Vineri, Martie 21, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un grup de câini din Bristol a fost printre primii din Regatul Unit care au gustat produse realizate din carne cultivată în laborator. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a surselor alternative de proteine și de reducere a impactului asupra mediului. Sesiunea de degustare a avut loc la magazinul de animale Doghouse din Clifton, unde patrupezii au încercat gustările oferite de Meatly – prima companie din Marea Britanie și Europa autorizată să vândă carne cultivată.

Un grup de câini din Bristol a fost printre primii din Regatul Unit care au gustat produse realizate din carne cultivată în laborator. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de promovare a surselor alternative de proteine și de reducere a impactului asupra mediului. Sesiunea de degustare a avut loc la magazinul de animale Doghouse din Clifton, unde patrupezii au încercat gustările oferite de Meatly – prima companie din Marea Britanie și Europa autorizată să vândă carne cultivată.

Evenimentul are un scop serios, deoarece provocările legate de sustenabilitatea alimentară afectează atât dieta umană, cât și cea a animalelor de companie. Se estimează că agricultura animală contribuie cu până la 20% la emisiile globale de gaze cu efect de seră și pune presiune asupra resurselor de apă și teren. Pe măsură ce populația globală crește, cererea de proteine este tot mai mare, unele estimări sugerând că doar consumul de carne ar putea crește cu 50% până în 2050.

Oamenii de știință susțin că această presiune asupra mediului poate fi redusă prin utilizarea unor alternative precum carnea cultivată în laborator sau proteinele obținute din insecte, în locul produselor tradiționale din carne și lactate.

Rolul Regatului Unit în inovația proteinelor alternative

Profesorul Guy Poppy,  în cadrul departamentului pentru cercetare și inovare  de la Universitatea din Bristol și expert în sistemele alimentare sustenabile, a subliniat importanța acestor schimbări:

„Alimentele pe care le consumăm și modul în care le producem au un impact semnificativ asupra planetei și sănătății noastre. Pe fondul creșterii populației și al agravării schimbărilor climatice, este esențial să completăm agricultura tradițională cu surse alternative de proteine pentru a crea diete mai sănătoase și mai durabile."

În acest context, Marea Britanie face pași importanți spre inovare în domeniul proteinelor alternative. Anul trecut, UKRI a lansat National Alternative Protein Innovation Center, condus de profesorul Poppy, pentru a sprijini cercetarea și dezvoltarea în domeniul cărnii de cultură, proteinelor pe bază de insecte și celor obținute prin fermentare.

Universitatea din Bristol joacă, de asemenea, un rol esențial în această tranziție, participând la programul „Transformarea sistemului alimentar al Regatului Unit”, o inițiativă care implică peste 40 de instituții academice și 400 de organizații din sectorul privat, public și non-profit.

Percepția consumatorilor asupra cărnii cultivate

Un aspect crucial pentru succesul acestor alternative este acceptarea lor de către consumatori. Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au analizat modul în care oamenii reacționează la carnea cultivată, evaluând gustul, nivelul de sațietate, impactul asupra sănătății, costul și factorul de dezgust.

„Am descoperit că persoanele care consumă carne au fost mai reticente față de burgerii cultivați în laborator, cu excepția faptului că nu i-au considerat mai dezgustători decât carnea tradițională. În schimb, vegetarienii și veganii au avut o percepție similară asupra ambelor produse, fiind mai puțin dezgustați de varianta cultivată. Acest lucru sugerează că aceștia ar putea fi mai receptivi la astfel de alternative", a explicat Dr. Dani Ferriday, profesor asociat în nutriție și comportament.

Un alt studiu a arătat că etichetarea produselor cu informații despre impactul lor ecologic crește probabilitatea ca oamenii să aleagă opțiuni mai durabile. Pentru a sprijini alegerile informate, universitatea afișează acum amprenta de carbon a fiecărei mese servite în cantinele sale.

Provocări și perspective pentru viitor

Deși carnea de cultură are un potențial considerabil, există încă obstacole de depășit. Costul ridicat al producției, reglementările stricte și politica guvernamentală joacă un rol important în implementarea pe scară largă a acestor alternative.

Profesorul Poppy a subliniat că, deși creșterea producției pentru a reduce costurile este o provocare, Marea Britanie este bine poziționată pentru a implementa politici care să sprijine această tranziție.

„Creșterea producției pentru a face produsul mai accesibil este o provocare. Regatul Unit este bine plasat pentru a introduce schimbări de politică care să sprijine astfel de evoluții și are o capacitate științifică de vârf la nivel mondial care creează inovarea necesară pentru transformare. Dar, în primul și în primul rând, publicul poate fi, de asemenea, asigurat că niciun produs nu va fi disponibil fără a fi îndeplinit cele mai riguroase standarde, inclusiv dovezi științifice clare că este sigur pentru consum. Acest lucru înseamnă că implicațiile pentru sănătatea umană, precum și pentru mediu sunt pozitive, oferind motive reale de reflecție cu privire la un viitor mai durabil.”

Pe măsură ce tehnologia avansează și acceptarea publică crește, carnea cultivată și alte surse alternative de proteine ar putea juca un rol esențial în reducerea impactului industriei alimentare asupra mediului și în asigurarea unei diete mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Sursa: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Alimentele pentru animale de companie consumă cel puțin 9 % din efectivul de animale crescute pentru producția de alimente la nivel mondial, ajungând până la 20 % în țări precum SUA, cu un număr...

Noutăți Medicale

Un sondaj efectuat în Statele Unite de Royal Canin arată că majoritatea proprietarilor de căței se simt copleșiți de varietatea de opțiuni disponibile pentru hrana cățeilor și întâmpină dificultăți...

Noutăți Medicale

Proprietarii de câini au un control destul de mare asupra dietelor animalelor lor de companie și mulți au opinii ferme cu privire la tipurile de diete care sunt cele mai bune pentru prietenii lor...

Noutăți Medicale

Asociația Veterinară Britanică (BVA) solicită profesioniștilor din domeniu să sprijine proprietarii de animale de companie în alegerea unei diete sănătoase și durabile pentru pisicile și câinii lor.

Noutăți Medicale

Federația Veterinarilor din Europa (FVE) a onorat în cadrul premiilor din 2024 realizările remarcabile în știința veterinară, bunăstarea animalelor și conceptul de One Health . Anul acesta,...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO