Joi, Iulie 03, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Asociația Mondială a Medicilor Veterinari (WVA) a actualizat fișa informativă privind problema câinilor maidanezi. Permisiunea de a lăsa câinii să umble liber, abandonarea lor și hrănirea câinilor fără stăpân, toți aceștia sunt factori care contribuie la proliferarea câinilor maidanezi.  Câinii fără stăpân sunt mai frecvent întâlniți în comunitățile cu venituri mai mici.

Asociația Mondială a Medicilor Veterinari (WVA) a actualizat fișa informativă privind problema câinilor maidanezi. Permisiunea de a lăsa câinii să umble liber, abandonarea lor și hrănirea câinilor fără stăpân, toți aceștia sunt factori care contribuie la proliferarea câinilor maidanezi.  Câinii fără stăpân sunt mai frecvent întâlniți în comunitățile cu venituri mai mici.

Iată informațiile prezentate în fișa informativă actualizată de WVA: 

Abundența câinilor maidanezi reprezintă o provocare pentru sănătate. 

  • Prin transmiterea bolilor, cum ar fi mușcăturile, și alte pericole, aceștia au un impact negativ asupra sănătății publice, producției de animale, ecosistemului și sănătății faunei sălbatice, precum și asupra bunăstării animalelor. 
  • Ei pot contamina mediul (ex. solul, resursele locale de apă) cu agenți patogeni precum leptospira și giardia, ceea ce duce la răspândirea bolilor atât în rândul animalelor, cât și al oamenilor. 
  • Zeci de milioane de persoane sunt mușcate de câini în fiecare an; peste 40% dintre victime sunt copii sub 15 ani, iar stresul post-traumatic este semnificativ în aceste cazuri. 
  • Majoritatea cazurilor de rabie umană sunt atribuite mușcăturilor de câini. 
  • Rabia (o boală prevenibilă prin vaccinare) ucide aproximativ 59.000 de persoane în fiecare an.
  • Câinii maidanezi sunt, de asemenea, asociați cu alte boli îngrijorătoare, cum ar fi tetanosul, infestările cu paraziți interni și externi și alte boli zoonotice emergente. 
  • Câinii maidanezi caută deseori hrană în gropi de gunoi, ceea ce îngreunează menținerea curățeniei în comunități și poate duce la poluare și alte probleme de mediu. 
  • Acești câini prezintă un risc crescut de suferință, inclusiv foame, boli, răni și expunerea la metode inumane de eutanasiere, în comparație cu alte populații canine.

Ce se poate face?

  • Implicarea liderilor comunității și a părților interesate în eforturile „One Health” de atenuare a riscurilor pentru sănătatea oamenilor, animalelor și ecosistemului legate de câinii vagabonzi.
  • Colaborarea cu profesioniști din domeniul sănătății veterinare, umane și de mediu pentru a oferi sprijin tehnic și îndrumare comunităților.
  • Promovarea deținerii responsabile a câinilor, descurajarea abandonului și încurajarea păstrării câinilor pe proprietatea îngrijitorilor lor.
  • Punerea în aplicare a inițiativelor de educație timpurie în comunitățile vulnerabile, axate atât pe copii, cât și pe familiile acestora, cu privire la învățarea comportamentului câinilor și la pericolele abandonării câinilor.
  • Asigurarea unor campanii cuprinzătoare și recurente de vaccinare împotriva rabiei canine și de control uman al populației canine pentru a aborda impactul socio-economic al rabiei și al mușcăturilor de câini.
  • Asigurarea asistenței medicale imediate, inclusiv profilaxia post expunere la rabie, pentru victimele mușcăturilor de câine.
  • Limitarea accesului câinilor la sistemele comunitare de eliminare a deșeurilor. 

 

Referințe:

https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/reported-number-of-human-rabies-deaths “95%ofcasesoccurringinAfricaandAsia”- https://www.who.int/health-topics/rabies#tab=tab_1 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rabies Of22childrenwhowerevictimsofdogbite,12hadsymptomsofposttraumaticstressdisorder2to9monthsafterthebite.-PetersV,SottiauxM,AppelboomJ,Kahn A.Posttraumaticstressdisorderafterdogbitesinchildren.JPediatr.2004 https://www.woah.org/en/disease/rabies/ https://www.ed.ac.uk/vet/jeanne-marchig-centre/cpd/dog-welfarehttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723029455 Jan;144(1):121-2.doi: 10.1016/j.jpeds.2003.10.024.PMID:14722529. Smith L M , Quinnell R J, Goold C, Munteanu A M, Hartmann S, Collins L M. Assessing the impact of free-roaming dog population management through systems modelling. SciRep.2022Jul6;12(1):11452.doi:10.1038/s41598-022-15049-1.PMID:35794142;PMCID:PMC9259565. Rahaman KS. Free Roaming dogs: a threat to public health. Int J Epidemiol Res.2017;4(3):182-184.doi:10.15171/Ijer.2017.01.

 

Sursă: worldvet.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Articole medicale Generale

Tehnicile de anestezie topice si regionale se folosesc pentru interventiile chirurgicale la nivelul ochiului si al structurilor sale anexe; paralizia pleoapelor (fara analgezie) este realizata prin...

Articole medicale Generale

Datorita multitudinii de factori existenti, conditiile de teren tind sa sporeasca dificultatea efectuarii unei interventii, care in mod normal, in cadrul unui ambulatoriu nu ar ridica probleme.

Articole medicale Generale

Urmare a solicitarilor repetate venite din partea colegilor incepand cu acest numar vom prezenta informatii importante pentru utilizarea in practica medicala veterinara pentru specia prezentata in...

Noutăți Medicale

Un sondaj efectuat în Statele Unite de Royal Canin arată că majoritatea proprietarilor de căței se simt copleșiți de varietatea de opțiuni disponibile pentru hrana cățeilor și întâmpină dificultăți...

Articole medicale Generale

Dificultățile respiratorii pot apărea ca urmare a unei afecțiuni a căilor respiratorii superioare, a unei afecțiuni a căilor respiratorii inferioare, a parenchimului pulmonar sau a spațiului...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO