
- Detalii
- Noutăți Medicale
EFSA: modernizarea inspectiei pentru carnea de porc
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a finalizat prima etapa, din intreg pachetul tehnic, care va constitui baza stiintifica pentru modernizarea inspectiei pentru carnea de porc pe intreg teritoriul UE.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~5 min
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a finalizat prima etapa, din intreg pachetul tehnic, care va constitui baza stiintifica pentru modernizarea inspectiei pentru carnea de porc pe intreg teritoriul UE.
In luna mai 2010, Comisia Europeana a solicitat EFSA sa livreze o serie de avize stiintifice privind riscurile de sanatate publica - biologice si chimice - care urmeaza sa fie abordate prin inspectia carnii. Autoritatea a fost, de asemenea, invitata sa prezinte un rezumat de date comparabile privind anumite pericole de toxiinfectie alimentara in statele membre, care ar permite managerilor de risc sa isi adapteze procedurile de inspectie a carnii cu cerintele nationale. Expertii EFSA au fost rugati sa ia in considerare implicatiile pentru sanatatea si bunastarea animalelor cu privire la orice modificari propuse la practicile actuale de inspectie.
Pentru a indeplini acest mandat complex, EFSA avand in vedere experienta sa intr-o gama larga de domenii ce intra in atributiile sale stiintifice a segementat aceasta tema in sase seturi de avizele si rapoarte stiintifice. Primul set se refera la inspectia porcinelor si este publicat incepand cu 6 octombrie.
Avand in vedere identificarea si clasarea principalele riscuri pentru sanatatea publica, expertii stiintifici EFSA au fost rugati sa: evalueze punctele forte si punctele slabe ale metodologiei de inspectie actuale; sa recomande metode care sa tina seama de pericolele ce nu sunt solutionate de inspectia carnii actuale; si sa emita recomandari si adaptari de metode si / sau frecventa inspectiilor pe baza clasificarii pericolului si indicatori epidemiologici armonizati.
Zona riscurilor biologice, de toxiinfectie alimentara, pericolele reprezentate de Salmonella, Yersinia enterocolitica, Toxoplasma gondii si Trichinella au fost identificate ca obiective prioritare in inspectia carnii de porcine la nivel de abator, datorita prevalentei acestora si impactul asupra sanatatii umane. Sa ajuns la concluzia ca actualele metode de control nu permit detectarea timpurie a primelor trei dintre aceste pericole si, in sens mai larg, nu fac diferenta intre aspectele legate de siguranta alimentara, aspectele legate de calitate carne, de prevenire a bolilor la animale sau a riscurilor profesionale.
Principalele recomandari privind riscurile biologice sunt:
- eliminarea utilizarii unor tehnici de palpare si / sau incizie in inspectia post-mortem a porcilor supusi sacrificarii de rutina din cauza riscului de contaminare incrucisata bacteriene.
- Introducerea unui cuprinzatoar cadru de asigurare privind siguranta carcasei de porc , care combina o serie de masuri preventive aplicate in exploatatie si la abator, intr-un mod integrat, acesta fiind singurul mijloc de a asigura un control eficient al pericolelor principale.
- Colectarea si analizarea informatiilor despre lantul alimentar (FCI), la nivel de turma si abator, pentru a permite o evaluare mai specifica a locatiei de risc.
In domeniul sanatatii si bunastarii animalelor, sa constatat ca eliminarea palparii si / sau incizie ar duce la o reducere in detectarea unor boli, dar ca, in cazurile in care nivelul mai multor organe sunt afectate, acest efect ar fi probabil minim. Pentru a reduce probabilitatea de detectare redusa a sistemului modificat propus, expertii recomanda ca palparea si / sau incizie ar trebui sa fie efectuate ca un follow-up la o inspectie vizuala unde se prezinta anomalii. Necesitatea inspectiei carnii, atat ante cat si post-mortem - asa cum se arata in Foot 2001 Marea Britanie si focarele de febra aftoasa - in sistemul de supraveghere global pentru sanatatea si bunastarea porcine, a fost, de asemenea, subliniat. Cu toate acestea, expertii au recunoscut ca informatiile de supraveghere in prezent sunt insuficiente.
In zona de contaminanti, dioxinele, PCB de tipul bifenililor policlorurati si antibiotice (cloramfenicol) au fost identificate ca fiind substante chimice de interes potential ridicat in carne de porc, pe baza de criterii pre-definite. Cu toate acestea, sa ajuns la concluzia ca substantele chimice la concentratiile la care se gasesc in carne porcinelor sunt putin probabil sa prezinte un risc pentru sanatatea imediata sau pe termen scurt pentru consumatori.
Specialistii recomanda:
- dezvoltarea de strategii de esantionare bazate pe riscuri care diferentiaza intre fermele producatoare de porci cu conditii de deplin puse in aplicare bazate pe protocoale in HACCP si cu FCI completa, si ferme cu proceduri mai putin stricte de control al calitatii.
- incurajarea de modificari ad-hoc la planurile de prelevare de probe pentru a tine seama de substante care apar in lantul alimentar.
- includerea si a ante-si criterii de inspectie post-mortem pentru a identifica utilizarea ilicita a substantelor si sa incurajeze analiza la nivel de ferma.
EFSA a propus, de asemenea, indicatori armonizati de eidemiologie pentru toxiinfectie alimentare, pericolele care sunt acoperite de proceduri de control existente la carne, precum si de riscurile evidentiate biologice. Indicatorii ar fi deosebit de utili in contextul propus de asigurare a sigurantei carnii de porc in carcasa, cadru care sa permita clasificarea pe categorii a fermelor, efectivele si abatoarele in functie de risc, precum si stabilirea de obiective pentru carcasele refrigerate in final. Ele ar contribui, de asemenea, ca managerii de risc din cadrul Comisiei Europene si statelor membre sa decida daca adaptarile in metodele de control pot fi relevante.
- Avizul stiintific privind riscurile de sanatate publica care urmeaza sa fie acoperite de inspectie a carnii (porcine)
- Specificatiile tehnice privind indicatori armonizati epidemiologice pentru pericole pentru sanatate publica care urmeaza sa fie acoperite de inspectie a carnii de porc
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Tranziția de la Revisal la Reges-Online: termen-limită – sfârșitul lunii septembrie
- Iulia Cretu
Concurența neloială în medicina veterinară: cum vă protejați clinica de deturnarea clientelei
- Iulian Vieru
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma