume, sub numele propriu. Mai mult, în unele cabinete gradul de tehnologizare și de dotare este impresionant. Existența și numărul din ce în ce al cabinetelor hi-tech mai spune cumva că au și succes? Vom vedea. Cert este că nivelul de tehnologizare al cabinetelor veterinare este ridicat și trendul se menține crescător. Desigur că prețul unor servicii veterinare în aceste centre este pe măsură. Dar studiul realizat de Revista Veterinarul în rândurile deținătorilor de animale a arătat faptul că aceștia sunt pozitiv impresionați de tehnologia din cabinet și preferă cabinetele veterinare care sunt bine dotate. Este de gândit, nu?

Echilibru între viața profesională și viața privată

Medicina veterinară este una dintre cele mai grele profesii, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic. După pandemie, trendul în medicina veterinară este același ca în mai toate profesiile: „să vedem de viața noastră și apoi și de …“.  Problema este că tendința se vede mai mult la angajați, decât la cei care sunt și patroni și angajați în același timp. Dar tendința este clară. De aceea, dacă doriți să angajați trebuie să vă gândiți foarte bine la pachetul motivațional al angajaților. Nu este bine să vă omiteți din această nouă strategie. Cu alte cuvinte, angajații buni și care vor rămâne în firmă mai mult de 2 zile, vor trebui convinși că le oferiți și posibilitatea să își trăiască viața așa cum și-o doresc. Un cabinet bun are oameni buni. Oamenii buni se găsesc greu și se țin greu. Iar acum oamenii buni se gândesc bine la cum să trăiască bine.  Așa că încercați să găsiți și pentru voi și pentru angajații voștri acest echilibru fragil în medicina veterinară, între viața profesională și viața privată. 

Clienții nepoliticoși

„Clientul nostru stăpânul nostru“ este o frază care în 2023 nu prea mai are valoare în medicina veterinară. Foarte multe cabinete veterinare de succes încep să trieze clienții. Se pare că acei clienți toxici sunt și clienții rău platnici. Nu trebuie să confundați protocoalele medicale ineficiente, problemele cu personalul din cabinetul vostru, probleme cu echipamentele sau alte asemenea deficiente organizatorice sau de management, cu clienții toxici. Diferența între un client toxic și unul nemulțumit este ca cel nemulțumit poate să vină și a doua oară la voi și să încerce să vă înțeleagă. Cel toxic este doar toxic în toate privințele. Discuțiile de pe forumurile medicale, discuțiile avute cu medicii veterinari au arătat că din ce în ce mai mulți colegi sunt în măsură să identifice și să refuze clienții toxici. Poate este un lucru bun pentru cabinetul veterinar, favorizând astfel bunăstarea angajaților și sănătatea mintală. Este vorba până la urmă de stresul emoțional puternic, de epuizare, oboseală și de înțelegerea faptului că, clientul nu are întotdeauna dreptate, așa că este bine să refuzi clienții care distrug echipa.

Noi metode de diagnostic

În ultimul an, IA (Inteligența Artificială) a cunoscut o explozie de inovare. Nu prea se vede în medicina veterinară din România, unde încă este ceea ce știm toți că este. Dar în 2022 s-au dezvoltat unele programe de diagnostic imagistic și de sânge cu ajutorul IA în medicina veterinară care începând cu anul 2023 vor contribui substanțial la reorientarea practicilor medicale. Încă nu este cazul să ne alarmăm că o IA va lua locul medicului veterinar. Este doar un banc. IA nu va putea în următorii ani să poarte un dialog cu o pisică referitor la starea rinichilor sau a sistemului leucocitar și nici coana Joițica nu va accesa cloudul din grajd încercând să afle de ce i-a scăzut producția de lapte din pulpa stângă. Dar este bine să aveți un program suport de IA în cabinet care să vă ghideze spre un diagnostic mai rapid.

Alimentație raw vegană

Este surprinzător ce poate să inventeze mintea umană. Personal, sunt impresionat de eforturile producătorilor de mâncare pentru animalele de companie și de etichetele acestora. Ei speră că proprietarii de animale de companie vor acorda atenție acestor etichete și vor lua o decizie educată cu privire la cum să-și hrănească animalul de companie. În anii precedenți, etichetele alimentelor pentru animale de companie parcă erau mai simple și mai „naturale“. Prin natural, înțeleg că se referea la diversele sortimente de carne din compoziție, nu la semințele pentru papagalii care desigur că sunt și raw și vegane. Este o tendință reală pe care mulți proprietari de animale de companie o îmbrățișează. Probabil că trebuie să urmărim în viitor nu numai boli cauzate de diabet, ci și cele de malnutriție. Vom vedea!