Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

CEVA a lansat in Marea Britanie si Irlanda Salmoporc, un vaccin contra salmonelelor pentru porci. Salmoporc ofera protectie impotriva Salmonella Typhimurium si a variantelor sale monofazice. Se administreaza oral la purcei si prin subcutanat la scroafa. 

Potrivit companiei, Salmoporc este singurul vaccin contra salmonelelor vii, atenuat, autorizat pentru a fi folosit in Marea Britanie si Irlanda. 

Ceva spune ca salmonella din efectivele din Marea Britanie si Irlanda este cea mai mare din UE, cu o prevalenta de 19,5%, respectiv 17,5%. Este deosebit de dificil de controlat in efectivele care traiesc in exterior, deoarece bacteriile pot supravietui in solt timp de un an si mai mult timp in balegarul uscat, fiind detectate pe camp chiar si la doi ani de la vaccinarea porcilor. 

Carnea de porc de la porcii crescuti in aer liber reprezinta 12% din vanzarile cu amanuntul si majoritatea este procesata. 

Dr. Rike Schmeltz, de la Ceva a aratat: „Salmonella este o problema din ce in ce mai mare la fermele de porci iar bacteriile sunt transmise prin piramidele de reproductie, care in cele din urma furnizeaza porci de finisare. Cazurile clinice de diaree apar adesea dupa intarcare si tind sa fie tratate cu antibiotice”.

Rike a adaugat:

„Varianta monofazica a S. Typhimurium este deja rezistenta la medicamente iar porcii vaccinati pot ajuta fermierii sa-si reduca substantial utilizarea antibioticelor scumpe. In plus, odata cu eliminarea oxidului de zinc la nivelurile terapeutice din furaje din 2022, salmonella si alte boli enterice vor deveni mai evidente”. 

Ceva spune ca, prin imunizarea porcilor impotriva S. Typhimurium, fermierii vor obtine un beneficiu economic din cauza mortalitatii scazute si a cresterii zilnice a greutatii vii in randul porcilor lor”.

In studiile independente efectuate la Universitatea din Ghent, din Belgia, la purceii din trei efective intre 3 si 29 saptamani, acestia s-au ingrasat cu 30 si 39 de gr semnificativ mai mult pe zi, decat in efectivele nevaccinate. 

Studiile efectuate in Germania au aratat ca prin vaccinarea scroafelor si a purceilor in varful piramidei de reproductie, combinata cu un program de igiena eficient, este posibila eliminarea salmonelei din lantul de aprovizionare.