Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Inflamatie. Pana si cuvantul are de regula o conotatie negativa - legandu-se usor de artrita, infectie si alte numeroase maladii.

Specialistii de la Universitatea Kansa, SUA au decoperit insa ca inflamatia care apare in mod natural la vacile de lapte in primele zile dupa fatare poate juca, surprinzator, un rol benefic in procesul complex de trecere de la finalul gestatiei la lactatie. Se stie ca multe boli, inclusiv bolile metabolice cum ar fi cetoza si ficatul gras apar in aceasta perioada de dupa fatare.

”Gandindu-ne cum sa reducem inflamatia in acea perioada de dupa fatare si daca aceasta are legatura cu problemele metabolice de la vacile de lapte - am inceput un studiu. Scopul acestuia a fost sa vedem daca folosirea unui medicament antiinflamator (salicilat de sodiu) in primele zile de lactatie previne acumularea de grasimi la ficat, ar imbunatati nivelul de glucoza pentru lactatie si ar limita afectiunile metabolice ale vacilor care intra la lactatie”, spune dr. Barry Bradfort de la Universitatea din Kansas. Medicamentul a fost administrat vacilor in maniera controlata in apa de baut. Rezultatele insa nu au cele asteptate.

”Descoperile noastre sugereaza ca inflamatia este o parte necesara a adaptarii vacii la lactatie”, mai arata acesta. in plus, administrarea de antiinflamator a sporit continutul de grasime la ficat in prima saptamana de lactatie. De asemenea, tratamentul inflamator a dus la o scadere dramatica a concentratiei glucozei plasmatice la vacile mature. Ambele raspunsuri sunt asociate cu diferite boli metabolice la vacile aflate la inceputul perioadei de lactatie.

Studiul a imbunatatit cunostintele si intelegea procesului de re-prioritizare sugerand ca pe calea inflamatorie se promoveaza o stare temporara a rezistentei la insulina la vacile de lapte, rezultand in conservarea glucozei pentru a fi utilizata de glanda mamara. Descoperirile arata faptul ca un anumit grad de inflamatie ajuta animalul sa treaca de la o perioada la alta. Nu este un factor care induce alte afectiuni, ci mai degraba un avantaj necesar pentru vacile la inceput de lactatie.