Joi, Ianuarie 16, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un nou studiu a dezvăluit factorii asociați cu complicațiile anestezice la pisicile sănătoase supuse procedurilor de sterilizare.

Un nou studiu a dezvăluit factorii asociați cu complicațiile anestezice la pisicile sănătoase supuse procedurilor de sterilizare.

Constatările evidențiază riscurile asociate anesteziei la feline și sugerează că practicile veterinare ar trebui să elaboreze protocoale de monitorizare cuprinzătoare adaptate fiecărui pacient, pe baza caracteristicilor sale individuale.

Complicațiile anestezice sunt efecte secundare nedorite care pot apărea în timpul sau după o procedură. Mai multe studii au analizat decesele legate de anestezie la pisici, dar au existat puține cercetări cu privire la factorii care pot crește probabilitatea unei complicații și, prin urmare, unde trebuie direcționată monitorizarea.

Studiul „Perioperative Anaesthetic Complications in Healthy Cats Undergoing Anaesthesia for Steriling in First Opinion Practice” a analizat dosarele medicale ale 1.019 pisici care au fost anesteziate pentru o operație de sterilizare între decembrie 2017 și februarie 2021. A fost analizată o varietate de date, inclusiv utilizarea medicației preoperatorii, protocoalele anestezice și monitorizarea, precum și orice evenimente relevante suplimentare.

Complicațiile anestezice au fost documentate la 53,4% dintre pisicile din studiu. Cele mai frecvente probleme au fost hipotensiunea (tensiune arterială scăzută), bradicardia (ritm cardiac lent) și hipotermia (temperatură scăzută a corpului). Complicațiile mai puțin frecvente au inclus hipocapnia (niveluri scăzute de CO2 în sânge), hipercapnia (niveluri ridicate de CO2 în sânge) și tahicardia (ritm cardiac crescut).

Rezultatele sugerează că o greutate corporală mai mică este asociată cu un risc crescut de hipotermie și hipotensiune arterială, în timp ce o greutate corporală mai mare este legată de un risc mai mare de bradicardie.

Medicația preanestezică a influențat semnificativ incidența complicațiilor, cu cazuri mai mari de hipotensiune la pisicile care au primit acepromazină și cazuri mai mari de bradicardie la pisicile care au primit medetomidină.

Majoritatea duratei anesteziei a fost scurtă, dar în 41 dintre cazuri a fost mai mare de 95 de minute. O durată mai lungă a anesteziei a fost asociată cu un număr mai mare de cazuri de hipotermie, bradicardie și hipotensiune în general.

„Constatările noastre indică faptul că apariția complicațiilor anestezice este frecventă, chiar și la pisicile sănătoase. Acest studiu oferă informații valoroase care pot ajuta profesioniștii veterinari să identifice pacienții cu risc ridicat și să își adapteze monitorizarea anestezică pentru a îmbunătăți bunăstarea generală a pacienților noștri felini”, a declarat Jenny Brown, autorul principal al studiului. 

Studiul a fost realizat de Jenny Brown, Director Clinic al Rețelei de Servicii Clinice Avansate din cadrul CVS Group, și Pamela Murison, Profesor de Anestezie Veterinară la Universitatea din Glasgow. Articolul complet a fost publicat în Journal of Feline Medicine and Surgery și este disponibil pentru lectură online aici.

Sursa: veterinary-practice.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Un studiu recent publicat în Journal of Small Animal Practice dezvăluie că peste un sfert din cateterele intravenoase periferice plasate la câini și pisici duc la complicații, printre care...

Articole medicale Generale

Limfoamele, neoplasme ale sistemului imun includ tumorile limfocitelor si boala Hodgkin. Mai rar, aceste tumori pot fi derivate si din histiocite. Desi exista clasificari sofisticate, care...

Articole medicale Generale

Dermatofitozele constituie infectii fungice ale structurilor de tesut ce contin keratina, cum ar fi pielea, parul si tesuturile cornoase (ghearele, unghiile). Pentru producerea infectiei sporii...

Articole medicale Generale

Diabetul zaharat este una din cele mai importante endocrinopatii diagnosticate la felinele de companie, incidenta bolii inregistrand o crestere aproape liniara de la un an la altul.

Articole medicale Generale

Anemia reprezinta cea mai frecventa afectiune a seriei eritrocitare (a celulelor rosii din sange / RBC). Anemia poate cauza diverse simp­tome (ex.: slabiciune generala, letargie, intoleranta la...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO