Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ministrii federali belgieni au ratificat pe 16 iulie 2013 proiectul de lege prezentat de ministrul pentru bunastarea animalelor, Laurette Onkelinx, privind interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri.


Prin adoptarea acestei masuri Belgia urmeaza exemplul dat deja de Austria si Marea Britanie.
Mai multe investigatii efectuate de organizatia GAIA au aratat ca aceste circuri nu pot in nici un fel sa garanteze bunastarea animalelor salbatice, ale caror nevoi sunt foarte specifice.

Principalele probleme evocate sunt miscarea constanta si cele legate de transport, precum si de spatiile de locuit restranse. De fapt, animalele salbatice din circuri prezinta adesea un comportament anormal, un indicator dovedit de stres psihologic si disconfort.

Intre 1995 si 2002 au fost efectuate cercetari in 18 circuri.
In ianuarie 2003, organizatia pentru drepturile animalelor a dezvaluit pentru prima data conditiile precare de viata ale animalelor salbatice folosite in cursuri.

La acea vreme, nu exista nici o lege care sa priveasca animalele de circ. Conditiile lor s-au facut publice prin publicarea raportului GAIA: ”suferinta animalelor nu este amuzanta”. In toti acesti ani, organizatia a cerut guvernului belgian sa interzica adoptia animalelor salbatice, chiar si dupa decizia acestuia din 2005 de a aplica aceleasi standarde pentru animalele de circ ca pentru cele din gradinile zoologice. Aceasta lege a intrat in vigoare in 2012, dar GAIA a mentionat in nenumarate randuri ca aceste standarde minime nu au fost sau nu au putut sa fie respectate.