Miercuri, Iunie 25, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Un nou studiu avertizează că rata de fertilitate a puilor de carne din SUA ar putea scădea la aproximativ 60% până în anul 2050, ceea ce ar putea duce la probleme majore în producția de carne de pasăre și la costuri mai mari pentru consumatori.

Un nou studiu avertizează că rata de fertilitate a puilor de carne din SUA ar putea scădea la aproximativ 60% până în anul 2050, ceea ce ar putea duce la probleme majore în producția de carne de pasăre și la costuri mai mari pentru consumatori.

Studiul intitulat „How concerned should we be about broiler breeder fertility declines?”, realizat de Cara Cash, student doctorand la Departamentul de Științe Avicole din cadrul Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences, a fost publicat recent în revista Poultry Science. La cercetare a contribuit și doctorandul Kolton Witherspoon.

Pentru a evalua tendințele în fertilitate, cercetătorii au analizat datele furnizate de Serviciul Național de Statistică Agricolă al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA NASS) din perioada 2013–2022. Analiza a evidențiat scăderi semnificative în parametri esențiali de producție, precum viabilitatea puilor, eclozabilitatea ouălor și eficiența producției.

„Analiza confirmă îngrijorările care circulă de ani de zile în industria avicolă”, a declarat Giri Athrey, doctor în științe, coautor al studiului, genetician aviar și conferențiar în cadrul aceluiași departament. „Acest studiu este primul care oferă o imagine clară a problemei și o prognoză a declinului în viitor. Cu cât această diferență crește, cu atât mai mari vor fi costurile pentru industrie pentru a răspunde cererii consumatorilor, iar aceste efecte economice se vor resimți, inevitabil, și în magazinele alimentare.”

Scăderea alarmantă a fertilității

Potrivit lui Athrey, studiul identifică o tendință alarmantă care a fost discutată de mult timp în rândul specialiștilor din domeniu, oferind în premieră o predicție susținută științific a scăderii eclozabilității la ouăle puilor de carne.

Eclozabilitatea se referă la procentul de ouă fertile care reușesc să dea naștere unor pui viabili în timpul incubării. Athrey a explicat că este nevoie de aproximativ 12 miliarde de ouă pe an pentru a produce 9 miliarde de pui de carne, ceea ce înseamnă o rată de succes de 75%.

Dacă tendințele actuale se mențin, analiza sugerează că această rată ar putea scădea la 60% până în 2050.

Fertilitatea puilor de carne, esențială pentru producția de carne

Studiul apare în contextul unei creșteri continue a cererii pentru carne de pui în SUA. Între 2013 și 2022, producția americană a crescut de la 18,85 milioane la 23,15 milioane de tone. În aceeași perioadă, consumul anual pe cap de locuitor a crescut de la puțin peste 82 de livre (circa 37 kg) la aproape 101 livre (aproape 46 kg).

Ratele de fertilitate în rândul păsărilor de reproducție sunt un factor de bază pentru susținerea acestei creșteri. Pentru a contracara scăderea fertilității, producătorii au crescut numărul de ouă puse la incubat, o strategie care, potrivit lui Athrey, aduce costuri suplimentare pe întregul lanț de producție.

Confirmarea îngrijorărilor industriei

Pentru o analiză mai detaliată, echipa de cercetare a dezvoltat un „Indice de Performanță al Reproducătorilor de Carne”, un instrument care integrează indicatori de eclozabilitate și producție pentru a modela evoluția fertilității în timp. Studiul explorează și posibili factori care contribuie la declin, inclusiv practicile de management și strategiile de selecție genetică.

„Scopul nostru a fost să înțelegem mai bine ce ne pot spune datele despre tendințele pe termen lung în fertilitate”, a mai spus Athrey. „Aceste rezultate pot contribui la orientarea cercetărilor viitoare în vederea îmbunătățirii performanței reproductive a puilor de carne.”

Jurnal: Cara Cash et al, How concerned should we be about broiler breeder fertility declines?, Poultry Science (2025). DOI: 10.1016/j.psj.2025.104992

Sursa: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Medicale FERMA

Regurgitarea înseamnă evacuarea, eliminarea prin cavitatea orală a conținutului ingluviului (gușii). Nu putem utiliza termenul de vomă, care înseamnă expulzarea orală, activă, explozivă a...

Articole medicale Generale

Este o bacterioza transmisibila produsa cel mai frecvent de Salmonella typhimurium var. Copenhagen. Salmoneloza poate evolua in paralel cu multe alte boli, cum ar fi trichomonoza, coriza, ornitoza,...

Articole medicale Generale

Este o infectie virala acuta, enzotico-epizotica a porumbeilor . Apare frecvent la toti crescatorii. Boala este determinata de un Paramixovirus. Virusul este in relatie cu virusul bolii de...

Articole medicale Generale

Nu tin minte sa fi invatat in facultate despre aceasta categorie de boli la porumbei , deci prin urmare nici in manualele din aceea vreme nu am gasit referiri la ele. Nefiind un medic veterinar...

Medicale FERMA

Prin năpârlire înţelegem schimbarea anuală a penajului, proces fiziologic care este determininat neurohormonal. Penajul păsărilor în general se uzează cu timpul şi de aceea este înlocuit, schimbat...

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO