Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Studiul arată că, în comparație cu câinii sănătoși, cei cu anxietate prezintă conexiuni mai puternice între amigdala și alte regiuni ale rețelei de anxietate. Descoperirile ar putea ajuta, de asemenea, la dezvăluirea modului în care conexiunile funcționale dintre regiunile creierului legate de anxietate sunt alterate în cazurile de tulburări de anxietate la om. 

Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia raportează anomalii în rețelele neuronale funcționale ale câinilor diagnosticați cu anxietate. Condus de Yangfeng Xu (Ghent Experimental Psychiatry Lab, GHEP; ORSAMI), și Emma Christiaen (Medical Image and Signal Processing, MEDISIP), studiul arată că, în comparație cu câinii sănătoși, cei cu anxietate prezintă conexiuni mai puternice între amigdala și alte regiuni ale rețelei de anxietate. Publicate în PLOS ONE la 15 martie, descoperirile ar putea contribui, de asemenea, la dezvăluirea modului în care conexiunile funcționale dintre regiunile creierului legate de anxietate sunt modificate în cazurile de tulburări de anxietate la om. Modelele animale de anxietate sunt un instrument important pentru studierea tulburărilor de anxietate, iar rezultatele pot aduce beneficii atât în medicina veterinară, cât și în cea umană. Cu toate acestea, numeroasele aspecte diferite ale anxietății nu pot fi studiate în mod eficient în același model animal. În timp ce rozătoarele sunt adesea studiate, acest nou studiu profită de creierele mai mari și de cortexul mai mare găsite la câini pentru a caracteriza rețelele neuronale asociate cu anxietatea. 25 de câini sănătoși și 13 câini anxioși au fost înscriși în mod voluntar de către proprietarii lor și au fost examinați prin RMN funcțional non-invaziv (fMRI). Câinii au fost tratați în conformitate cu toate orientările necesare privind bunăstarea, asigurându-se că nu au suferit nicio consecință negativă a studiului. Cercetătorii au studiat starea de repaus a câinilor cu și fără anxietate, comparând metricile rețelei și conectivitatea între grupuri și determinând asocierile acestora cu simptomele de anxietate.

RMN-ul fMRI în stare de repaus a indicat că, conexiunile funcționale dintre amigdala și alte părți ale circuitului anxietății, în special hipocampul, au fost mai puternice decât în mod normal la câinii anxioși. În cadrul circuitului de anxietate, metricele de rețea, inclusiv eficiența globală și locală, au fost mai mari în amigdala câinilor anxioși. Câinii care au prezentat frică și anxietate față de străini, precum și excitabilitate, au fost mai susceptibili de a avea creiere care prezentau metrici de rețea anormale în amigdala

Cercetătorii consideră că rezultatele lor arată că fMRI în stare de repaus este un instrument bun pentru studierea modelelor de anxietate la câini și că studiile viitoare de acest tip ar putea spori înțelegerea noastră despre modul în care circuitele legate de anxietate din creier sunt modificate la animalele cu tulburări de anxietate și, eventual, chiar la oamenii cu această afecțiune.

Autorii adaugă: "În acest rticol, am construit rețele funcționale ale creierului folosind metrici ale teoriei grafurilor pentru a compara diferențele dintre grupurile de câini anxioși și cele sănătoase. Descoperirile noastre ar putea oferi mai multe informații despre organizarea topologică a conectomei funcționale a creierului în cazul tulburărilor de anxietate, conducând astfel la o mai bună înțelegere a mecanismelor fiziopatologice și a evoluției bolii anxietății atât la animale, cât și la oameni și ajutând la dezvoltarea unor terapii mai personalizate și mai eficiente."

Sursa: 

  1. Yangfeng Xu, Emma Christiaen, Sara De Witte, Qinyuan Chen, Kathelijne Peremans, Jimmy H. Saunders, Christian Vanhove, Chris Baeken. Network analysis reveals abnormal functional brain circuitry in anxious dogs. PLOS ONE, 2023; 18 (3): e0282087 DOI: 10.1371/journal.pone.0282087