Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat avizul științific privind utilizarea antimicrobienelor în cadrul sistemului în cascadă. Avizul stabilește o listă cuprinzătoare de antimicrobiene care ar trebui să fie utilizate numai în cadrul termenilor autorizației lor de introducere pe piață sau care pot fi utilizate numai în condiții specifice.

Această revizuire exhaustivă de 358 de pagini cuprinde diverse antimicrobiene, luând în considerare cu atenție riscurile asociate rezistenței antimicrobiene (RAM) în legătură cu sănătatea animală și umană, explorând în același timp disponibilitatea unor opțiuni de tratament alternative.

Recomandarea EMA nu propune o excludere completă a niciunui antimicrobian de la utilizarea în cascadă. Cu toate acestea, sugerează anumite restricții pentru anumite antimicrobiene, cum ar fi fluorochinolonele, polimixinele și cefalosporinele din a treia și a patra generație. Aceste restricții urmăresc să echilibreze necesitatea unui tratament eficient și, în același timp, să atenueze riscurile de RAM.

Următoarea etapă implică elaborarea de către Comisia Europeană a unui act de punere în aplicare, care va fi apoi discutat cu experți din statele membre. Contribuția și colaborarea acestora vor fi esențiale pentru elaborarea reglementărilor finale.

Opinia completă a EMA poate fi accesată AICI pentru cei interesați să aprofundeze detaliile. Acest lucru marchează o etapă importantă în eforturile continue de promovare a utilizării responsabile și eficiente a antimicrobienelor în cadrul Uniunii Europene.