Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Utilizarea prudenta si responsabila a antibioticelor la animale si la oameni poate reduce riscul ca bacteriile sa devina rezistente. Acest lucru este deosebit de important in cazul antibioticelor folosite deopotriva pentru tratarea oamenilor si a animalelor, precum si in cazul antibioticelor din ultima linie de tratament pentru infectii critice la oameni.

Grupul ad-hoc de experti in recomandari privind rezistenta la antimicrobiene (AMEG) a clasificat antibioticele in functie de potentialele consecinte asupra sanatatii publice ca urmare a rezistentei sporite la antimicrobiene cauzate de utilizarea la animale, precum si in functie de necesitatea utilizarii lor in medicina veterinara. Clasificarea are rolul unui instrument menit sa ajute medicii veterinari in alegerea antibioticului care trebuie folosit.

Medicii veterinari sunt incurajati sa consulte clasificarea AMEG inainte de a prescrie antibiotice pentru animalele pe care le trateaza. Clasificarea AMEG nu inlocuieste ghidurile de tratament, care trebuie sa aiba in vedere si alti factori, precum informatiile complementare din rezumatul caracteristicilor produsului aferent medicamentelor disponibile, restrictiile de utilizare la speciile de la care se obtin produse alimentare, variatiile regionale ale bolilor si ale rezistentei la antibiotice, politicile nationale de prescriere.